Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

I tak umówiłam się z babką na odbiór osobisty w niedzielę, więc będzie szybciej - zoologiczne zamknięte póki co - święta.

🙂
No to faktycznie będzie szybciej  😉
Myślałam że będziesz płacić za wysyłkę i czekać  😁
Nie, nie 😉 ostatnio oszczędzam, więc odbieram osobiście co gdzie mogę ;P
Voltek będzie szczęśliwy dzięki Wam!  😅
dzięki, dziewczyny!  :kwiatek: :kwiatek:
to prawda z tym, ze mial szczescie - zwykle ptaki bardzo nie lubia "obcych" - gonia i bija, im kto bardziej kolorowy tym mocniej
jak widac tolerancja to wymysl cywilizacyjny - naturalnie nie wystepuje 😉
darolga, przyznam się- zadzdroszczę Ci takiego znaleziska!!! 🙂 Cynkuj jak ma się Voltek i koniecznie wrzuć jego zdjątka. Ps. pamiętaj, że one uwielbiają towarzystwo 😉 (nic nie sugeruję  :cool🙂
czym się różnią perfumy wystawiane na allegro jako normalne perfumy a testery? (wiem czym są testery) ale zawsze testery są tańsze...  🤔wirek:
Czy da się gdzieś nauczyć stenografii? Znalazłam aby jedną szkołę: http://www.ogrodowa.edu.pl/index.php?show=start ale może ktoś słyszał o czymś więcej.
Miał ktoś z tym styczność, uczył się albo umie? Myślicie że to przydatne? Bo nie powiem, ale chętnie bym spróbowała.
Dlaczego czasem przed oczami mamy "gwiazdki"? Skąd to się bierze?
martynakoniki - uważaj z zakupem wszelakich perfum/wód perfumowanych itp na Allegro. Niby wygląda tak samo i nawet pachnie podobnie, ale nie masz gwarancji, że to oryginał. A w przypadku "testera" odchodzi konieczność pakowania jego w oryginalne pudełko. Dostaniesz wodę w białym kartoniku, prawdopodobnie ze słonecznej Turcji 😉
Ushia -  :kwiatek:
Dada -  :kwiatek: wykrakałaś ;D pytając, czy ktoś nie ma na sprzedaż klatki, okazało się, że znajoma szuka nowego domu dla swojej falistej... I we wtorek Voltek będzie miał koleżankę, Revoltkę  😎 normalnie szał ciał ;D póki co ma lusterko w klatce, które uwielbia i huśtawkę, na której buja się godzinami  😜 foty jakieś wrzucę, może nawet wieczorkiem 🙂 tylko muszę aparat ze stajni przywieźć 😉
Dada czyli nie kupować na allegro?  🤔wirek:
odradzam zakupy pachnideł na allegro. Ceny mogą być kuszące, ale takie "perfumy" w rzeczywistości mogą być warte kilka zł. Jak chcesz, to mogę Ci spr ceny np na lotnisku (mam zniżkę dodatkowo). Jakby coś, to lap mnie na PW.
darolga- ale się cieszę, że będzie miał towarzystwo. Normalnie papugowe szalenstwo  😅
martynkakoniki, jeśli chcesz mieć oryginalne perfumy, to lepiej odżałować te parę zł i kupić w perfumerii, z gwarancją, że płacisz na prawdę za oryginał...

Dobre podróbki wyglądają i pachną jak oryginały, ale trwałość już nie ta... Wręcz jak trochę wywietrzeją przybierają o tandetną nutkę zapachową....
Dlaczego czasem przed oczami mamy "gwiazdki"? Skąd to się bierze?

takie kolorowo-blyszczace jak zamkniesz czy ciemne chmurki jak masz otwarte?
kolorowo-blyszczace to tzw powidok - przysilnym bodzcu neurony sie mecza i jak zamkniesz oczy pokazuja przez chwile negatyw

jest takie doswiadczenie - najpierw patrzysz dlugo i uwaznie na zielone kolko, a potem szybko przenosissz wzrok na biala kartke - przez moment widac czerwone kolko
tak samo z patrzeniem na slonce/mocne swiatlo - nawet jak juz przestaniesz to jeszcze chwile widac wlasnie gwiazdki

z kolei mroczki, to moga byc albo mety w ciele szklistym - wtedy sa na stale i zwykle pojawiaja sie kolo 40
albo w momentach niedotlenienia (czesto przed omdleniem ludzie widza "chmurki"😉
albo sygnal odklejania siatkowki - tez na stale i coraz wiecej

Darolqa - to jeszcze ladna budka i zaraz bedziesz miec stadko  😁
Przy okazji zakrapiania koniowi oka atropiną zakropiłam i własne.  :emot4: Nie wiecie jaki jest realny czas, żeby to świństwo przestało działać?
Jak dbac o Rącznik pospolity?

