Forum konie »

Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska

jesli chodziloby o UR to napewno jest jedna huculka powyzej 20, nie wiem czy jeszcze jakas ...

mamy w Krk jeszcze jakas "szkole rolnicza"??
Katja, aktualnie jest 700 zł/mc duży koń i 450 zł/mc kuc.
Mój ma w papierach kuc, gadałam z kierownikiem i za pierwszy miesiąc wzięli 450, a później powiedzieli, że sobie źle jego wagę przeliczyli i muszę płacić 700.
Ponoć przy dwóch koniach jest jakaś zniżka.
  🤣 dzieki za informacje 😉
jesli chodziloby o UR to napewno jest jedna huculka powyzej 20, nie wiem czy jeszcze jakas ...

W Czernichowie jest technikum i przy okazji konie. Może o tę szkołę chodzi?
Yyyy, wagę? Tl kuc nie jest klasyfikowany po wzroście, przepraszam bardzo? Bo to ile je, to indywidualna sprawa, bez względu na rasę, ale ile miejsca zajmuje, ze tak powiem, to chyba widać na oko O.o ?! Dla mnie dziwne... Ale to taki mały off top.
no dokladnie 😉 dlatego wstawilam emotke " 🤣". jak dla mnie to jakas paranoja, ale co tam, ja sie tam wprowadzac nie zamierzam 🙂 dziwna macie te pania skarbnik 😉 odchudz konia 5 kg i powiedz, ze juz jest mniejszy wagowo i mozesz placic 450  🤣 ( moze i wredna jestem, ale rany no jak mozna brac takie akcje na powaznie)
Cześć

Szkoła znajduje się nie daleko Krakowa ale nie w Czernichowie na ten moment nie mogę powiedzieć gdzie ale bardzo chciałabym pomóc tym konikom ja jestem z krakowa i mogę zapewnić im transport mogę też ewentualnie pomóc wykupić ale niestety nie stać mnie na utrzymanie miesięczne tych koników bo nie posiadam własnej stajni.
znacie może jakiego kogoś kto przewiózł by mi konia na trasie Kraków-Poznań-Kraków ??  👀  mam swój samochód i przyczepę nestety nie ma osoby która może konia przewieźć  🙄 " Przewoźnik" musiałby pojechać z nami do Poznania .
Na trasie Kraków-Poznać przyczepe wiezie mój tata , na Poznań - Kraków przewoźnik 😉
Sprawa jest pilna . Jeśli znacie kogoś takiego to proszę o kontakt na PW z podaniem kontaktu i ceny
dziunka, ja nie wiem o co tam chodziło - może o to, że mój jest po ślązaczce i być może je jak normalny koń... Jednak definicje kucowatości są baaardzo różne...
Jakby co, byłam jeszcze w KJ "Vip" Kraków, więc jeśli ktoś ma pytania - proszę pisać. 😉

Może to szkoła w Giebułtowie?
A ja byłam dzisiaj u Szarych i chciałam powiedzieć tylko jedno - WOW!
Do ideału brakuje mi tylko możliwości całorocznego padokowania, ale poza tym - rewelacja pod każdym względem, od atmosfery po profesjonalizm pracowników 🙂
W związku z przeprowadzką za kraków szukam stajni w okolicach Przeginii/Jerzmanowic, tak w promieniu 20-25 km (może byc też w stronę Olkusza).
Patrzyłam w katalogu stajni, ale może znacie jakieś kameralne? 🙂 Z możliwością dzierżawy.
Ja wzięłam konia z Grodkowic i przeniosłyśmy się do Niepołomic.
Niebo a ziemia 🙂😉)!
Manta na UR w Krakowie jest stado koników polskich i kilka prywatnych koni. Stado dosc w kiepskiej kondycji.
Manta na UR w Krakowie jest stado koników polskich i kilka prywatnych koni. Stado dosc w kiepskiej kondycji.

