Dlaczego po wsadzeniu sobie jakiegoś przedmiotu do buzi (bez skojarzeń ! :rozga🙂 mamy odruch wymiotny? Przykład: bulimiczki, które wsadzają sobie palec do buzi aby zwrócić to co zjadły... 😡
myślę, że ze względu na wykształcony odruch połykania - jak nie możemy połknąć tego co mamy w gardle zaczynamy się dławić, wtedy organizm próbuje wypchnąć ciało obce i mamy odruch wymiotny 👀 tak myślę.
1. Czemu lonżowanie konia bez wypięcia jest złe? Nigdy tak nie robiłam, bo wszyscy mówili, że nie można, że to źle, ale nie wiem czemu.
Dlatego, że aby utrzymać równowagę na kole, koń będzie wyginał się na zewnątrz - cały odegnie się w przeciwną stronę niż chcemy. A nie o to chodzi. Te z super równowagą już tego tak mocno nie robią, bo same są sobie w stanie poradzić inaczej.
okwiat, jak przyjadę i się spotkamy to Ci pożyczę fajną książkę (nie jest za gruba to sobie skserujesz, albo ja ci może skseruję jeśli będę miała możliwość), jest wielki, przefajny rozdział o lonżowaniu 👍
Chodziło mi o to czy można krzywdę zrobić dla konia lonżując go bez wypięcia. Okazuje się że wcale nie jest to takie okropne jak mi mówiono 😎 Oczywiście nie zamierzam tego praktykować. Takie "lonżowanie" to chyba tylko gdy nie ma się czasu i miejsca na normalną pracę.
Kaprioleczka chętnie 😅
ushia to był jakiś stary Focus chyba, ale postaram się poszukać. Jak sie uda to dam znać 🙂
takie lonżowanie jest fajne jak nie masz wybiegu (to jest mniej fajne), a za to masz konia który jeszcze w ogóle nie pracuje. byłam w takiej sytuacji przez kilka miesięcy i biegałam z niewypiętym koniem na lonży na kantarze - ja robiłam piechotką kółko ok. 10 metrów + cała rozwinięta lonża i kon na końcu sznurka. najlepsza alternatywa jak się nie ma wybiegu, bo szkoda konia żeby stał. poza tym chodziłam z nim jeszcze na spacery w łapce i w ogóle, ale wybiegu to to nie zastąpi.
za to ja bym chciała wiedzieć skąd się bierze, że mamy na coś ochotę? 😁 np. na coś do jedzenia albo żeby coś zrobić?
Załóżmy,że wystawiłam przedmiot na allegro.NIe sprzedałam.Mój dług wobec nich to np 5 zł.Czy jeśli w danym miesiącu nie wyrównam to w następnym mam już do zapłaty 10 zł?
ochota zeby cos zjesc ma swoje zrodlo w bardzo prostej reakcji organizmu na metabolizm i aktualne poziomy roznych substancji, czasami zalezy tez od poziomu hormonow
chota na zrobienie czegos to juz sprawa wtorna - zalozmy ze przeczytalas fajna ksiazke, podobalo Ci sie, mozg zarejestrowal wzrost pozoimu endorfin, potem "dyktuje" Ci ochote na czytanie na zasadzie ochoty na cos przyjemnego dlaczego akurat na czytanie a nie na spacer? to zalezy czesciowo od losowego przeplywu impulsow nerwowych, a czesciowo od okolicznosci - w srodku zimy, przy sniezycy i -20 stopniach raczej spacer nie bedzie sie kojarzyl przyjemnie, za to owiniecie sie kocem z dobra ksiazka tak
no dobrze, ale np załóżmy ze spadł mi poziom magnezu - czemu mam ochote akurat na banana, a nie np na czekoladę albo na tabletkę magneB6? 👀 to tak przypadkowo czy różne rzeczy się na to składają po prostu i zestaw tego czego mi brakuje objawia się w tym co chce zjeść?
a to skąd ja wiem że ba kolację będę miała ochotę na makaron z serem białym? wiem to od wczoraj wieczorem, bo inaczej bym sera nie rozmrażała 😉
Pozew do sądu. Ja kiedyś miałam taką akcję 😁 Wymyśliłam sobie, że mam tak duży rachunek, że wolę zrezygnować z konta niż zapłacić no i niestety po kilku groźbach ze strony allegro zostałam zmuszona do uregulowania sprawy. Konto tak czy inaczej mi zablokowali 😡
Siemanko ! Ja mam takie pytanie bardziej do osób które smigają skoki. Więc oto one . Jak powinien działaćdosiad w skokach przed skokiem w trakcie skoku i po skoku. Jak powinien działać dosiad podczas jechania parkuru czy musi być cały czas pułsiad czy tak jak jeździec czyje sie dobrze (pułsiad, pełnysiad)? i czy to prawda czy blef że ujeżdzenie nie jest dla skoków potrzebne. Prosze o odpowiedź.!! 🤔
Teraz wsród ternerów panuje taka opinia że do skoków 1,20m jeździ się w półsiadzie. I w takich skokach siedzisz podczas skoku w półsiadzie. W skokach może ujeżdżenie nie jest niezbędne(chociaż podstawy muszą być opanowane) to na pewno wiele rzeczy ułatwia i koryguje. Większość światowej czołówki skoczków to również dobrzy ujeżdżeniowcy.
