kotbury, tylko trzeba typów znać, żeby Policji podać dane to wtedy znajdą i ukarają. W innym przypadku nie liczyłabym na zbyt wiele. Już nie mówiąc, że takie gwiazdy spod sklepu z zemsty mogą narobić kłopotów. Aczkolwiek same kamery powinny pomóc + znaki "teren monitorowany"
Czy też się martwicie na zapas? Rozmawiałam sobie z klientami rolnikami od których czasem kupię słomę, że z tych żniw nic dla mnie nie będą mieć, bo wg nowych ekoschematów do dopłat muszą pociąć i przyorać...
Small Bridge, Teoretycznie jest takie zagrozenie, ale wymagane punkty może zebrać na innych działaniach . Wyjaśnienie tu: https://wmodr.pl/informacje-ekonomiczne/platnosci-bezposrednie/4690
Zapewne trzeba będzie się dogadać. Najlepiej z takim rolnikiem, który ma zwierzęta.
Jeśli jeszcze nie wiecie dlaczego na zachodzie konie stoją na słomie, to teraz już chyba wszystko jasne (+biogazownie)?!
A najlepsza w tym wszystkim będzie aplikacja do robienia i wysyłania im zdjęć gnoju na polu 🙈 to będą jajca 🤦
Ale ja chciałam się o dobrostan zapytać,czy jesteście gotowi na zmiany w wymiarach boksów ? Czy spełniacie od razu? Bo ja np mam stajnie przerobioną ze starej chlewni i boksy z murowanych ścianek,dostawiane w miarę jak się stado powiększało ,dostosowywane rozmiarami żeby sobie trochę ułatwić do ścianek które już istniały i tak mam boksy 10,6 m2 ,9 ,8 itp . W tym największym klacz ze źrebakiem i jakoś mi się nie widzi od tak rozwalać ścianek murowanych i wszystko przerabiać nagle . Pan w agencji mi powiedział,że jak nie będę brała z dobrostanu pieniędzy to oni nie będą na to patrzec ale gdyby przyszła kontrola z weterynarii to już posypią się mandaty 🤦🤷
kasia2107rafal, ja spełniam od razu, u mnie są boksy 3x4 a dla klaczy 4x4 i inspekcja chwalila. Natomiast ta akcja ze słoma to lipa, już są kłopoty bo kombajn co od razu słomę zmieli kosztuje podobnie a nie trzeba zbierać. U nas głównie pseudorolnictwo pod dopłaty i niby powinno być po korek, ale okazuje się że słomę zaorali a siano ściągają w krzaki jak wylatuje dron ARiMR, tak to sobie leży i gnije na łące - koni nikt tym nie nakarmi, więc w teorii mam siano lokalnie na przejazd traktorem, w praktyce wozimy do 50km
Tak, dokładnie tak ma być. Mamy zacząć udowadniać do dokładnie robimy z obornikiem i za to będą dopłacali. Mówię o rolnikach którzy uprawają pola i rozrzucają obornik po czym bebrają go z ziemią. To samo ma tyczyć się się słomy, tylko nie wiem czy to już weszło w życie.
Ja mam swoje łąki ,trawy na gruntach ornych dla koni no i zawsze sieje jakieś zboże owies żyto żeby mieć słomę dla nich i na pewno nie będę zaorywać słomy tylko po to żeby musieć później kupować za astronomiczne ceny bo będzie mało słomy 🤦 to się robi coraz głupsze ,tym bardziej że czeka mnie przebudowa stajni przez te nowe dobrostany nie po to żeby dostać pieniądze tylko po to żeby weterynaria mnie nie zabiła mandatami 🙄
kasia2107rafal, za marne 400 zł na rok chcesz się naginać w przebudowę stajni ? 😲
te dopłaty są na 5 lat i nie wiadomo co będzie dalej.
Najgorsze w tych ekoschematach jest to, ze to już dzisiaj musisz wiedzieć gdzie i ile masz/chcesz zebrać tej słomy. A skąd ja mam wiedzieć czy w tym roku będzie słoma? w tamtym roku z 1ha miałam 30 bali słomy, a 3 lata temu 14 bali.
Zaoranie obornika w 12h....niech se sami przyjadą zaorać za te 200 zł. Zawłaszcza że to nic się nie łączy ze sobą.
ranczoszarbia, u mnie wygląda to tak, jeden padok mam cały drewniany, inne mam kantówki wkopane i do tego gruba 40mm taśma, zdaje egzamin, jest widoczna i ogrodzenie jest mocne. Na dalszych padokach poszłam po taniości, żerdzie z wyciętych drzew + tasma
anetakajper, no właśnie napisałam że nie dla pieniędzy tylko po to żeby nie płacić mandatów z weterynarii,bo tak mi powiedział facet z agencji że jak nie będę brała dopłat od nich to agencja nic do mnie nie ma i ich to nie interesuje i już się cieszyłam że nie muszę tego robić ale za chwilę powiedzial że jak będę miała kontrolę weterynaryjna to dostanę mandat .