Dostalam w prezencie 6 drzewek w stadium poczatkowym i chcialabym je przez lato na tarasie trzymac.
Skąd bierze się zgrzytanie zębami podczas snu?
Nerwy, owsica  😉 Jest pewnie mase powodów.
Hmm a może to być dziedziczne? Moja mama zgrzyta i coraz bardziej wydaje mi się, że ja też (chodź nie w takim stopniu).
Mia, najlepiej poradź się dobrego dentysty, bo zgrzytanie zębami może spowodować wiele złego. Często stosuje się specjalne szyny zakładane na noc, aby uchronić zęby przed: ścieraniem, naciskiem itp. Pomijam już fakt, że odgłos takiego zgrzytania jest...nieznośny! 😉
Anka, rącznik pospolity to spora roślina, więc jeśli chcesz mieć na balkonie/tarasie zaopatrz się w duże donice. Logiczne, że skoro rośnie szybko potrzebuje naprawdę dobrej ziemi i sporo regularnego nawożenia i dużo wody (duża powierzchnia liści, szybko transpirują). I zdecydowanie stanowisko słoneczne. Aha, nasiona są trujące.
Dada, Ok, dzięki :kwiatek:
ushia, ja widzę chyba jeszcze coś innego... Czasem po prostu, zwykle po jakimś wysiłku mam gwiazdki przed oczami (otwartymi) których wygląd mogę porównać do fajerwerków, które "lecą" od zewnętrznej strony obrazu jaki widzę, do wewnętrznej... Jak zaczynają się pojawiać jest ich sporo, później pojedyncze tylko no i przestają...
DAROLGA,

laseczka powinna mieć na imie Pirka ;-)
znaczy VOLTEk i PIRKA = voltopiry ;-)

jako matka "krzestna" daj mi na PW adres do Ciebie, podeślę Ci żer dla ptaków - mam tego trochę w pracy - a jako, że nikt nie ma "ptoków" leżą i kwiczą ;-)
Ushia - dokładnie, będę miała hodowlę  😍

Dodofon - racja, racja! Voltopirki rulezzz!  😜 Voltek i Pirka, oł jea! 😀    :kwiatek: :kwiatek: 🙇 :kwiatek: priv poszło  :kwiatek:
mia- ja zgrzytam, u mnie przynajmniej nie jest to dziedziczne. a zgrzytam na tle nerwicy. ot co. jak mnie cos podkur** to wtedy koncertuje w nocy. jak jestem wyluzowana to nie zgrzytam.
niebezpieczenstwo jest takie, ze sobie zetrzesz zeby- ale ja nie mam szyny, mimo ze zgrzytam od dobrych 10 lat to zeby nie sa starte.
A ja mam gdzieś piasek cytrynowy do klatki trochę rozpoczęty  😁

A skąd mam wiedzieć ze zgrzytam w nocy?
Koniczka, samo już Ci na pewno przeszło, ale napiszę - światłowstręt i mega rozszerzenie źrenic, takie, że nic nie da się przeczytać ani skupić wzroku an bliskich przedmiotach utrzymuje się tak 2-4 godzinki. Rozszerzenie źrenic dobrych kilka godzin. Jak miałam zakrapiane rano, to trzymało prawie do wieczora (uwielbiam się z wielkimi źrenicami  🙂 )

Przy podróżowaniu z (małym) dzieckiem samochodem, jest obowiązek przewożenia go w foteliku.
Jak się ma sprawa w przypadku przemieszczania się taksówką?

Niewidzialna, możesz budzić się z zaciśniętą szczęką, może Cię ona boleć, może być usztywniona, ktoś może Ci o tym donieść  😉

Niewidzialna, możesz budzić się z zaciśniętą szczęką, może Cię ona boleć, może być usztywniona, ktoś może Ci o tym donieść  😉

😲
Skąd ja to znam  😁
Ale taki 'szczękościsk' zdarza mi się też (baaardzo rzadko, ale jednak) w ciągu dnia...  🤔
zen, O kurcze to ja muszę być jakaś strasznie znerwicowana. Nie tylko gadam przez sen (co też podobno ma takie podłoże) to jeszcze zgrzytam  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się