Forum konie »

własna przydomowa stajnia

Tak na szybko i na chwilke to moze sprezyny jak do pastucha? O ile konie je szanuja rzecz jasna.
Ja już kilka razy wrzucałam i wrzucę raz jeszcze:

ansc moze taki "wieszak" do zasuw jak przy moim paśniku. To cos jest ruchome, składa się na boki i ma łagodne brzegi. Wydaje mi sie, ze bardzo trudno żeby kon sie o to zranił.

albo do drzwi o standartowej szerokosci cos takiego: http://www.equestrianclearance.com/westgate_efi/mar_todd_stable_drapes_stall_guard za 22 funty przesyłka do Polski chyba 4,99 Ł

edit: lit.
Owies = batonik, mówicie? Czyli wszystkie wartościowe substancje z niego wyparowują?
Pierwsze lepsze z google:
[url=http://www.promocjaspa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=88:owsiane-bogactwo-skadnikow-odywczych&catid=35:zdrowie&Itemid=63]owies[/url]
I ciekawe, że w stadach i stadninach konie całe życie jadły prawie wyłącznie owies i siano (w odpowiedniej proporcji i tyle ile trzeba, żaden koń nie był zapasiony; no i mesz, marchew) i jakoś zbiorowo na cukrzycę nie chorowały, przypadki ochwatu też były rzadkie - z niedopatrzenia najczęściej, z nieobcięcia paszy przy "przestoju".
Dowodów na to, że człowiek żywiący się batonikami Zawsze nabawi się cukrzycy - tez jakoś nie ma (szczególnie, jeśli w diecie będzie miał ponadto wszelkie potrzebne substancje i będzie jadł nie więcej kalorii niż potrzebuje dziennie).
Cienka jest linia między byciem zwolennikiem czegoś, byciem do czegoś przekonanym a - fanatyzmem.
Fanatyk dla swoich poglądów zaprzecza... faktom.
Bardzo łatwo można zrobić takie "haczyki" z kawałków desek,trochę to wystaje ale nie sądzę żeby sprawiało zagrożenie.Ciężko mi wytłumaczyć jak to wygląda..jutro porobię foty stajni to i te mocowania pstryknę.
Póki co machnęłam w paincie taki obrazek poglądowy,może coś zrozumiesz z mojej twórczości wspaniałej 😁

czarna kreska to ściana/framuga/powierzchnia do której te "haczyki" chcemy przymocować,dalej czerwone to krótszy kawałek deski robiący odstęp i zielone-dłuższa deska tworząca blokadę dla belki zamykającej konie w stajni 🙂 u nas to się znajduje od wewnątrz i w ten sposób w razie napierania konia na deskę,napiera on na całą konstrukcję stajni więc nie ma szans tych mocować zniszczyć.
U nas takie coś "na deskę" odgradza również kantorek od boksu.
Czasem jak się nie chce deski wieszać do uwiąz przywiązuję 😉
tak tylko to są wersje dla normalnych koni. Mojej już by w boksie nie było .... ech
albo by wyskoczyła albo deska w zęby i heja
Jednak pomysł fajny tylko trzeba by jakoś tę deskę zabezpieczyć żeby koniska zębami jej nie wyciągnęły.
Dzięki bo już wiem że coś takiego wykombinuję na lato a tyle główkowałam nad tym.....
Kupiłam nawet takie wkręty jak u unawen ale nie zdecydowałam się ze względu na to że wystają i koń mógłby się uszkodzić
No u nas parę razy Szawik wyciągnął jak wyczaił,że się da ale jakoś nie korzysta z tej wiedzy nadmiernie zresztą najczęściej to jest tak,że zamykamy jak coś trzeba zrobić na padoku przy użyciu traktora,coś wwieźć i bramę otworzyć itp więc ktoś się kręci cały czas i widać czy coś kombinują.U nas naprawdę super się to w tym celu sprawdza.
A jak się dobrze dobierze grubość desek to belka wchodzi ciężko i nie udaje się jej wyjąć za pierwszym razem 🙂
Moje osły dziś pierwszą noc na polu z możliwością wejścia do stajni. Jestem w szoku mimo iż rano siano im dałam do stajni i na pole, wybrały pole 🤔wirek: Mimo iż pada śnieg!
Ale fajnie 😜
Cariotka, fajny avatar... widzę że Onyks za psa alfa robi heheh powinnaś je w rządku ustawić do zdjęcia  😁
Cariotka WOW! Ale szybko działasz 😀 Podzielam radość, ja mimo, że już jakiś czas temu przeszłam na 24h to cały czas się cieszę, jak widzę te zadowolone pyski 🙂 I o ile kłopotu ja mam mniej!

