Forum konie »

Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska

Na fajne tereny zapraszam do Niegardowa- Ośrodek Jeździecki Faruk. Sympatyczne okolice. Tereny od godzinki nawet do 3h . Dla wytrwałych i dłuższe są możliwe. Na ujeżdżalni też można fajnie pojeździć. W zasadzie jazdy indywidualne w ramach rekreacji, bo nie maksymalna liczba koni zgodnie z zasadami ośrodka to 3!

Uwaga, uwaga, szukam stajni na wakacje z koniem. Generalnie interesuje mnie możliwość godzinnych włóczęg po zróżnicowanym terenie. Ale też żeby było miejsce na normalne treningi. O dobrych warunkach dla konia chyba wspominac nie muszę? 🙂
Najchętniej strony bliżej lubelskiego. Z miejscem noclegowym.
Liczę na pomoc  :kwiatek:
Ja mam parę, ale większość moich, parę zdjęć ogierów andaluzyjskich - Farolero i MG Polaco, oraz siwego Santiago i rudego Astrixa.

Ooo a mozna je gdzies zobaczyc ?? 🙂
póki co nie 😉 jak je zgram na kompa i obrobię to wrzucę na picasę i podrzucę tu linka 😉
Strucelka
Wrzuć Siwego do kącika ślązaków, należy mu się  😉
Strucelka ..cos mi sie wydaje, ze teraz wszyscy beda Cie meczyc o te fotki  😁
Czekamy  😀
kolebka właśnie miałam taki zamiar 😉
tak btw: to siwego nawet w bazie nie ma, astrixa chyba też nie, przydałoby się obczaić rodowody i je tam wpisać 😉
[quote author=Kaktus link=topic=196.msg566239#msg566239 date=1272201426]
a co do Rancza Pcim, to ja nie polecam🙂

nie polecasz terenów, czy ogólnie? 😉
[/quote]

tzn nie ma tam nic rewelacyjnego, bo dwa hucułki do jazdy wtedy były (o ile mówimy o tym samym)
ja byłam w terenie na kn (Kuba bodajże) i bez rewelacji, bo trochę kłusa (raz galop na małej łączce), mnóstwo kamieni, i byłam z córką właścicieli.
Kaktus- czekałam na twoją odpowiedź. Obecnie jest inaczej. Ponad 20 koni, oświetlona i podlewana hala, otworzony został pensjonat a cały ośrodek (jeśli mówimy tylko o stajni) właśnie w tym roku rusza pełną parą. Resztę można podglądnąć na stronie.
groszek.
owszem, instruktorka bardzo fajna. Ja tam byłam półtora roku temu, wtedy hala była w trakcie budowy.
Właściciele też bardzo sympatyczni, ale nastawieni na kasę (ale to już była sprawa między nami)
A jak w tym Pcimie z podstawowymi sprawami pensjonatowymi? Dobre warunki?
I jakie tereny? Zdjęcia w ich galerii pokazują tylko niezróżnicowane widoki górek i pagórków 😉
Bardzo mnie zainteresowali. Warto?
Jasnowata -, Pcimiu 😉 obecnie są 4 konie w pensjonacie, który powstał chyba jesienią ubiegłego roku. Ośrodek powstał dopiero w 2005 roku. Na specjalną prośbę osoby z innej stajni która się do Pcimia przenosi, obecnie powstaje druga stajnia na 6 koni. Cena pensjonatu to 500 zł do uzgodnienia - tzn. w zależności od konia i potrzeb właściciela - każdy ma inne zalecenia, dlatego najlepiej dzwonić.Teren jest górzysty, liczne wzniesienia i troche kamienisto jednak można na spacerek się przejechać. W stronę Poręby liczne pola z trawą więc można poszaleć. Zawsze można zapytać właściciela jaką trasę najlepiej wybrać, na pewno pokaże 🙂.
Siano, słoma lub trociny, gnieciony owies (lub nie, jak kto woli), marchew. Właściciele są baaardzo mili, z poczuciem humoru. Hala z natryskiem i oświetleniem, jest radio i duży zegar. Ujeżdzalnia jak widać duża, w tym roku planowana jest zmiana podłoża, przeszkody do dyspozycji.. W związku z lipcowymi zawodami powstaje parkur - byle tylko trawa ładnie rosła. Kowal i wet odwiedzają wszystkich regularnie.
Aparatu nie bierzemy w tereny ale tutaj jest spora galeria (mam nadzieję, że mogę tutaj tego linka wrzucić?)
http://picasaweb.google.com/basiaikoniki

