Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

mógłby ktoś? to dla mnie pilne. No jeśli nie, to jakoś sam spróbuję, ale pewnie pokaleczę troszkę język 😀iabeł:
Wawrek jak potrzebujesz na szybko to moje lepsze niż nic. chociaz na pewno obecni na forum anglojęzyczni mogliby mi zrobic korektę gramatyczno-leksykalną 😉

'the side bar is original in my opinion, but it looks like the leather upholstery was home made, it was not made in proffesional way. it is easy to see. also the buckles, hobnails, clamps, rivets and fixing are genuines.'
uwaga: ławka w znaczeniu część terlicy nie mebel
he żeby sprawdzić tę ławkę odgrzebałam słownik baranowskiego - jaka to wspaniała książka  👍 👍

Dodofon jedyne co mi przychodzi do głowy to szybsze sciąganie ze łba jedna ręką. ale nie wiem czemu miałoby to służyć, chyba ze koń tez ma to sobie szybko zdjąć jak zajdzie potrzeba 😉
A ja kochani mam prośbę o pomoc.. Potrzebuję pilnie coś przetłumaczyć ale utknęłam.. 🙁

Czy ktoś wie jak po angielsku będzie "okres karencji" w odniesieniu do leków a  nie ekonomii np.
Ja przyznaję, że nie wiem, w słownikach wychodzi z reguły "grace period" albo "suspension" ale zaznaczają, że tyczy się to np. zawieszenia, ekonomii itd

HEEELP !!!!!!!!
dempsey  :kwiatek: ślicznie dziękuję 🙂

Querido możesz spokojnie użyć grace period - jak robię w pracy tłumaczenia (branża farmaceutyczna) i się spotykam z tym określeniem w znaczeniu okresu karencji 🙂
Querido, proszę, tylko nie okres karencji, karencja z definicji jest okresem
Delfin,  bardzo Ci dziękuję.. 🙂

ogur czego się czepiasz?? 😉
Querido, cofania do tyłu i masła maślanego 😉
na ulotkach leków to jest "Withdrawal periods" i "Withholding periods"
Querido, cofania do tyłu i masła maślanego 😉
na ulotkach leków to jest "Withdrawal periods" i "Withholding periods"

Dziękuję.. O to chodziło właśnie.. 🙂

A co do "okresu karencji" to niemal wszędzie w necie gdzie szperałam jest to właśnie tak ujęte stąd mój błąd.. 😉
czy kobiety w ciąży jakoś inaczej zapinają pasy w samochodzie?
szepcik- ja słyszałam, że kobiety w ciąży w ogóle mogą pasów nie zapinać bez żadnych konsekwencji. jak cię zatrzyma policja i nie będziesz mieć pasów, to możesz powiedzieć że jesteś w ciąży i powinni cię puścić bez żadnej kary
szepcik
myślę, że lepiej jeździć w pasach... tu cytat z netu:
'Aby nie przeszkadzały i nie uciskały, trzeba odpowiednio je ułożyć. Pas piersiowy powinien przebiegać między piersiami i nad brzuchem, a pas biodrowy na spojeniu łonowym.'
A ja ostatnio widziałam takie coś dopinane do pasa, jakiś patencik, ale nie mam zdania
http://www.clippasafe.pl/index.php
szepcik- ja słyszałam, że kobiety w ciąży w ogóle mogą pasów nie zapinać bez żadnych konsekwencji.
Jedyną konsekwencją może być śmierć matki i dziecka w razie wypadku, no ale to drobiazg przecież...
mona bylas w ciazy? nie? to nie rzucaj frazesami - w przypadku docisniecia dziecka pasem tez moze je czekac smierc, no fakt, ze matka przezyje, wtedy najwyzej zrobi sobie drugie, tak?  🤔

pomijajac, ze stwierdzenie bush jest nieprawda, bo tyczy tylko kobiet w widocznej ciazy - wtedy przestaja sie miescic w pasach, wczesniej maja obowiazek zapinac jak wszyscy

mozna tez, w mocno zaawansowanej lub po prostu "duzej" ciazy, zapinac albo tak, zeby pas piersiowy miec za plecami a efektywnie zapiety tylko biodrowy albo na odwrot - siedzisz na biodrowym, zapinasz piersiowy

zalezy jak masz brzuch ulozony, czy wyzej czy nizej
Faktycznie przesadziłam, ale pisanie, że jeśli kobieta jest w ciąży, to może sobie jeździć bez zapiętych pasów, sprawia, że krew się we mnie burzy.
ushia, idac za Twoim tokiem rozumowania, pasek pod ganaszami w kantarze tez jest zupelnie zbedny?
Skoro tak, przypnij nerwusa/wyplosza na takim kantarze. I poczekaj, az sie przestraszy. A potem zdaj relacje z lapania  😎

