Forum konie »

Kuce - wszystko o

grzesiek.1993, bardzo mi miło 😀 :kwiatek:
To jeszcze takie dwa:

A w sumie też się wrzucę jak się tak zahuculiło  😁
Oto Platyna w skrócie Pala (najczęściej nazywana Łaciatą lub Kalą) moja prawie hucułka (w paszporcie kuc - ojciec Playboy hc, mamusia niby kucka felińska ale prawie hc z tego co doszłam bo ma luki papierowe ale sporo hc w krateczkach zapisanych i odkopani poprzedni właściciele twierdzą że hc bezpapierowe).
Moje szczęście koniowate i jak to mawia moja rodzina - przerosnięty bernardyn (ma mocno psi charakter  😁 )

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Nieregulaminowy rozmiar zdjęcia
kasia-pala , cudowna!  😍 Świetnie wygląda w tym irokezie. Ja jakoś nie mam odwagi mojego Zwierza tak obciąć...  🤣
No ja też nie miałam zwłaszcza że miała piekna falujacą długa grzywę - taka z klasą 😉 ale pastucha porwały i cała grzywa wylądowała w rzepach do tego stopnia że trza było na łyso opitolić 🙂 potem już mi sie tak spodobało że nawet jak raz postanowiłam zapuścic to długo nie wytrzymałam  😁
Kayra dzięki, miło mi. :kwiatek: Twoja też śliczna i super skaczecie. 😀 Ja tam uwielbiam siwki (mój drugi konik, klaczka jest właśnie siwa :hihi🙂.
kasia-pala fajne konisko, ale chyba nie jest czystym hucułem, bo ma bardziej "sportową" budowę, ale skoro ma psi charakter znaczy, że hucka ma w sobie duuużo  😁
A ile ma wzrostu?
Rexiu odwagę, żeby ściąć na irokeza można mieć...  Tylko weź ją później miej, żeby tak na ścieżkę pojechać!  🙄
kucyk skoczek
😵 o jaaa! jest genialny... i w dodatku jest krzyżówką z arabem. No no, jestem pod wrażeniem  😜
nerunia, haha, masz rację! Pewnie i tak zostanę zlinczowana na płycie za Lawendową grzywę! :P
Ola i Naboo , znajomi z nlp na re-v, hoho!
Kucyk świetnie skacze! Ale chyba bym się bała puszczać konia na taką przeszkodę z wodzami na szyi... Zawiązane, bo zawiązane, jak mam czarne wizje!
nerunia skundlona z felinem 🙂 pisałam pare postów wcześniej. Obecnie skończyła 3 lata i ma ok 134 - 135 cm ale jest mega szczypiorkiem i jeszcze mała dość bo mamusia ma 138 a tatuś chyba 143 cm. Nadpęcia to ma takie cieniuchne że hoho. Dzieciństwo ma przedłużane ciągle dzięki problemom z kopytkami niedawnym i właśnie swojemu szczypiorkowatemu wyglądowi - mam nadzieje że masy nabierze wkrótce. Od roku bawimy się naturalnie i troszke od niedawna lonżujemy ale lajcik raczej  😁
Jak tak u was huculscy właściciele było z nabieraniem masy u koniowatych?
Ja miałam nadzieję że przez ten sezon pastwiskowy nabierze troche a tu zakaz na trawkę na cały sezon mamy  😵
kasia-pala , na zdjęciu wydaje się być duża i masywna! Przedłuż jej dzieciństwo jak się tylko da. Dużo więcej złego wynika z tego, że konik zaczął pracować za wcześnie, niż za późno...
Rexiu nie martw się, moja będzie miała taka samą grzywę a nawet krótszą. Razem raźniej 😉

kasia-pala właśnie powiem Ci, że ja mam czystą hucułkę, która w sierpniu skończy 2,5 roku i szczypior jak cholera.. Byłam dwa dni temu w stadninie koleżanki i u niej huculskie dwulatki wyglądają jakby dwie Czakry skleić.. Dla mnie wyglądały jak ich 4 letnie koleżanki ze stada. Powiem dodatkowo, że moja je owies, witaminy, drożdże i inne pierdołki a tamte nic oprócz trawy w lecie i siana w zimie nie widziały. Wydaje mi się, że to kwestia tego, że tamte całą dobę stoją na pastwiskach a moja wychodzi na 2 godziny ( resztę dnia spędza na piaszczystym wybiegu) a jak wiadomo trawa "zdrowo tuczy". U Ciebie jak z trawą i wybiegiem do tej pory?
nerunia , w kupie raźniej! Będziemy razem przyzwyczajać do tego sędziów!

