vanish jest dosc delikatny i raczej ci ciucha nie zniszczy. z chlorem uwazaj- sprawdz na metce czy w ogole mozna do tego materialu, a potem jeszcze zrob probe w jakims miejscu. bo to co ja wybielilam to byla bawelna jednak. balam sie, ze zzolknie, ale w sumie i tak mialam rzecz do wywalenia, wiec nie robilo mi roznicy. uzylam wlasnie domestosa chyba (w kazdym razie czegos "kiblowego" 😉 ) tylko upewnij sie, bo teraz sa tez takie na kwasie solnym.
"odplamianie" domestosem fajne, ale tylko do rzeczy bialych - wszelkie kremowe, ecri itp odpadaja, chyba ze wybielisz calutka rzecz biale nalewam bezposrednio na plame, jak kolor zniknie pod zimna wode, wyplukac i do prania nie wrzucac do pralki niewyplukanego bo odbarwi inne rzeczy w przypadkowych miejscach
Czy ma sens chodzenie na palcach po skrzypiącej podłodze (żeby było jak najciszej)? Teoretycznie zawsze się tak robi, na filmach i w bajkach szczególnie 😉, ale jeżeli idziemy na palcach, to mamy mniejszą powierzchnię styczności, czyli większy nacisk, tak?
fin, teoretycznie mniejszy, w praktyce gdy poruszasz się normalnie ciężar ciała przemieszcza się i zazwyczaj też działa punktowo, tylko punktów jest więcej.
Przełom wieków? 🙂 Pierwsze lata nowego wieku/tysiąclecia? Początek x wieku? Tak się określa w historii sztuki. Początek XIV wieku. Potem dopiero "lata dwudzieste". Jeszcze jest pierwsze dziesięciolecie, drugie dziesięciolecie... Bardzo ciekawe pytanie.
Dzionka, ale to chodzi raczej o odpowiednik Twenties w odniesieniu do lat xx00-xx10 (no i xx10-xx20). Imo - nie ma, ale chętnie się dowiem, jeśli jest. edit: znalazłam 😅 "the aughts" = 1900s, 2000s ale po polsku nie znam
Pytanie do Warszawiaków: Czy ktoś wie, jaka może być orientacyjna cena za robociznę przy położeniu paneli w pokoju o wymiarach 20m2? I gdzie takich ludzi szukać? Może ktoś mógłby kogoś/siebie polecić? Potrzeba raczej max 2 ludzi, podejrzewam, że będzie to jeden dzień roboty.
drukarnie robia pocztowki, ale jak nie chcesz nakladu miliona osmiuset egzemplarzy to probuj w firmach zajmujacych sie gadzetami reklamowymi, tymi co to maja koszulki ze zdjeciem, kubki ze zdjeciem, kalendarze ze zdjeciem, NP TAKA: http://www.extrema.com.pl/
In., w naszym przypadku lata: 2000-2009/10 (?) Tak, jak lata dziewięćdziesiąte, osiemdziesiąte itd.
JARA, a dziesiąte to nie te 10+? a może to naste? Ale skoro dwudzieste, to 20+ to, dzisiąte też raczej powyżej dziesiątki 🙂 halo, to jeszcze tylko polski odpowiednik potrzebny 😀 Dzionka, amerykę odkryłaś 😉
Zaczęłam się zastanawiać po tym, jak zobaczyłam okładkę płyty "the best of '00" Jak to przeczytać? Pote zorientowałam się, że nie wiem też, jak to powiedzieć po polsku.