U nas też pada i oczywiście moje ryje zamiast pod sosenką lub koło drzew się paść to stoją na otwartej górce i medytują 😀
unawen, i Cariotka, super, ze sie zdecydowalyscie 🙂
Moja sugestia jednak, poparta 3 latami chowu wolnowybiegowego - otwarta stajnia/wiata sa jednak potrzebne, zwlaszcza w lato, kiedy wsrod drzew bedzie od zarabania komarow itp.
Nie dasz rady unawen udostepnic koniom stajni? Teraz dadza sobie swietnie rade bez, ale w lato chlodna stajnia, bez owadow da im duze wytchnienie. Przynajmniej moje w lato siedza na zewnatrz glownie nad ranem i w nocy, w dzien wychodzac tylko na krotkie wypasy na pastwisko co jakis czas.
Moja stajnia jest niestety oddalona od padoku i dostęp do niej jest utrudniony. Zobaczę latem, jak będą bardzo nam owady dokuczały to będę wpuszczać dziewczyny do stajni. Ale z tego co pamiętam w zeszłym roku na padoku dawały radę- opturlały się w piachu i między sosny 😉 Ale nic na siłę, najważniejsze żeby dziewczyny były zadowolone.

Nawet mam zdjęcie z zeszłego roku:

Wiatkę bym bardzo chciała postawić, mam już gotowy projekt w głowie i wiem ile mnie to dokładnie wyniesie. Problem w tym, że nie mam tych pieniędzy i nie wiem czy i kiedy uda mi się tyle zaoszczędzić. No ale odpada słoma i owies w tym roku to może uda się postawić wiatę.
ŚNIEG !!!
aa!!!! zwiariuje juz ! a już miało być ładnie a tu od rana(nocy?) i duuużo... skończył sie podjazd bez problemu, bezpieczne drogi, komfort jazdy... mysl o zaprzestaniu derkowania i....

ZAPLANOWAŁAM WYJAZD NA ŚWIĘCENIE JAJEK na koniec wsi. jutro rano... w  piękną słoneczną pogodę "bo śniegu nie będzie i jest coraz ładniej", bryczka, dzieci i ja w siodle. no wiecie... odświętnie ubrane konie, przystrojony sprzęt, kwiatki (no że sztuczne to się pogodziłam), koszyczki, frak i biale bryczesy albo suknia...

