Eh... ja tylko jeżdzę na tych koniach , to nie moja wina że konie są chude !!
właśnie że Twoja ! jezdżąc na nich zgadzasz sie na to zaniedbanie , nie reagujesz. Wiedząc ze koń dostaje mało jeść jeszcze go DOBIJASZ wysiłkiem zwiazanym z jazdą !
ciska dokładnie.jak w ogóle można powiedzieć, że nie jesteś winna! jesteś, bo nie reagujesz. nie wyobrażam sobie wsiąć na tak chudego konia i czerpać przyjemność z jazdy...
36 tysi jak jest zaźrebiona, ma 3 paszporty i te inne wpisy to nie tak źle... widziałam fryzy (bo kiedyś chciałam kupić) po 20 eurasów więc jest ok. Po za ty m jest całkiem ładna taka barokowa a teraz coraz mniej takich fryzów.
Cieciorka , po 60 tyś . euro ? pare lat siedzę w niemczech i nigdy po tyle , co ty piszesz !!!!! wejdźcie na strone www. pferdemarkt .de to otworzą się wam oczy . Nawet 9 tys euro , to za dużo . Ale transport , to inna sprawa .
[quote author=TeQuila ^^ link=topic=190.msg519345#msg519345 date=1268595341] 36 tysi jak jest zaźrebiona, ma 3 paszporty i te inne wpisy to nie tak źle... widziałam fryzy (bo kiedyś chciałam kupić) po 20 eurasów więc jest ok. Po za ty m jest całkiem ładna taka barokowa a teraz coraz mniej takich fryzów. [/quote]
Za 20 euro to nawet "hucuła po holsztynie" bym kupiła 😉
Cieciorka , nie wprowadzaj ludzi w błąd , 8 lat za granica , to dla mnie pestka . Za te pieniądze to możesz kupić super wyszkolonego konia . I uwierz mi , bo siedzę w końskim światku - handel końmi . Moda na fryza , za te pieniadze - i to tyle . Fryze , to nie inwestycja , i to każdy wie , kto fryza miał ,ale to inna bajka . To , że ma 3 paszporty - nic mi nie mówi , miałam konia z 1 paszp . - polskim , miał wstęp do wszystkich krajów . 60 tys . za 3 paszp. - dziękuję . edit. sorry Cieciorka , pewnie ,że mówisz o Polsce jaszcze raz - przepraszam , ( nie było mnie jeszcze tutaj ) Ale już z innej beczki ; ZApewne , handlarze w Polsce bazują jeszcze na mniej spotykanej rasie w Polsce , zapewne za ten typ nie dałabym tyle pieniędzy . W Liskach można było Traka kupic za wiele mniej ( ale to moje osobiste zdanie i inna rasa ) cieciorka - pozdrowienia , mea kulpa
nikogo w błąd nie w prowadzam. rozmawiamy w kontekście polskim i jest to domyślne, nie muszę uściślać w którym mazowiectwie. za to, bardzo proszę pisz czytelnie. doskonale wiem, jakie konie, z czym można za takie pieniądze kupić i z tym nie dyskutuję. stwierdzam jedynie fakt, że w pewnym momencie fryzy były szałem, były modne, pojawiły się nagle i przez chwilę były elitarne. a że jest to koń o urodze którą się lubi lub nie, do pokazów i rekreacji raczej niż do sportu to również pewni specyfyczni ludzie sobie na nie pozwalali. ops, fakt, wprowadziłam w błąd- racja. "chodziły" to za dużo powiedziane, nie była to cena wywoławcza, ale standard był niewiele niższy, bo było ich niewiele i były na topie więc można było sobie zaśpiewać dowolną sumkę. dobry koń zawsze jest droższy od przeciętnego, nie rokującego, ale ile klient za niego jest w stanie zapłacić to już inna historia...
Pozwole sobie wypowiedziec sie w tym temacie, jako ze od jakiegos czasu mam fryza i powoli sie wglebiam w temat... Pierwsza rzecz - kon NIE MOZE miec dwoch paszportow, zreszta fryzy w Polsce sa chyba jako sp wpisywane, o ile sie nie myle. Druga - kolor rodowodu (to ten dokument po prawej) swiadczy sam za siebie - jest brazowy, czyli jest to tak zwana ksiega dodatkowa, czyli albo jest po ogierze VB Ster z licencja na dany kraj, albo w ogole bez licencji... Czyli perelka... Jesli jest pokryta podobnym ogierem, to gratuluje. Takze absolutnie ta cena nie jest normalna, nawet w kontekscie fryza.