Ja mojej Law nie znałam, jak była piękna i młoda, ale na zdjęciach wygląda to tak:

jako roczniak

jako 2,5 latek

Pewnie wyrosłaby na całkiem dużą kobyłkę, ale bardzo wcześnie zaczęła intensywnie pracować pod siodłem i ma te swoje ok. 138 cm (muszę zmierzyć, dalej się za to nie zabrałam!)
U nas jest tak że od pierwszych godz życia wychodziła na małe pastwisko - pierwszy sezon. Potem w sezonie pastwiskowym było koszone 3 - 4 razy dziennie zielone a tak od 4-5 rano do 21-22 na dworze na wybiegu, zima min 8 godz bez względu na warunki.  W tym roku miała stan przedochwatowy od trawy i dlatego wywalona trawka z paszy no i ze względu na ogólne stan kopyt.
Zauważyłam tendencje że lato jest szczypiorek i wystrzał w górę od jesieni do wiosny idzie w brzuch ale to juz czas chyba na nabieranie masy  🤔  W sumie teraz się mocno wykłębiła więc zapewne sie intensywny wzrost w górę skończy i zacznie wszerz.
moje dwa Czempiony na smaka 😉 reszta w ZNK i mojej galerii 🙂

og. Mielno vel. Siwy - I msc w klasie ogierów starszych

og. Graham vel. Brunet - I msc w klasie ogierów młodych (3-4letnich) i Najlepszy Kuc Przeglądu 🙂

BOSKIE Kucory!  😜
Gratuluje  😀
Jaki Graham mały się wydaje na ostatnim zdjęciu :P Piękne chłopaki! masz dwa "złotka" jakby nie patrzeć  😅

Edit: obejrzałam galerię. Na zdjęciu z przeglądu w 2006 to na prawdę Siwy?! Na początku myślałam, że Ci się "niechcący" zdjęcie Miss wgrało  🤣 😁
Miss siwieje z myszatego 😉
to jest naprawdę Siwy 😀 w wieku 2óch lat 😀
Siwy był bułany?
tak 🙂 siwieje z bułanego 🙂
Kayra - mam do ciebie takie pytanie gdzie kupiłaś ten komplet w groszki?????  🤔
Kayra kucka jak zwykle świetna,a na tej pierwszej przeszkodzie  💘

Zygzak GRATULACJE  ❗ -dla obydwóch , a Mielno pięknie wysiwiał i kawał konia-kuca z niego
zuza dziękujemy  :kwiatek: no kawał kuca  😁 szczególnie, że po prawie rocznej przerwie w pracy, przez kontuzję, jest troszkę spasiony  😁 Graham wygląda na sporo mniejszego przez brak masy 🙂 a oba mają po 140 cm w kłębie 🙂
Kurcze-nigdy bym nie pomyślała,że one tego samego wzrostu  😲
Graham wcale nie taki "malutki" ale Siwek przy nim to kawał konia
muszę się jednak przyznać,że kocham siwki i zawsze patrze na nie przychylniejszym okiem  😉
no poza tym jednak są różnej budowy 🙂 Siwy jest mocniejszy, a Graham bardziej szlachetny, "suchszy" 😉
Primochówna, na allegro 🙂 Teraz też jest na sprzedaż.

Favoritta, dziękuję serdecznie ! :kwiatek:

zuza, również dziękuję 😀

Znalazłam jeszcze takie jedno :> :

Dzięki Kayra  za odpowiedź :kwiatek: , a i pod jakim hasłem szukałaś????
Primochówna, wpisałam pony i na ostatniej stronie było 🙂
Aha dzieki
A my z Czakrą jesteśmy na wakacjach. Tzn. koń się wakacjuje a ja pracuję.
Konik został pozbawiony stajni, za to zyskał 7 ha pastwisk i stadko 20 hucułów co było moim marzeniem  😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się