Muszę się z Wami podzielić moimi dzisiejszymi spostrzeżeniami... Byłam w stajni z przyjaciółką zrobić jej fotoreportaż z jazdy. Jazda rekreacyjna 3-osobowa na ujeżdżalni. W pewnym momencie wjechał właściciel stajni na swoim koniu i rozpoczął trening. Pomijam fakt, że miał do dyspozycji trzy inne ujeżdżalnie, żeby sobie w spokoju pojeździć, a nie przeszkadzać rekreacji. Facet kompletnie nie zwracał uwagi na słabszych jeźdźców, zajeżdżał drogę, nie ustępował ściany, dojeżdżał do koni powodując kulenie uszu i niebezpieczne sytuacje. Ale to wszystko pikuś przy tym co zrobił w galopie - wjeżdżał przed nos innego konia, który zaczynał go ścigać z zębami, na co szanowny właściciel poganiał swojego rumaka i uciekał. Można się domyślić, że powodowało to wyścigi, instruktorka nie wiedziała już co robić i jak kierować jazdą, żeby uniknąć jakiegoś nieszczęścia, bo panu ewidentnie sprawiało to frajdę 🤔wirek: Nie mogę sobie wytłumaczyć racjonalnie, jak ktoś kto (chyba) zna się dobrze na koniach, prowadzi stajnię i dobrze jeździ, może prowokować takie sytuacje, stwarzające zagrożenie dla zdrowia i życia koni i jeźdźców 👿 Gdybym siedziała na koniu pewnie nie omieszkałabym panu zwrócić uwagę, ale że byłam "pieszo" to się nie odzywałam. Teraz trochę sobie pluję w brodę, ale obawiam się, że żadne upomnienia klienta/widza/gościa nie zmienią zachowania pana na włościach 🍴 Co byście zrobiły na moim miejscu?
Chwilowo lepszej alternatywy nie ma 😉 A rekreacja panu chyba tylko urozmaicała trening 😎
Przyszły weekend mam wolny, to jeśli pogoda dopisze to chętnie się wybiorę na zawody z aparatem 😅 Jeśli pojadę, to będę mieć trzy wolne miejsca w aucie z Ruczaju 🙂
duunia, dlaczego by nie? Interesuje mnie dosyć nietypowe pochodzenie tego konia, stąd chętnie obejrzę więcej zdjęć i dowiem się, jak się sprawdza w jeździe 😉
galopada_ napewno nie, bo to kameralna stajenka 🙂 Ale właściciele są moimi dobrymi znajomymi od lat. Pewnie będziesz chciała mieć oko na swojego podopiecznego, którego kupili? 🙂 (facebook nie śpi :hihi🙂
Moze ktos slyszal/wie cos na temat ewentualnego wolontariatu podczas OOM? Wiem, ze w sierpniu zeszlego roku u Szarych podczas ZO w skokach szukano wolontariuszy, ale sie nie zalapalam, dlatego pytam 😉
Wydaje mi się że na każdych zawodach wolontariat jest mile widziany, w tej kwestii najlepiej napisać na maila Szarych, ale sądzę że chętnie przyjmą pomoc 😀
Ja planuje być na pewno na skokach i krosie w Facimiechu, może i na ujeżdżeniu więc w miarę możliwości będę focić, choć dalej nie mam teleobiektywu więc raczej szału nie będzie.
oo to może się załapiemy przypadkiem na jakąś fotke🙂 zastanawiam się czy będzie dużo koni w konkursach pucharowych, bo próbuje sie doliczyć godziny rozpoczęcia regionalek.