Słuchajcie, o co właściwie chodzi z tymi nowymi regulacjami dot. dobrostanu? Gdzie można znaleźć więcej informacji? Wkrótce ruszam z budową małej stajni angielskiej i nie wiem o co chodzi.
kasia2107rafal, to w starych ośrodkach też mają walić całe boksy i na nowo stawiać? Coś mi się tu wierzyć nie chce. Masz boksy jakie masz. możesz je nawet tam na uwięzi trzymać i nic IW nie powinna mieć do tego.
Malena, W skrócie : dostaniesz dodatkową kasę za zwiększenie - uwaga! : zwiększenie powierzchni boków do wielkości minimum + 20%. Jak masz już większe to nie dostaniesz ani grosza. Minima pozostają bez zmian : 9 i 12 m2.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 21 marca 2023 17:35
Jak masz już większe to nie dostaniesz ani grosza. . melehowicz,
poważnie ?
Znaczy ten wymóg : "rolnik posiada plan poprawy dobrostanu zwierząt" jest równoznaczny z tym, że wszystko musisz przebudować, a jak masz większe już i o dobrostan, a raczej jego polepszenie dbasz od lat to się bodnij ? Świetnie ....
To nie do końca tak, z tego co się orientujemy. Mamy bydło i będziemy to próbować wdrożyć. Czyli luz i plus 50%. Część mamy na luzie i to nie oznacza, że do nich nie będzie płatności za zwiększony dobrostan. Tam są konkretne wymiary minimalne, jakie mają być na sztukę i dodatkowo podzielone na przedziały wagowe. Warunek podstawowy to wszystkie zwierzęta danego gatunku, do którego się staramy o dopłaty, mają być na luzie..jeszcze szkolenie o stosowaniu antybiotyków i kilka innych "szczegółów".
Co do ekoschematu związanego z wymieszaniem słomy, nie pamiętam który to gaec, ale raczej jest to nie opłacalne jak i większość pomysłów z ekoschematów dla aktywnych rolników, zwłaszcza hodowców. Słoma jest więcej warta od tych pkt, w tym roku pewnie dodatkowo zyska na wartości przez te dopłaty. Plus w naszej okolicy w zeszłym roku było sucho i słomy mniej, więc zapasy znikają, jak w tym roku będzie podobnie to z dostępnością będzie delikatnie mówiąc źle.
poważnie ?
Znaczy ten wymóg : "rolnik posiada plan poprawy dobrostanu zwierząt" jest równoznaczny z tym, że wszystko musisz przebudować, a jak masz większe już i o dobrostan, a raczej jego polepszenie dbasz od lat to się bodnij ? Świetnie .... Aleks, to jest cicha próba zmniejszenia pogłowia. Budynki nie są z gumy. Raczej to dąży w kierunku: powierzchnia pozostaje tą samą, a redukujesz ilość zwierząt.
kasia2107rafal, a czemu ma Cię weterynaria kontrolować? Oni, podobnie jak większość inspekcji działają zazwyczaj dopiero jak dostaną donos.
Ja tam z żadnych dobrostanów nie mam zamiaru korzystać właśnie dlatego żeby mi sie nikt nie przypałętał. Tym bardziej, że za chów otwarty są nędzne pieniądze.
TRATATA, w mojej okolicy kontrolują nie tylko donosy. Mają rocznie przeprowadzić określoną liczbę kontroli w stajniach i starają się "zrealizować plan"
Ja ich sama zapraszam, wtedy nie ma ryzyka że przyjadą jak sąsiad stwierdzi że mu zapachy przeszkadzają 😉
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 21 marca 2023 19:56
tomia, no to pocieszające jest to o czym piszesz. Mamy kozy i pod tym kątem bardziej niż koni (choć też) o tym myślimy, żeby przystąpić. Tylko my warunki już od dawna spełniamy i kwestią jest teraz tylko czy uda się nam te pieniądze dostać na to co już jest stanem istniejącym. Zobaczymy, będziemy próbować.
U kóz o ile pamiętam to "powierzchnia plus" mnie przeraziła.
Fakt, że u nas tylko dwie kozy, więc nawet ilościowo za mało gdybyśmy o dobrostanie w ich temacie odważyli się pomyśleć. Z końmi jeszcze decyzja nie zapadła, bo szczerze nie mierzyłam ich boksów , zawsze było na oko..
Z kopytnymi i kozami jest też trochę inaczej, bo jest system wariantowy, u bydła punktowy co też daje inne możliwości. Ale trzymam kciuki u Was z kozami.
Zatrważająca jest ilość mitów, domysłów, niedomówień, absurdów i czego tam jeszcze w temacie ekoschematów. Ale to już raczej nie temat tutaj.
TRATATA, kontrolują wyrywkowo. U mnie byli dwa razy bo dostali TRACE i im pasowało kontrolę zrobić od razu podwójna (stajni i zgodności nasienia z papierami)
TRATATA, jak mnie wylosują czy tam wypadne im w puli ilości do skontrolowania to przyjdą i jak najbardziej mandaty wlepiają. Z donosu jeszcze kontroli nie miałam na szczęście przyjemności gościć ale z losowań i owszem 🤦
I nie wystarczy powiększyć wymiary o 20% tylko z tego co wiem są wymiary minimalne na konia czy klacz ze źrebakiem .