Może chodzić o "Albo biorę Cię albo kocham" (w sensie "wziąć kobietę"😉. fin Najpewniej od Wojtka Bellona, ŚP lidera Wolnej Grupy Bukowina. "Piosenka a la Bellon" 🙂
[quote author=Seksta link=topic=20.msg377131#msg377131 date=1257965431] Koty rowniez wyrazaja emocje ogonem. Szczury ( i koty tez ) tak jak ovca pisze- dla rownowagi. A swinie? Jak machaja tymi swoimi rozowymi sprezynkami to tez wyrazaja emocje 🤣?
Zasłania odbyt :/ przed uszkodzeniami, owadami itd [/quote]
Nie u wszystkich, nawet nie u wiekszosci. Wystarczy, ze pies chodzi z ogonem w gorze i juz nie zaslania. Moje szczury tez unosza ogon i nic sobie nie zaslaniaja. A kot ciagle lazi z ogonem prostym jak drut.
a) żarówka przepali się szybciej b) podtopi się jakaś część lampy (obudowy, bo kable powinny spokojnie wytrzymać) Musisz ocenić wizualnie, czy jest coś "blisko" żarówki. No i ogólnie nie przekroczyć mocy żyrandola.
Kurtka do jazdy konnej z Decathlonu. Brązowa,ładna. Uprałam i chyba zmyłam tę warstwę impergnującą. Najmniejszy kurz się czepia.Wyglądam jak kocmołuch jakiś przez cały czas. Co zrobić?
są też takie impregnaty w spray'u. Nie zwróciłem uwagi na kurz ale z pewnością jest cieplej. Spray do kupienia w narciarskim ale w jakimś supermarkecie tez pewnie sa. Wysłany przez: halo
a) żarówka przepali się szybciej A dlaczego? 🙂 Napięcie jest to samo.
Nie, to nie chodzi ani o napięcie, ani o natężenie, tylko o przegrzewanie się i zmiany temperatur. Normy określają odpowiednie odległości oprawy oświetleniowej od żarówek o danej mocy. W pewnym sensie - żarówki potrzebują wentylacji, chłodzenia przez opływające powietrze. Klasyczna żarówka w oprawie zamkniętej musi mieć dookoła naprawdę sporo miejsca. I mniej tu chodzi o klosz (bo grubsze szkło powinno trochę wytrzymać - co o żarówkę).
.Drogie Panie🙂 Mam problem z pewną stroną internetową.. Helvetia ma na swoim avatarze zdjęcie pewnej zawodniczki ujeżdżenia, której koń na zadzie ma wygolone serca. Pamiętam, że na stronie, którą szukam ( zdaje sie, że to francuskiego fotografa, miał tam bardzo dużo świetnych zdjęć z różnych dziedzin jeździectwa) miał miedzy innymi zdjęcia tej właśnie zawodniczki. Wierze, że jeśli dowiem sie jak się nazywa ta pani uda mi się znaleźć strone fotografa. Czy ktoś kojarzy o co mi chodzi ?? Przypomniało mi sie właśnie, że kiedyś taki chłopak na volcie miał też jedno z jego zdjęć na avatarze, chyba cześć oficerek na podium. Błagam pomóżcie. wstydzę się, że mam taka sklerozę :P
Czy każdy może nauczyć się śpiewać, czy trzeba się z tym urodzić? Jeśli zapisałabym się na zajęcia, byłaby szansa, że nauczyliby mnie śpiewać, nawet jak nie mam dobrego głosu?
Glos mozna wyszkolic. Wiadomo, ze sa granice, ale generalnie w operze spiewac chyba nie chcesz? Gorzej, jezeli kiesko u Ciebie ze sluchem muzycznym (czyli nie slyszysz wysokosci dzwiekow w stopniu pozwalajacym na czyste odtworzenie melodii) i/lub z poczuciem rytmu. Bez tego cieeeeezko. Czy trzeba sie z tym urodzic - tak, ze sluchem i poczuciem rytmu trzeba sie urodzic - mozna w jakims stopniu je wycwiczyc, ale to katorga i dla uczacego i uczonego.
czy lekka wada wzroku (czasem przeszkadzającą czasem w ogóle nie) będzie się pogłębiać? albo oczy szybciej się będę męczyć?
U mojej mamy tak było- zaczynała od słabych +0,5, a skończyła bodajze na +10, i to w ciągu kilku lat, mimo korekcji, no ale tak szybki postęp wady był spowodowany czynnikami chorobowymi.
Glos mozna wyszkolic. Wiadomo, ze sa granice, ale generalnie w operze spiewac chyba nie chcesz? Gorzej, jezeli kiesko u Ciebie ze sluchem muzycznym (czyli nie slyszysz wysokosci dzwiekow w stopniu pozwalajacym na czyste odtworzenie melodii) i/lub z poczuciem rytmu. Bez tego cieeeeezko. Czy trzeba sie z tym urodzic - tak, ze sluchem i poczuciem rytmu trzeba sie urodzic - mozna w jakims stopniu je wycwiczyc, ale to katorga i dla uczacego i uczonego.
Nie jestem w stanie obiektywnie ocenić mojego słuchu muzycznego, ale gram na pianinie i ogólnie z odróżnieniem wysokości dźwięków nie mam raczej problemów. A w operze śpiewać nie zamierzam 😉 chce nauczyć się śpiewać dla samej siebie 😀