Moze hiszpany nigdy sie nie plosza i ewolucja wyparla pasek podgardlany? 😉 A tak na powaznie - bo wlasnie obejrzalam zdjecie hiszpanskiego oglowia - tu podobna funkcje pelni wlasnie nachrapnik, dzieki niemu - scisle zapietemu - oglowie nie trzyma sie wylacznie na uszach, zapiecie nachrapnika nie pozwoli na zjechanie oglowia z uszu na bok.
Ale mowa byla o zasadnosci stosowania podgardla - wiadomo, ze jak sie zapnie tysiac innych sznurków, to nie bedzie potrzebne. Niemniej jednak podstawowa wersja oglowia jest prosta jak wszyscy przeciez wiedza - wystarcza paski policzkowe, wedzidlo, naczólek, naglowek, podgardle - i mozna jechac. Bez podgardla-  nie bardzo.

Pasek podgardlany wywodzi sie z kawalerii, gdzie ten ze pasek mial zapobiegac zsuwaniu sie oglowia podczas prowadzenia konia w reku, z wodzami sciagnietymi z szyi. W tamtych czasach zapinano go jednak mocniej, niz dzisiaj. Wlasciwie to tylko jest taka archiwalna pozostalosc. 🙂
ha! wiedziałam, ze on nie ma prawa dzialac zapiety "na stojaca piesc"
dzięki, Anka  :kwiatek:
moje pytania:
- Co to za rasa czwb ???
- dlaczego wszystkie konie wolą sikać jak wrócą do stajni. Zgarniam je z padoku, a potem one wszystkie sikają synchronicznie....
- dlaczego wszystkie konie wolą sikać jak wrócą do stajni. Zgarniam je z padoku, a potem one wszystkie sikają synchronicznie....
Bo jak się sika na słomie/trocinach, to mniej pryska po nogach?
U swojego stwora to widzę, jak już nie w stajni, to raczej tam, gdzie podłoże chłonne (np. mech).
a ja myślałem, że to tylko tak u mnie jest... 🤔 bo na mój widok zawsze wszystkie samice po prostu lały 🤣
- Co to za rasa czwb ???

Przyszło mi tylko na mysl , ze CZWOROBOKOWA 😀
żartuje oczywiście
Co to za rasa czwb ???
Czeska półkrew? (Czech Warmblood)
dziękuję wszystkim bardzo  🤣
Dlaczego jak się kota delikatnie chwyci za skórę na kręgosłupie, to zaraz się cały wygina, widać, że go boli? To jakieś unerwione miejsce czy coś?
wawrek nie wiem czy nadal aktualne, ale może Ci się jeszcze przyda...

In my opinion, is the original bench, but was obszyte skin way home , at a fairly strong throws in the eyes. With the original have been used to reconstruct the sprzączki, ćwieki, buckles, rivets, fastening.

To jest to to o co pytałeś kilka postów wyżej...
Co do kotów - dlaczego jak kota poklepie się w miejscu nerek, to on tak śmiesznie podnosi tyłek? 😁
nie tylko kot ;> pies też.
Zazwyczaj jak miałam jakiegoś psiaka do towarzystwa to tak się kręcił ,że nie miałam możliwości poklepać go po plecach  😉 Ale sprawdze przy najbliższej okazji 😀
jak się czyści klawiaturę w laptopie?

zwykłą (podobno) się rozkręca i czyści. mówię podobno bo wszystkie mordowałam zanim udawało mi się je wyczyścić i kupowałam następne. no ale w laptopie sprawa nie jest już taka prosta 😉 a już tyle "nabiłam" do niej, że mogłabym przez miesiąc wyżywić jakiś mały Afrykański kraj, jak to się mówi 😉
Podbijam pytanie Kaprioleczki.
Mam niby sprzęcior do czyszczenia laptopa, ale powierzchownie, jakiś specjalny płyn, szmatka i szczoteczka. A co z klawiaturą??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się