Forum konie »

Kuce - wszystko o

No polecam Warona.Bo chłopak już wiekowy i trzeba korzystać.Znam masę źrebaków po nim i rzeczywiście bardzo fajne są.Choć często wychodzą kaszt. srok.ale charakter b.fajny. Hormon (po Waronie) śliczną ma maść,czy Vega  (zresztą oboje od mojej kobyły  😉 )
a ja wczoraj wygrzebałam zdjęcie z 2OO5 roku, jak się nam Poziomka urodziła 😀 szetland of kors.

No polecam Warona.Bo chłopak już wiekowy i trzeba korzystać.

Podpisuję się pod tym  😀. Mam pełną siostrę Warona, oraz potomstwo po niej. Bardzo dobre charaktery, chętne do pracy, zdrowe, twardziele 🏇
MsCarmen coś pięknego  😍 Widziałam ostatnio takie maleństwo - sięgało mi do kolan, nic tylko wziąć pod pachę i ukraść  😜
Po Waronie to ja szczególnie lubię tabunową Woltę (nie pamiętam matki), Rumba (od Ratany) też niczego sobie, chociaż srokata. Nasza Pisanka też jest po Waronie i chyba miała wybitnie brzydką matkę, bo urodą nie grzeszy (była różowo-srokata, teraz jest różowo-bura i jeszcze ten żabi pysk :P), za to skoczna jest bardzo.
Może pokażecie swoje dzieciaki po Waronie? 😀

edit: się rąbnęłam
MsCarmen cudowne  😍 mam nadzieję kiedyś od Melki się takiego dochować
Orzeszkowa ja nie mam nic po Waronie ale bardzo długo jeździłam w stajni gdzie był a teraz jeździ na nim na spacerki znajoma.
Wolta jest od wlkp Okaryny-mam jej zdjęcia jak była źróbkiem.A czy Pisanka naprawde nie nazywa się Liga i czy nie jest od Lubej ?Bo jak tak to tez znałam ją jako źróbkę-i mam jakieś zdjęcie  😉
u nas w stajni jest taki kucyk. Jeszcze do niedawna ogierek 😉.
Przedstawiam Kacpra

No polecam Warona.Bo chłopak już wiekowy i trzeba korzystać.Znam masę źrebaków po nim i rzeczywiście bardzo fajne są.Choć często wychodzą kaszt. srok.ale charakter b.fajny. Hormon (po Waronie) śliczną ma maść,czy Vega  (zresztą oboje od mojej kobyły  😉 )

wiekowy, ale jest wnuk Warona, Luksus kf , zostawia u nas bardzo wyrównane potomstwo, z klaczy 135-160 daje równo po 140-145 cm. Zupełnie nie rozumiem czemu przeszkadzają Wam srokate konie.
Poniżej syn Luksusa kf Apostrof, staramy się o licencję oraz półsiostry po Luksus Kreolka i Limonka i na samym dole sam Luksus kf [ Wata po Waron -Lubczyk kf]
zuza, chyba nawet słyszałam o tej Twojej znajomej, podobno bardzo przyjemnie im się współpraca układa 😀
Oczywiście, mamą Wolty jest Okaryna (tak to jest, jak się już na codzień tych tabliczek nie ogląda)
Co do Pisanki - przyznam bez bicia, że nie wiem, co ona tam ma naprawdę w papierach, do Pegaza trafiła jako Pisanka i aktualnie wygląda tak:

fot. Ala Łudzień na Pisance
Chętnie zobaczę obydwie jako źróbki 😀
helcia, ale świetny kucor! Moja wygląda nieciekawie z irokezem niestety :/
edzia69, zależy jak zrokate - Apostrof jest śliczny, załatwiajcie szybko tę licencję  Niestety trafia się sporo srokaczy kiepskich pokrojowo - bo się kryło dla maści a nie dla innych cech np. Z resztą, co ja poradzę, że wolę jednolicie umaszczone konie i zdecydowanie nie siwe - kwestia praktyczna nawet przeważa nad estetyczną  😁

edit. lit.
helcia słodziak
edzia69 ja bardzo lubię srokate ale te po nim co widziałam (z wyj.Vegi) to miały tylko rude głowy  😉
Orzeszkowa to na 100% Pisanka/Liga .Jest prawie identyczna jak matka-Luba (od Wilga,po Lubczyk).Jutro postaram się uruchomić skaner i wstawię więcej małych Waronowych i Lubą
A jak masz kontakt z Pegazowymi końmi to poklep ode mnie Merino  😍 -jak miałam 16 lat to wygrałam na nim rajd w Raciechowicach  😀

edit.zdjęcia
Wolta w 1994r

Hormon po Waron w 1999r

Luba -matka Pisanki (potem wstawię lepsze),ze źrebakiem Lubasem

na Merino w 1996r  na rajdzie

i z malutkim Blue Eyes

helcia ale ten Twój kucyk jest śliczny !!!!  😍
a to my z dzisiaj  🙂 zdjęcia robione przez asds  :kwiatek:

