Czy jak w Google Chrome zrobię wstrzymaj pobieranie i wyłączę komputer, to przy następnym włączeniu mogę wznowić pobieranie w tym samym momencie? Szukałam u Wujka i nic nie znalazłam. 😜
mógłby mi ktoś pomóc z archiwum aqq? Z koleżanką( z którą pisze najwięcej) nie mam archiwum od 11.09/ i nie mam zaznaczonej opcji ''nie archiwizuj rozmów...'. Posiadam aqq 2.2.2.10.
rozwalił mi się pasek. Czy rymarz będzie w stanie zrobić mi nowy pasek używając klamry ze starego? Koński rymarz da radę, czy musi być jakiś o innej "specjalizacji"? Ile to może kosztować?
Magdalena - da radę. Koszt kawałka skóry, zrobienia dziurek i przymocowania klamry. Chyba, że masz specjale wymagania co do rodzaju skóry i dodatkowych obszyć nitką... 😉
Mam takie pytanko: Wszystkie filmy odtwarzam w Windows Media Player, a kiedy chcę odtworzyć film mp4 wyskakuje mi błąd. W jakich programach odtwarzacie filmy mp4 ? Czy da się pobrać jakiś dodatek do W.M. Playera żeby je odtwarzał czy lepiej ściągnąć jakiś inny program?
Majorka, dzięki po raz kolejny, może dla zachowania bilansu teraz jakieś proste pytanie od Ciebie, żebym mogła statystyki poprawić? :kwiatek: a koszt kawałka skóry na pasek to ile mniej więcej?
Jak oszczędniej jeździć samochodem? Wydaję jakieś niebotyczne (jak dla mnie) pieniądze na benzynę mimo malutko palącego autka i chętnie bym to zmieniła 🙂 Jeżdżę niestety dość szybko i dynamicznie, ale może nie trzeba z tego tak w 100% rezygnować 🙂?
No napewno odstawic akcje typu 'gaz,hamulec', dojezdzajac do auta lub skrzyzowania,wczesniej sciagac noge z gazu, i niech sie buja(absolutnie nie wrzucac luzu), hamowanie silnikiem,przewidywanie i odstepy miedzy uszestnikami ruchu, starac sie utrzymywac taka sama predkosc na trasie,i przy ruszeniu szybko zmieniac z jedynki na dwójkę.
na najwyższym biegu? ale w sensie, że co? bo jak przy prędkości 40km/h wrzucisz sobie czwarty czy piąty bieg, to auto spali dwa razy tyle żeby wyciągnąć na te 2tys obrotów. Benzyna w ogóle zacznie się krztusić, dieselek będzie ciągnął. Z tego co wiem, to najlepiej jeździć właśnie spokojnie, bez mocnego przyśpieszania. Dzionka, dużo jeździsz, dużo płacisz. Łączę się w bólu- mam tak samo.
_kate, spokojnie to złe słowo- ekonomicznie bardziej. Na wyższych biegach samochód pali mniej, ale oczywiście w mieście jest to nie do wykonania, bo zamiast pewnej dynamicznej jazdy, będzie jazda gwałtowna- siup szybko światła hamowanie- co mija się z celem. jeśli się krztusi- to za wolno, jeśli warczy, to za dużo gazu- chodzi o to, żeby prędkość dopasować do biegu i odwrotnie no i możliwości wybrania wyższego biegu do możliwości ciągłej jazdy. ja wiem, że wiesz 🙂 to chyba kwestia nieścisłości 😀
jak jedziesz 40km/h np na trójce i masz powiedzmy te 2tys obrotów, i wrzucasz wyższy bieg to obroty ci spadają, więc żeby znowu wyrównać musisz jechać szybciej, wiec nie wiem, o co tu chodziło. oczywiście przed zmianą biegu lepiej dodać trochę gazu i zmieniać biegi szybko by znów wcisnąć gaz i nie stracić w między czasie prędkości.
nie kumam tych co spod świateł ruszają z piskiem, ja w normalnym tempie, nie wolno ale na luzie a i tak jestem na ich wysokości jak dojeżdżam do następnych świateł, do których doturlam się na sprzęgle.
cieciorka nie chcę bronić osób które ruszają z piskiem opon, jednak ja lubię dynamicznie i szybko ruszyć z pod świateł, a nie ręczny zwolnić, wrzucić bieg i dopiero powoli ruszyć, gdyż jakby każdy tak się ociągał to byłyby 3 razy większe korki. 😵
Nie wiem jak Ty dokładnie ruszasz, ale nie jest to żaden atak personalny. :kwiatek:
Ech, no ale właśnie po mieście nie da się jeździć spokojni :/ Co chwila światła, korek, pasy, cokolwiek. Po prostu mnie to już wkurza, wcześniej mieściłam się w 5 stówach miesięcznie, teraz nawet o tym nie śnię :/ A naprawdę mam mało palący samochód. Spróbuję od jutra, może będzie efekt.