Również w linku pokazuję mniej-więcej gdzie co jest(zdjęcie z wczesnej wiosny '09).
http://img265.imageshack.us/i/uhuhu.jpg/
Jeśli masz jakieś konkretne pytania mogę zapytać u źródła. Bardzo chętnie widzimy gości.
Kropa, rozumiem, że to Ty jesteś tam instruktorką? 🙂
dzięki Kropa i przepraszam za "Pcimie" 😉
Kaktus - obsolutnie nie  😉 , jeżdzę tam i pomagam w stajni. Piszę czasami w "naszym imieniu", bo chyba tam jest mój drugi dom  😉
A u mnie ujeżdżalnia która była w trakcie powstawania już skończona - czuję, że w długi weekend z niej nie zejdę hehe  😅
groszek
A może ktoś coś powiedzieć o Nielepicach? Co się tam teraz dokładnie dzieje? mam na myśli "część p. Mariana".
Byłam tam 3 razy na obozie i kusi mnie aby tym razem pojechać z własnym koniem, ale nie wiem co tam się porobiło od czasu "podzielenia" i czy byłoby miejsce dla mojego wałacho-ogiera.
Jako że weekend spędziłam w KKJK , miałam wątpliwą przyjemność oglądnięcia fragmentu "jazd rekreacyjnych". Jakaś totalna masakra. I puść tu dziecko na naukę jazdy konnej  🤔
A ja bym chciała zapytać czy wiecie coś nieco o stajni Grudki? Znajduje się ona w Woźnikach(pomiędzy Krakowem a Wadowicami).
Trzyma tam ktoś konia może?

Nikt nic nie wie?
Co do fajnych terenów - zapraszam do Limanowej. Jest gdzie pogalopować, dużo ekstremalnych zjazdów, podjazdów no i te widoki 😀
Jako że weekend spędziłam w KKJK , miałam wątpliwą przyjemność oglądnięcia fragmentu "jazd rekreacyjnych". Jakaś totalna masakra. I puść tu dziecko na naukę jazdy konnej  🤔

Rozwiniesz trochę? 🙂 I kto tam jest teraz instruktorem?

A z innej beczki - zna ktoś może adres stjni pensjonatowej w Targowisku? Bo próbuję sobie znaleźć dokładne instrukcje, jak tam dojechać - tak dla osoby, która nigdy tam nie była 😉
Ewabe w tym wątku na poprzednich stronach był dokładnie tłumaczony dojazd i autem i busem...
ewabe nie mam pojęcia kto jest instruktorem - wpadam tylko od wielkiego dzwonu z okazji zawodów.
Pani w średnim wieku prowadziła jazdę 3em osobą poruszającym się w sposób chaotycznie dowolny, w tym samym czasie lonżowała kucyka i rozmawiała przez tel. Na kucyku walczyło o przetrwanie dziecko, wodze niezabezpieczone w żaden sposób zwisały pod same kopytka a lonża plątała się dookoła nóg instruktorki  👀

Co do Targowiska - na trasie tarnowianki jest miejscowość Łężkowice, tam należy zjechać na stację benzynową petro - tar która znajduje się po prawej stronie drogi.
A ja ma takie szybkie pytanie czy ktoś z forumowiczów stoi z koniem lub bywa w KKJK?
Ewabe w tym wątku na poprzednich stronach był dokładnie tłumaczony dojazd i autem i busem...

A używałas kiedyś czegoś takiego jak mapa?? Nie pytałam, jak dojechać, tylko pytałam o adres. Serwisy typu zumi.pl czy targeo.pl działają w oparciu o adres. A te tak zwane "dokładne" wskazówki nic nie powiedzą komuś, kto nigdy nie był w tamtych stronach a na przykład jedzie z odległości 200 km... A poza stwierdzeniem, że jest "koło stacji benzynowej" nic więcej nie znalazłam...

Cler Dziękuję.  :kwiatek:
ewabe nic prostszego jak tam doejchać 🙂
Jedziesz starą czwórką na Bochnie i tak jak napisała Cler wjeżdzasz do Targowiska i skręcasz na jedyną w Targowisku stację benzynową i przez stację, kolo restauracji, stajnie już będziesz widziała( z drogi ją widać).
Adresu niestety dokladnego nie znam, ale trafisz na pewno 😅 😅 😅
Nord: Dzięki, ja juz trafiłam, ale potrzebowałam adresu, żeby ktoś jadąc dajmy na to z Warszawy mógł sobie wydrukowac łopatologiczną mapkę 🙂
adriena - co chcesz wiedzieć?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się