a tu co?? ŚNIEGGG!!!
My się zastanawiamy czy choinki na święta nie wnieść do domu, bo stoi na balkonie w całkiem niezłym stanie  😂
Moje Panie - kto marzy jeszcze o soim domku, stajni i hektarach na wsi?
U nas właśnie na sprzedaż - 18 hektarów plus budynki (murowana wielka stodoła w niezłym stanie, budynek gospodarczy do remontu lub rozbiórki oraz pół wielkiego domu) - cena wywoławcza 195 tyś zł. Niezła okazja, tylko ja bez gotówki.
Chce któraś zostać moją sąsiadką 🙂 ?
ja chce!! gram dzis w totka 😉 podaj namiary na ogłoszenie 😉
http://www.strefabiznesu.gazetalubuska.pl/nieruchomosc/ogloszenie-o-licytacji-nieruchomosci-108140.html
Tylko się spiesz z totkiem, bo to licytacja komornicza na 15-go kwietnia. Sama ciekawa jestem kto kupi, bo koszę tam 3 ha dobrej łąki. Będę musiała uderzyć do nowego włąściciela 😉
Cobrinha bo Onyks jest alfą, kiedy jest w stajni to konie chodzą jak w zegarku 😁 uwielbia im zżerać wysłodki.
unawen ja zawsze szybko działam 😁 czasami dobrze albo źle. Ale pomysłów mam mnóstwo.
stillgrey ale ja im zostawiam na noc otwartą stajnie. W dzień jak sypie/leje też. No i na lato jak będą upały też będą miały ją otwartą.
Ja już na lato mam dery i spreye przygotowane, szkoda że z Tego co widzę do lata daleko.
zielona_stajnia ale byłby prezent na 3X urodzinki. Trzymaj kciuki za wygraną 😉
zielona_stajnia, jeśli tam nie ma śniegu, to wymuszam zwrot zaległych wynagrodzeń, sprzedaje nerke i kupuje ;]
i jak pół domu? w drugiej połowie ktoś mieszka? sa gdzies tego zdjęcia?
znajomi szukają czegoś takiego
Cariotka, pamietam, ze Ty zostawilas koniom dostep do stajni, bo nawet fotke wrzucalas 🙂 Mowilam pod katem unawen 🙂
tzn nie wiem jakby się sprawdziło bez.
U mnie jest o tyle dobrze że prawie wszystkie łąki i padok mam połączony z budynkiem.
Ale o tyle źle że większość łąk mam nad rzeką i jest dużo krzaczorów- istny raj dla much, gzów.

Ale ulubionym schronieniem moich koni latem jest wierzba płacząca. Tak się potrafią pod nią schować że ich nie widać.
horse_art - niestety śnieg jest wrrrr - zaraz idę ściągnąć konie, bo emeryci już sterczą pod wejściem. Pół domu, bo było to kiedyś jedno gospodarstwo, ale jeden z braci sprzedał połowę, w drugiej części mieszka rodzina, zdjeć nie ma, można w geoportalu wrzucić numery działek i foto-mapę sobie obejrzeć. Dość fajnie położone, grunty graniczą z rzeczką, dość cicho (sąsiedzi jak pamiętam starsi ludzie, chyba nawet kiedyś myśleli o sprzedaży swojej części) - jak wyjdę na górkę u siebie na pastwiskach to widzę tamto gospodarstwo.
stillgrey Sprzedajesz konia? Ze swojego avatara?
unawen, sprzedalam we wrzesniu, ale mozliwe, ze nowa wlascicielka bedzie mu szukac nowego domu, bo sie wybitnie nie dogaduja z drugim koniem 🙁 Tamten jest bardzo agresywny 🙁
A czemu pytasz? Widzialas juz jakies ogloszenie?
Tak, widziałam ogłoszenie i zastanawiałam się, czy nie popitolił Ci ktoś zdjęcia 😉
haha, podrzucisz link na pw?🙂
A więc przybywam z obiecanymi fotkami.Z góry przepraszam za syf w tle,zdjęcia robiłam własnie w trakcie sprzątania poza tym przyszły roztopy (wreszcie!) i wszystko jest jakieś takie..ble 😵 wszędzie mokro,brudno i paskudnie 🤔
A więc "haczyki" wyglądają tak

Stajnia ze styropianem.Póki co wszystko jest w trakcie wykańczania..styropian był przykręcany na szybko jak przyszły pierwsze mrozy na zasadzie aby był i żeby nie wiało..Wygląda to jak wygląda ale powoli dojdziemy do celu mam nadzieję 🙂 a w stajni jest naprawdę cieplej pomimo otwartych całą dobę drzwi.

A tak to jest w środku,jak mówiłam po prawej boks,po lewej mały kantorek na sprzęt itp 😉
Kurcze takie proste  🤣, dzięki 🙂
Łatwizna i nawet przyzwoicie wygląda 😉 Myślę,że koniska nic sobie nie zrobią,u nas jak do tej pory żadnych kontuzji nie było związanych z zaczepami a obydwa są w temacie uszkadzania się ekspertami łącznie z wbieganiem w betonowy słup 🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się