_kate, nie na najwyższym biegu w sensie ciągłej piątki, a o to, że ruszasz i nie rozpędzasz samochodu na jedynce, potem dwójkę, na której jedziesz przez 10 minut, jak Ci dochodzą obroty do trzech tysi, zmieniasz. Mój tatusiowy samochodzik pokazuje mi ile spala aktualnie benzyny. i takie rozpędzanie samochodu na jedynce to jest nie dość, że morderstwo na silniku, to jeszcze na prawdę duże zużycie. A wiem, że masa osób tak robi. Że rusza spod świateł i jedzie, jedzie, jedzie na tej jedynce.
_kate, ale "spokojnie" nie było po to, żebyś się uspokoiła, tylko dlatego, że napisałaś, żeby jeździć spokojnie, a mnie wydało się to mało trafne 😉
lockmittel, myślę, że mnie nie zrozumiałaś. Chodzi mi o ludzi, którzy myślą, że coś ugrają, jak wyprzedzą wszystkich na odcinku 200 metrów do kolejnych świateł. Dają gazu a potem hamują bez sensu. Też uważam, że ludzie powinni ruszać jak jest zielone, a nie dopiero wrzucać bieg, jeśli wszyscy ruszą jednocześnie, niezależnie od odległości od świateł idzie to sprawniej. Jak jestem pierwsza na światłach, to zawsze ruszam szybko, zostało mi z nauki, kiedy chciałam udowodnić że eLka też potrafi 😉 Kto w jakiej kolejności zwalnia ręczny i wrzuca biegi bez znaczenia, tego się jednak nie da ominąć, chyba że stoisz cały czas na nożnym i ze wciśnietym sprzęgłem, rzecz w tym, żeby się orientować i działać sprawnie 🙂
Czy w tych najwyższych klasach ujeżdżenia trzeba mieć munsztuk, czy jakby Anky albo Izabell miały fantazję pojechać na wędzidle oliwkowym, to by mogły? 👀 tylko nie bijcie, bo w kwestii pingwinienia to jestem kompletnym żołtodziobem.
Dzionka, warto jeszcze sprawdzić czy koła dobrze napompowane - bo jak się na flakowatych jeździ, to spalanie rośnie. Wyrzucić nadmiar rzeczy z bagażnika, jeśli się ich nagromadziło. Odkręcić bagażnik z dachu itp. (aerodynamika). No i jeździć mniej 😉 Czasem się da.
Jeśli chcesz popracować nad techniką jazdy, możesz sobie zacząć notować, ile przejeżdżasz na jakiej ilości paliwa. Jak zobaczysz różnicę, może i motywacja podskoczy?
Strzyga, Rtk a jeśli koń ma jakieś zdrowotne problemy i dlatego nie może mieć wędzidła, a ruchowo jest super i ma potencjał to nie ma żadnych odstępstw?
dla diesla z dużą pojemnością silnika działa chiptuning, mnie obniżył zużycie o ok. 0,6 litra na 100. To dało mi ok. 30 l oszczędności w miesiącu, czyli ok. 120 zł. Koszt z tego co pamiętam ok. 1200 pln, więc zwróciło się w niecały rok, a dało też dużo bonusów, bo zwiększyło moc o ok. 15%. Jestem z tych, którym zdarza się ruszać z piskiem.
(nie wiem, czy chip pomoże benzyniakowi, ew. małemu dieslowi)
Ja mam na jutro napisać krótkie streszczenie rozdziału o 4 przykazaniu Bożym,z książki Edwarda Stańka ''W trosce o sumienie''.I oto moje pytanie czy ktoś się orientuje czy istnieje możliwość przeczytania tego w internecie ? Nie chcę specjalnie po to wydawać pieniądze na książkę 🙇