i z mniejszą koleżanką 
Luksus daje ładnie pomalowane i bardzo podobne do siebie potomstwo.
oto trójka z 2009
z klaczkami wielkości szetlanda też niezłe foto 2 i 3]
a na foto 4 tata Blue Eyes'a As, który koniec końców "wylądował" również u nas i równie dobrze się sprawuje
zuza, jeśli to ten Lubas którego znam, to jeździłam na nim. Miałam okazje nawet startować w skokach. Leniuch z niego 😀 Ale przytulaśny i nie skrzywdził by muchy 🙂😉 Chyba, że to inny Lubas :P
zduska, zuza, Orzeszkowa dziękuje  :kwiatek:
On nie mój. Zachowuje się jak ogierek i zastanawiam się czy tak mu zostanie. Ale przecenia swoje możliwości i próbuje czasami doskakiwać do klaczy  😂. A kwiczy jak mała świnka, wszyscy mają polew i ma taki głosik cieniutki jak rży. Ale ma to wredny charakterek, oj ma  😁.
wasze kucyki też są świetne  🙂
edzia69 te srokacze są śliczne
Dziewczyny a może ma któraś z Was zdjęcie kuca Waron (Waluś , Tośka) lub go zna i cos o nim wie?
A mi się Waronowe potomstwo nie podoba. Jego linia jest "ciężka", nie daje tego rysu szlachetności. Ponadto przekazuje niezbyt ładną tarantowatość w postaci tzw "płatków śniegu", co powoduje, że konie robią się "nijakie", rozmazane". W połączeniu ze srokatością jak to ktoś ujął powyżej "różowo-bure".
Luksus swoją szlachetność wziął po ojcu Lubczyku, a głębiej patrząc po Lubiczu małopolaku.
Pisanka (Liga) za to jest wynikiem inbredowania w kierunku rodziców Warona. Jej babka Wilga to pełna siostra Warona, na marginesie to dokładnie ta Wilga forumowej furmanki.
Moim osobistym zdaniem Waron i jego syn Wampir narobiły sporo zamieszania w hodowli feliniaków.
Inna sprawa to sama hodowla w Sierczy i Czechówce - szkoda, że p. Guniewicz nie chciała hodować czystych feliniaków, tylko poszła w miesznie wszystkiego ze wszystkim.
u nas w Fundacji są jeszcze cztery srokacze, wyciągnięte z cyrku (:

oto dwa z nich, Gburek i Apsik

Dziadkiem mojego konia jest Waron, mimo że ojcem jest wlkp. Duryt to mój konio zachował śliczny kucykowaty pysk. Ma cudowny charakter, jeszcze takiego bezproblemowego konia nigdy nie spotkałam. Uwielbia skakać przez przeszkody. Jest maści kasztanowatej w siwiźnie
edzia69 As świetnie wysiwiał /wytarancił się-ciekawa jestem jak będzie z moją Melką-to jego pół siostra i niby kara w .siw ale pomimo 14 lat z roku na rok ma więcej siwych włosów i bardziej "zabi" pysk.
Kayra ja Lubasa znałam tylko jako źróbka przy matce,ale jeżeli powolnośc odziedziczył po niej to na pewno on  😉
szarotka to Waron ale z ok.1994r także teraz trochę bardziej podsiwiały

Ascaia zgadzam się z Tobą,że potomstwo Warona "ciężkie".Taki "typ  zaprzęgowy" ale charakter bardzo fajny.
MsCarmen bardzo fajne
szarotka nigdy bym nie pomyślała,że ona spokrewniona z Waronem  😲 -świat mały
Zuza, uściskam Merka od Ciebie we wtorek 😉 Ależ on był piękny, jak był młody. Teraz to prawdziwy kulek się zrobił:
http://www.photoblog.pl/xmakabra/29352682/merek.html

A Pisanka jest dokładną kopią swojej matki.

Wolta:

Ascaia, ja patrzę na dzieciaki Warona głównie pod kątem użytkowości - to są bardzo fajne koniki do rekreacji i małego sportu.

Szarotka, no cała ta strona i poprzedniej kawałek jest o Waronie. Ile Twój konio ma w kłębie?

AsCarmen, napiszesz o nich coś więcej?