heh dzięki 🙂 i tera coś na deser 🙂 więc jak jedzie sie w tym pułsiadze wszystko jedno czy to LL, czy to P, czy C to konia zatrzymuje sie od dosiadu !! CZY!! tyłek jest w górze i trzyma konia na ryju do puki sie zatrzyma może mi ktoś też to wytłumaczyć🙂
Hanuś matko boska naucz się pisać! Konia raczej nigdy się nie trzyma na ryju... 😵 Widzę, że obca jest Ci zasada, że wodza nigdy nie działa wstecz... Echh... 🙄
przepraszam, to będzie ostre, ale ścierpieć nie mogę:
Hanuś, wsadź sobie kawał metalu w ryj czy w buźkę czy co tam masz i przywiąż do autobusu i przejedź tak jeden przystanek. nie chodziło o nazwę końskiego pyska tylko o "trzymanie" przed!!!! 🤬
dla mnie prowokacja, chyba nie warto w ogóle odpowiadać na te pytania (znów sie zaczyna. a miałam nadzieję że to zostało na starej volcie i tu tego juz nie bedzie 🙄 )
edit: okwiat, nie dotykaj, to jest prowokacja, teraz sie bedzie dziecko bawilo.
dla przyszłych pokoleń które moze kiedyś to znajdą: dosiad to nie tylko tyłek.
już ja też nie kumam o co ci kaman ?? zadałam takie pytanie chiociażwiele razy patrzyłam w książki czytałam i no nie wiem czy ja jakośinaczej je rozumiem czy to jest jakiś problek z nauczycielem co uczy mnie w szkole warsztatów z Hodowli koni
Spoko kumam to kumam o co chodzi wiem ale teraz w tym roku zmieniłsie koleś co chce mnie przestawić na takie cośco jest po prostu bulwersujące nie denerwjcie sie sorki że was uraziłam jejj nie wiedziałam że tu tacy delikatni ludzie są ale spoko mniejsza o to. Co do trzymania za ryja i autobusem to sie zgadzam z tobą w 100% było by bardzo smakowo 😉
- jeśli wydaje ci się ze jesteś supermądra - wyjdź i wróć jak ci przejdzie - jeśli masz problemy z ortografią - używaj guzika "sprawdź ortografię pod postem" - sprawianie koniowi bólu w dowolnej formie jest złe, jeździectwo nie polega na użyciu siły - zanim zadasz pytanie poszukaj wątku w którym już jest na nie odpowiedź, dopiero jesli takiego wątku nie znajdziesz, zadaj pytanie - nie bulwersuj się odpowiedziami póki jesteś świeży i zielony szczypior, bo Voltopiry tym własnie się żywią, więc marny twój los - zanim napiszesz cokolwiek, zamknij Voltę, idź na spacer, potem zastanów się jeszcze raz czy chcesz to napisać, weź zimny prysznic, prześpij się, zastanów się jeszcze raz i dopiero napisz
jak przypomną mi się jeszcze jakieś zasady, dam znać.
Pffff..... ojj chyba wstałyście lewą nogą Hmm...?? po 1 to nie są studja Tylko Technikum Hodowli koni 2. pisze jak mi sie podoba z błędami czy bez 3. Jest to forum każdy ma jakieś pytanie sądze że jest normalne jak ktośchce sie czegoś dowiedzieć. 4. Widać jaka jest wasza kultura do innych nowych osób :/ 5. a te wasze wypowiedzie prowadządo niczego :/
no tak, i to wyjaśnia wszystko. regulamin: 3. Aby nie utrudniac użytkownikom czytania Twoich postów, nie pisz ich w całości:\ - CAPSLOKIEM - boldem - kursywą - sChODkAmi - jaskrawą czcionką - "nowomową" typu "koffane koniki" i "ja tesh" - ruchomym tekstem
twoje błedy utrudniają mi czytanie. nie rozumiem co do mnie piszesz.
jeśli nasze wypowiedzi prowadzą do niczego - co tu jeszcze robisz? drzwi są w prawym górnym rogu (lub jeśli masz maca - w lewym górnym rogu) - taki czerwony krzyżyk.
a konie podobno uczą pokory 🙄 widać w technikum macie za mało styczności z nimi.