A o którym stadzie piszesz? i o których prywatnych koniach?
Na przegorzałach. Przynajmniej jak miałam tam zajęcia to były.
W Przegorzałach jest w tej chwili 10 koników i nie ma koni prywatnych.
Koniki wyglądają dobrze, niczego im nie brakuje, oprócz pastwisk ale te zostały zabrane na drogę.
To rok temu bylo wiecej i wygladaly gorzej niz zle. Ale super ze stado mniejsze i wygladaja dobrze.
Ja wzięłam konia z Grodkowic i przeniosłyśmy się do Niepołomic.
Niebo a ziemia 🙂😉)!

w niepolomicach jest tak cudownie? bylam tam calkiem niedawno i bardzo szybko chcialam stamtad uciekac. dla mnie katastrofa.
Przeciez napisala,ze w porównaniu z Grodkowicami. Długi, długi czas Niepołomice były pełne i nikt nie narzekał, nie rozumiem skad nagle taka nagonka na nich. Może nie ma luksusów jak sie teraz robi i (korytarzy żeby mozna bylo jezdzic rowerem), ale nie dajmy sie zwariowac, konie mają czysto, krzywda sie im nie dzieje i mają co jeść. To chyba głównie o to chodzi 🤔wirek:
nagonka? ja nikogo nie gonie 😉 tylko pisze swoja opinie. co mi z tego, ze KIEDYS  tam byl full. ja widzialam co jest teraz. a jak juz tak szczegolowo wymienilas korytarz, to owszem, szeroki korytarz w stajni wg mnie jest bardzo wazny ( chociazby w razie W jak cos sie dzieje!), a praktyczny zarazem. kazdy wybiera stajnie jaka mu pasuje, tak jak pisalam dla mnie ta stajnia nie wchodzi w gre, nie wstawilabym tam konia. same boksy na dzien dobry nie przerazily. nie postawilabym konia w ciemnym, z kazdej strony zamurowanym na maxa boksie, gdzie okno ma gdzies tam pod sufitem i nawt wyjrzec przez nie nie moze i jedyne co widzi to cztery ciemne betonowe sciany...  jakos wydaje mi sie, ze dla konia fajniej jak widzi swoich sasiadow i ma okno przez ktore moze ogladac swiat😉 czulam sie bardzo bardzo niefajnie w tej stajni.
Przecież napisala,ze w porównaniu z Grodkowicami. Długi, długi czas Niepołomice były pełne i nikt nie narzekał, nie rozumiem skad nagle taka nagonka na nich. Może nie ma luksusów jak sie teraz robi i (korytarzy żeby mozna bylo jezdzic rowerem), ale nie dajmy sie zwariowac, konie mają czysto, krzywda sie im nie dzieje i mają co jeść. To chyba głównie o to chodzi 🤔wirek:

wybaczcie ale nie-ogarniam tego. dopijam wino i idę spać, a jak się obudzę to będę miała nadzieję, że ludzie z takim podejściem zaczną myśleć inaczej  🤦
dla rozgonienia wirtualnych nagonek  😉
prosto z Opatkowic Tinker, którego mam w pensjonacie od wakacji 🙂 nasz rodzynek, nie dość że jedyny facet w stadzie, to jedyny w gronie folblutów innej rasy  😀

Dava nie ma co ogarniać, każdy ma inne wymagania, ja lubię pół dzikie stajnie, tak jak jest w Opatkowicach i widzę że to moim koniom służy, a sama zaplecza szczególnie nie potrzebuje. każdy ma inne potrzeby inne wymagania.. dla mnie taka stajnia jak w Michałowicach to koszmar, a mała prywatna przydomowa stajnia to niemal ideał.. takie życie... tyle gustów ile ludzi.. ale w jednym chyba są wszyscy zgodni, że dobro konia i komfort jego życia jest na pierwszym miejscu...
"dobro konia i komfort jego zycia sa na pierwszym miejscu"  🙇 DOKLADNIE! i wlasnie o to mi chodzilo: MOIM ZDANIEM niezakomfortowo jest dla konia w takim boksie jakie sa do dyspozycji w niepolomicach. (mysle, ze czlowiek, ktory musi byc w zamknieciu tez woli jak moze patrzec przez okno i widzi jakis innych osobnikow ludzkich, niz jakby mial siedziec sam w ciemnej izolatce..)jezeli komus sie te boksy i cala reszta stajni niepolomickiej podoba, prosze bardzo, pisze tylko, ze JA bym tam konia nie wstawila. ale kazdy robi co chce 🙂

swietny tinker tak w ogole 🙂
nie ma ludzi bo jest mało rozsadna cena w porównaniu z tym co oferuja inni. Poza tym, jest hipoterapia, co wielu przeszkadzało.

