tylko bardzo wazne - muszisz miec na koncie tyle, zeby wystarczylo na oplaty dodatkowe, bo za przewalutowanie sie placi, w dodatku za jakis czas moga Ci przysolic jeszcze oplaty banku docelowego, ktory tez przewalutowanie robi
musisz znać kod swift i międzynarodowy numer konta (który np przy kontach w UK jest o kilometr dłuzszy niż normalnie używany), imię i nazwisko/ nazwę firmy do której robisz przelew. Zapłacisz opłaty za przewalutowanie i za przelew zagraniczny, zależą od banku, w PKO coś koło 100-150 zł, z tego, co moi rodzice twierdzą.
[quote author=karolina_ link=topic=20.msg137996#msg137996 date=1231030727] musisz znać kod swift i międzynarodowy numer konta (który np przy kontach w UK jest o kilometr dłuzszy niż normalnie używany), imię i nazwisko/ nazwę firmy do której robisz przelew. Zapłacisz opłaty za przewalutowanie i za przelew zagraniczny, zależą od banku, w PKO coś koło 100-150 zł, z tego, co moi rodzice twierdzą. [/quote]
do 150 za samo pzewalutowanie?! 😲 to pewne? a nie można zrobic np bezpośredniej wpłaty na konto JUŻ w dolarach? tak zamiast przelewu- nie było by taniej?
To by trzeba mieć chyba specjalne konto (nie pamietam jak to się nazywało ale rozważałam założenie takiego jak byłam w UK bo nie opłacało się wpłacać na zwykłe konto ze względu na opłaty i przewalutowywanie właśnie), bo na zwykłe chyba się tak nie da że wpłacasz w innej walucie..
Konianka, musiałabyś mieć w PL konto walutowe w dolarach, zeby wpłacić dolary i zrobić przelew w dolarach. Może lepiej zapłać kartą/ paypalem, tak jak pisze Edyta, niż przelewem, bo przelewy za granicę są drogie. Około 150 zł to wszystkie opłaty razem, w PKO, inne banki mogą się różnić.
podajsz numer karty, date ważnosci i kod CVC i sklep sciaga naleznosc. wszystko zajmuje mniej niz minute. czasami sa jakies prowizje za platnosc karta w obcej walucie, ale to sa na prawde male sumy. niektore sklepy (w tym przede wszystkim ebay) oferuja tez mozliwosc placenia przez paypal- wystarczy zalozyc konto na www.paypal.pl, wypelnic wszystkie rubryczki i juz. potem tylko logujemy sie i klikamy zaplac. wszystko jest prostsze i krótsze niż robienie przelewu. az jestem w szoku, ze obecnie ktoś w ogóle myśli nad placeniem przelewami za zakupy w internecie 😲
ja ostatnio płaciłam z Millenium do na konto firmy szwedzkiej do jakiegoś szwedzkiego banku. wg cennika banku to kosztuje tyle: Polecenie wypłaty za granicę lub w krajowym obrocie dewizowym (*) - 0,5% ; min 20 PLN, max 125 PLN *) Niezależnie od waluty przekazu. Jeśli Klient deklaruje pokrycie kosztów banków zagranicznych - zostaną one naliczone z dołu wg faktycznych kosztów. Opłata za dodatkową korespondencję wynosi 30 PLN, do której będą doliczane rzeczywiste opłaty telekomunikacyjne oraz koszty innych banków. natomiast problem był w tym, że ów szwedzki bank nie figurował na liście banków z którymi Millenium pracuje bezpośrednio. oznaczało to, że podczas wykonywania przelewu Millenium musi skorzystać z tzw. banków pośredniczących, czyli właśnie tych "innych banków". są to banki zagraniczne i nikt nie ma wpływu na wysokość ich opłat. co gorsze, o wysokości tej opłaty dowiadujesz się po fakcie (czyli "z dołu"😉, przed przelewem nikt tego nie określi. nie i już. zapytałam w banku czy to może być zarówno 15 Euro jak i 100 Euro - usłyszałam, że owszem, może. załamka.
wyjście: uzgodnić z tzw. beneficjentem czyli tym któremu płacisz, że pokryje koszty banków po "swojej" stronie. Wtedy Ty płacisz w swoim banku te przykładowe 20 zł opłaty za przelew zagraniczny, a beneficjent pokrywa wszystkie inne koszty. Przy przelewie zagraniczym są następujące opcje wyboru: 1. koszty przelewu ponosi odbiorca, są potrącane z kwoty przelewu 2. zleceniodawca ponosi koszty swojego banku, odbiorca opłaca banki pośredniczące 3. zleceniodawca ponosi wszystkie koszty. najlepiej właśnie wybrać opcję 2 po upewnieniu się że odbiorca się zgadza.
Konianka PKO SA czy BP? SA 🙄 a przez to pay-cośtam można normalnie nie tylko na ebayu, tak? Jakie są koszty transakcji? Zakup dotyczy sklepu w USA- nie ebaya
Mnie też kusi paypal........ale moja rodzina uważa ze jak podasz te numry kart to mogą Ci się włamać ;/ jakoś mi się wierzyć nie chce.. Ale póki co posłusznie płacę przelewem z konta :P
[quote author=smarcik link=topic=20.msg138207#msg138207 date=1231075640] Konianka PKO SA czy BP? SA 🙄 a przez to pay-cośtam można normalnie nie tylko na ebayu, tak? Jakie są koszty transakcji? Zakup dotyczy sklepu w USA- nie ebaya
paypal nie pobiera zadnych oplat za transakcje. nie kazdy sklep akceptuje paypal, ale w razie co kazdy sklep akceptuje karty. zarowno platnosc paypal'em jak i karta jest bezpieczna 🙂 miesiecznie robię kilkadzieciesiat takich transakcji w internecie i jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie zeby ktos 'przechwycil' moje dany i wykorzystal do wlasnych celow.
paypal nie pobiera zadnych oplat za transakcje. nie kazdy sklep akceptuje paypal, ale w razie co kazdy sklep akceptuje karty. zarowno platnosc paypal'em jak i karta jest bezpieczna 🙂 miesiecznie robię kilkadzieciesiat takich transakcji w internecie i jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie zeby ktos 'przechwycil' moje dany i wykorzystal do wlasnych celow.
też mi się tak wydaje ale wiesz :P nie jestem w stanie wytłumaczyć tego mojej mamie :P Cóż czas wybrać się do banku i założyć własne konto :P
Makrela, tu nie jasnowidze, skąd mam wiedziec czy ten konkretny arab wejdzie w pony czy nie? Jak to młodziak to na 90% powinien. To o kantar idzie? Masz jakas 1 w stajni? Jak pasuje to pony bedzie ok, jak juz musi 2 nosic to zapomnij.