Forum konie »

AMP,MPSzW-wszystko o studenckich zawodach

Męcz Bydgoszcz ja chętnie zobaczę jak by wyglądały te Mistrzostwa z innym podziałem :P
właśnie po to wyrażam swoje zdanie teraz, aby było bardziej widoczne dla przyszłorocznych organizatorów 🙂
Za to amatorów w ujeżdżeniu można by choć trochę przetrzebić...
a może wprowadzić obowiązek posiadania brązowej odznaki lub aktualnej licencji PZJ/WZJ (tak tylko głośno myślę).
ewuś, licencja moze nie koniecznie, ale braz to nieglupi pomysl.
A brąz nie równa się licencja "0" ? znaczy się W - już sprawdziłem żeby startować L trzeba mieć licencje W czyli zdać oznakę brązową  ... lub (ale to teraz nie ważne)

Ale zamieszałem :P
Nie równa się. Licencja daje prawo udziału w zawodach oficjalnych, wykupuje się ją po zarejestrowaniu się w PZJ/OZJ, brąz daje prawo do zarejestrowania się w PZJ/OZJ, ale po zdaniu brązu nie otrzymuje się automatycznie licencji W.

kujka ja tak napisałam, z myślą, o osobach, które startują, a nie mają odznak (np. ja😉 ). Miałam na myśli, żeby był obowiązek spełnienia jedenego z tych warunków.
Równa się, jeśli ktoś po zdaniu brązu pójdzie się zarejestrować z WZJ/PZJ. Bez rejestracji licencji żadnej nie ma 😉 Ale wprowadzanie wymagania brązu moim zdaniem mija się z celem bo straci się w ten sposób wielu aktywnych zawodników (zwłaszcza z działki profi), bo większość zarejestrowanych przed 2007 już sobie robienie odznak odpuściła, bo przy startach do niczego im nie potrzebne. Także ja bym się przychylała do propozycji Ewuś czyli brązowa odznaka LUB licencja.
Ale to jest warunek do uzyskania. Po zdaniu brązu, trzeba się jeszcze przespacerować do WZJ/PZJ, wypełnić wszystkie formularze rejestracyjne i zapłacić za licencje.

Koniczka dokładnie o to mi chodziło jak pisałam, że odznaka albo licencja.  🙂
No ale dziewczyny ... chyba jednak chodzi przede wszystkim w tym zawodach by startowało jak najwięcej osób. By przez te zawody mobilizować zawodników który na co dzień nie startują. To są zawody studenckie ! Niech będzie trochę luzu i zabawy gdzie indziej nie doznamy. Normalnych mamy zawodów mamy tyle i jeszcze Leszno akademickie .... Ja bym ludzi bez oznak czy licencji nie skreślał. Zarys tych zawodów wywodzi się od amatorstwa niech jeszcze coś z tego zostanie 🙁

Grembus wszystko ładnie pięknie tylko liczba amatorów w ujeżdżeniu jest co roku przerażająca. A sporo osób startujących niestety, ale na zawody się nie nadaje bo ledwo się w siodle trzyma.
No zgadza się ... teraz pytanie czy chcesz tylko w ujeżdżeniu ich wyeliminować czy także w skokach. Jeżeli w samym ujeżdżeniu to znowu będą krzyki że nie równo traktujemy dyscypliny ... jak to jest w niedziele na finałach :P
A staruje tyle w ujeżdżeniu bo pkt dla uczelni nabić ... skokowiec się nie pozabija na czworoboku a ujeżdżeniowiec już tak ... itp
Jak eliminować to po równo 😉 Poza tym zabawa zabawą, zawody towarzyskie zawodami towarzyskimi, ale wypadałoby żeby zawodnicy przynajmniej jakiś zalążek przyzwoitych podstaw prezentowali. Zwłaszcza, że jakby nie patrzeć są to jednak Mistrzostwa Polski. A nie powiesz mi, że brązowa odznaka jest wielkim wymogiem, bo ciężko sobie wyobrazić coś banalniejszego. A skoczkowie przeważnie nabijają punkty w ujeżdżeniu profi, co powoduje w większości wypadków wielkie bóle u ujeżdżeniowców i sędziów 😉 I wiele radości jak taki skoczek lata przed konkursem i się pyta co to jest trawers i półpiruet... I mimo, że ja nie skoczek to zgadzam się, że trzeba by coś zrobić z podziałem profi/amator w skokach, bo niestety przy obecnym wiele osób jest zmuszonych do jechania profi, mimo że nie są w ogóle obskakani na wysokościach jakie w profi stoją. A potem drąg się gęsto sypie, i co chwila eliminacja
Co do profi i amatorów to w tym sezonie jedna zmiana jeżeli chodzi o pkt.
Teraz będzie:
N + Nps(u)/3 a wczśniej było :
N + Nps(u)/2 

Czyli amatorzy mają trochę więcej do powiedzenia ...

Pozdro
uważam tak jak Koniczka, że jest wprowadzać jakieś ograniczenia to i w skokach i w ujeżdżeniu.

A co do podziału, to ja już sporo nad tym myślałm i doszłam do wniosku, że chyba jedynego sprawiedliwego nie będzie. Ale jak dla mnie lepszy wydaje się ten, że profi jadą osoby z II klasą.
jezeli posiadam III licencje i startuje na codzien P to musze jechac profi??????????????? czyli P1 N i N1?(skoki) z  tego co czytam to tak wychodzi...
z gory dziekuje za info
Jeśli jeżdżąc P zdobyłaś także III klasę,to o ile nic się nie zmieni musisz jechać profi.
nie wiem czy nie było P N N1 w zeszłym roku.  
ja właśnie nie pojechałam skoków w ogóle przez to, tylko ujeżdżenie amatorskie, bo na P i N się nie nadaje, chociaż 3ke mam.
Tak,było P,P1,N1.Ja zmieniłam podejście-stwierdziłam,że do finału raczej i tak się nie załapię biorąc pod uwagę kto jedzie profi,a na P1 raczej się nie zabije😉

Edit😀opiero jak grembus zwrócił uwagę zauważyłam ze zamiast P1 wpisałam N😉
Co jedzie ujeżdżenie profi?
Trzeba się jakoś zagrać czy mogę odrazu przyjechac?
Noo, nie było to aż takie  łatwe w finał trafić.
Jak się ogarnę do maja to może w tym roku spróbuje skoki profi pojechać.  marna szansa.  😡

rtk

Musisz się tylko zgłosić i pojechać 🙂 A co było nie pamiętam , w tym temacie powinien być link do strony azs z propozycjami czy wynikami.
Rtk ujeżdżenie profi zawsze do tej pory jechało 2xN i C w finale, kwalifikacji żadnych nigdy nie było. Ale akurat te rzeczy zawsze ustala organizator, więc nie wiadomo czy nie zechcą czegoś zrewolucjonizować 😉
Jak już piszecie, to dobrze ... w ost. Mistrzostwach bylo 110 (P) 115 (P1) i finał 125 (N1) skoki ...
poooo co , i tak za chwile przyjdzie grembus i zrobi porządek  😀  🤣 :kwiatek:
Arimona ale to nie III licencja, tylko III klasa czyli 4 P na czysto w jednym sezonie
Dobra już nic nie pisze ... zaszywam się 😀

Forta - dobrze że wytłumaczyłaś jaka jest różnica w klasie a licencji III stopnia :]
Forta

No mm ,u mnie trochę inna sytuacja , ja miałam pozwolenie na starty z mojego kraju, i w Polsce dostałam 2a2b.  😡
dostałaś II klasę "z urzędu"?  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się