Dava, widzę,że nie wyłapałaś.Katja kiedys użyła już takiego sformułowania.nie wiem natomiast co złego jest w stwierdzeniu ze maja co jeść? 

Szkoda,że  re volta nie jest starą voltą, gdzie można było pogadać,poradzić się,wymienić poglądy tylko miejscem, gdzie cokolwiek się napisze , zawsze znajdzie sie ktos kto to zneguje albo wyśmieje. Tak, jakby zwrócenie komuś uwagi miało dodawać jakiegoś autorytetu.
pozdrawiam.
bryziak  🤔wirek: to chyba ty czegos nie wylapujesz. kazdy pisze tylko swoje zdanie, w dodatku ja moje sensownie uzasadnilam (a przynajmniej tak mi sie wydaje).
i nie bylo pisane o cenie w niepolomicach. hipoterapie tez specjalnie pominelam. napisalam po prostu co mi sie tam nie podobalo i juz. rzeczywiscie- nie mozna nic juz napisac  🤔wirek:
w Niepołomicach byłam kiedyś na zawodach ujeżdżeniowych ze swoją folblutką i jako jedna z niewielu umierałam ze szczęścia że dostałyśmy zewnętrzny boks  😉 który był idealny dla mojej naturalistki😉 zawsze w stajniach staram się doszukiwać plusów, jeżeli chodzi o Niepołomice, to hala i możliwości padokowania konia to na pewno duży plus, ale boksy w stajni przy hali dla mnie są niedopuszczalne i na pewno konia bym tam nie postawiła.. mało światła, zamknięte, szare, przypominały izolatki niestety.. nie wiem skąd pomysł na takie rozwiązania.. ale komfort koni w tych boksach.. dla mnie pozostawia wiele do życzenia, poza tym ośrodek całkiem ok wyglądał  🙂 no i plus że są trenerzy na miejscu..

Katja bryziak wydaje mi się stanął w Twojej obronie  😉 chyba że coś źle wyłapałam, bo to już możliwe o tych godzinach 😉
Ja myślę, żę nie ważne są luksusy, jak np. całoroczna myjka.
W moim klubie w stajniach jest ciemno, bo nikt (oprócz mnie) nie myje okien w boksach. Okna w naszej części nie są zbyt wygodne - nie otwierają się całe, bo do stajni przylega wybieg i są zabezpieczone siatką. 😉
bryziak - na ŚK często tak jest postrzegana 😉
nie chodzi o luksusy 😉 czytaj dokladnie co napisalam to bedzie wszystko jasne😉 okna moze i masz ciemne, bo jak piszesz-brudne, ale masz przynajmniej jakies😉 a myjka duzo ulatwia, ale nie jest konieczna przeciez 🙂

edit: co do boksow zewnetrznych to akurat to rozwiazanie bardzo mi sie podoba! bardzo praktyczna sprawa 🙂 jak sa zawody to mozna konie wstawic, a jak zawodow nie ma, to wystraczy wyciagnac przegrody i juz jest miejsce na traktory czy inne sprzety.
Ale przecież, ja nie robię żadnych wyrzutów. Odniosłam się raczej do tego "co mi z tego, ze KIEDYS  tam byl full. ja widzialam co jest teraz." 😉
każdy ma prawo do własnego zdania i ja to jak najbardziej rozumiem i szanuje. Ba, nawet nie mówie,że niepołomice są jakieś mega wypaśne, tylko napisałam, że przez wiele lat nikt nie narzekał, a że korytarz za wąski a że okien nie ma . I jak najbardziej zgadzam się z tym ze "dobro konia i komfort jego zycia sa na pierwszym miejscu".Ale nie uważam też, że dzieje się im tam krzywda, przez brak okien, czy ten nieszczęsny korytarz- pomimo iż tak jak Ty, uważam,że byłoby lepiej gdyby były okna i korytarz mógłby być większy 😉. Konie w Targowisku parę ładnych lat stały w "stanowiskach" i nie każdy miał okno, to znaczy, że było im tam źle i działa im się krzywda?
Nie wiem dlaczego odebrałaś moją wiadomość jako jakiś atak. Absolutnie nie miałam tego na celu, bo wiesz jak strasznie Cię lubię, Ty moje Targowiańskie źródło informacji :kwiatek:

Doma :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się