Więcej zdjęć Wolty i Rundy przewija się na tabunowej stronie, ale ciężko się je stamtąd kradnie, więc oglądajcie sami 😉
zuza - super zdjęcia, Waron jest przepiękny, swego czasu często pojawiał się w "Końskim Targu" i byłam zakochana w jego maści. 😍
A mi się Waronowe potomstwo nie podoba. Jego linia jest "ciężka", nie daje tego rysu szlachetności. Ponadto przekazuje niezbyt ładną tarantowatość w postaci tzw "płatków śniegu", co powoduje, że konie robią się "nijakie", rozmazane". W połączeniu ze srokatością jak to ktoś ujął powyżej "różowo-bure".
Luksus swoją szlachetność wziął po ojcu Lubczyku, a głębiej patrząc po Lubiczu małopolaku.
Pisanka (Liga) za to jest wynikiem inbredowania w kierunku rodziców Warona. Jej babka Wilga to pełna siostra Warona, na marginesie to dokładnie ta Wilga forumowej furmanki.
Moim osobistym zdaniem Waron i jego syn Wampir narobiły sporo zamieszania w hodowli feliniaków.
Inna sprawa to sama hodowla w Sierczy i Czechówce - szkoda, że p. Guniewicz nie chciała hodować czystych feliniaków, tylko poszła w miesznie wszystkiego ze wszystkim.

zdanie Pani G. o Luksusie , że mało pożyteczny w stadzie. Ja sobie życzę tylko takich jak on. Apostrofa szykujemy na następcę.
Inbredowaliśmy na Lubczyka i taki oto mamy efekt.
Serwal kf, bardzo żałuję, bo nowi właściciele wykastrowali, ale jest szansa,że pójdzie sport, bo stoi na Hipodromie w Sopocie.
Serwal od Sekwana kf/ Huzar kf/ Lubczyk kf
po Luksus kf
pełna siostra z 2009 Solanka kf
As zrobił się przepiękny, w wersji letniej widać jego śliczne tarantowate jabłka na tle siwego czapraka [foto 3]

Zuza bardzo dziękuje za zdjęcie  :kwiatek: Jestem uszczęśliwiona, że w końcu mogę poznać dziadka.
Orzeszkowa wszystko dokładnie przeczytalam i miałam niedosyt bo brakowało mi fotki Warona 🙂 Ile Waron miał w kłębie?
Mój Wigor ma 150cm, (jego matka miała coś ok.145 a ojciec wlkp. ma 186cm.)

szarotka nie ma za co.Waron ma 135cm
zuza, to na pewno te, nawet znalazlam fotkę i ta sama odmianka 🙂 Tak, więc musi to być ten! 😀 A znasz może klaczkę Lukke, tez po tej samej matce.
No to i my się pokażemy. Uwielbiam jeździć na kucach i ogólnie zajmować się tymi zwierzakami. Jest to dla mnie spore ułatwienie ze względu na mój niski wzrost i wiadomo każdy kucyk ma ciekawy charakterek 🙂. (mimo to moim ulubieńcem o dziwo wcale nie jest kucyk)

Pierwszy: Cocos, prawie 3 letni walijczyk. Do niedawna mój aktualnie własności Karola Zielińskiego

Drugi: Jim Beam, 10 latek, po części DRP, po części podobno hucuł ale tego nie jestem pewna. Własność Katarzyny Shtreich

Trzecia: Dunka, hucułka, ma coś ok. 12 lat. Wiele dla mnie znaczy, bo to na niej miała pierwszy pawdziwy galop (w sensie, że dłuższy niż pare fule na lonży), pierwsze skoki i pierwszy teren 🙂. Własność pani Elżbiety Majewskiej.

Dziewczyny, piszę w tym wątku bo lepiej trafić chyba nie można - poradźcie coś.
Chciałbym sprawic mojej córze - całe 9 lat  🤣 kucyka do nauki jazdy. Ponieważ jest niewielkiego wzrostu i małej wagi to wybór pada na kuca ...
tylko tu zaczyna się problem - jakiego  🙄 Macie jakieś sugestie - która rasa nadaje się najlepiej na początek? Przeglądam ten wątek i wiadomo - każda pliszka swój ogonek chwali  🤣
Tak tylko podpowiem że córka nie ma zbyt silnego charakteru ani żadnego doświadczenia w przebywaniu z końmi i kucyk nie może jej na dzień dobry zdominować, bo cały zapał dziecka może wziąć w łep.  😕
to ja pochwalę swój ogonek
azja, a może wartałoby się wstrzymać z zakupem konia, a za to znaleźć miejsce, gdzie córka może z końmi pobyć, nauczyć się jeździć na kucach. Bo co zrobicie, jak kucyk, albo jazda konna w ogóle nie przypadnie jej do gustu? Co jak wyrośnie z kucyka?
Jeśli mała koniecznie musi mieć własnego konia, to ja brałabym coś w szlachetniejszym typie, na pewno nie kny, hucki czy szetlandy. I koniecznie konik doświadczony, nie jakiś świerzynek. I najlepiej z instruktorem/trenerem w zestawie  😁
Cocosowo oj, Marcelina, uważaj, bo zaraz wyciągnę ciężką artylerię pod postacią zdjęć, kiedy Dunka jeszcze u nas w stajni była 😀

Orzeszkowa niedużo wiem, ale się dowiem, obiecuję 😀
MsCarmen, przede wszystkim zaciekawiło mnie, skąd się u Was wzięły z tego cyrku, jakaś interwencja była?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się