Forum konie »

Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Jadłam koninę w postaci kabanosów końskich. Były dobre. I co?

Moderacja powinna być od moderowania - jak np. wściekła tłuszcza rzuca się na inwalidę i go uporczywie podgryza to wtedy ma pole do popisu.

Ale nie. Po co zadzierać z tłuszczą. Lepiej zabawić się w sprzątaczko-cenzora wg. własnowidzimisiowych kryteriów.
Wtrącę się w rozmowę dla tych co są przeciwko ubojowi. Oglądałam 100 lat temu francuski film dokumentalny o koniach, omówione rasy itd na koniec poruszono temat zimnokrwistych i uboju i taki wniosek. Coraz większa część koni do uboju sprowadzana wiec  hodowla zimnokrwistych nieopłacalna 1/2 ras rodzimych Francji z koni zimnokrwistych jest na skraju hodowli po prostu nikomu się nie opłaca to nie hodują. U nas będzie to samo już ciężko z niektórymi rasami nie będzie się opłacać hodować lub co gorsza zakarzą to ich u nas nie uświadczysz, chcą jeść nich jedzą ale niech hodują w dobrych warunkach i u nas ubijają u nas będzie praca dla hodowców w ubojni przy transporcie już mięsa.  Nie będzie problemu z rasami i transportem.
ElaPe, jak inwalida jest roszczeniowy, naciągaczem, leniem i chamem, to moderacja w tym temacie powinna zadziałać, a nie karać tłuszcza co to pokazuje i udowadnia, może i przed naciągnięciem kogoś ratuje ...i chce logicznie pomóc. głaskanie takiego, to taka sama pomoc jak zakaz uboju w kraju. taka niedźwiedzia przysługa...
nikt nie podgryza tych którzy takich cech i postaw nie prezentują....  zauważ....
[quote author=horse_art link=topic=190.msg2089178#msg2089178 date=1399664885]
ElaPe, jak inwalida jest roszczeniowy, naciągaczem, leniem i chamem, to moderacja w tym temacie powinna zadziałać, a nie karać tłuszcza co to pokazuje i udowadnia, może i przed naciągnięciem kogoś ratuje ...i chce logicznie pomóc. głaskanie takiego, to taka sama pomoc jak zakaz uboju w kraju. taka niedźwiedzia przysługa...
nikt nie podgryza tych którzy takich cech i postaw nie prezentują....  zauważ....
[/quote]

Nikogo nie napada, nie obraża, nie podgryza. W odróżnieniu od zawścieczonego stada.
No tak wszystko fajnie, ale jak się na forum pojawi delikwent, który głosi poglądy (albo je praktykuje), że można zajeżdżać 2- latki, na 3-latkach śmigać parkury 1,4 m., siodła nie trzeba dopasowywać, bo po co? To zostaje zmieszany z błotem i rozszarpany przez "zawścieczone stado".
No, a przecież jest wolność poglądów na forum.
Ja się zgadzam z Radeczek niech będzie hodowla koni rzeźnych, ale z zachowaniem wszelkich zasad poszanowania konia i dbania o jego komfort (nawet jeśli ma przed sobą tylko krótki żywot).
A wywóz koni tyrających całe życie dla człowieka, czy kontuzjowanych, starych (ale nadal mogących żyć w komforcie, na pastwiskach) na ubój jest moim zdaniem haniebny i nie powinien być popierany przez osoby, która kochają i szanują konie.
rozchodziło się o usunięcie ogłoszenia o skupie koni rzeźnych mimo że nie łamało zasad regulaminu

dziwne że to akurat jest be a notoryczni oszuści z powodzeniem się ogłaszają na ten przykład
dziwne że to akurat jest be a notoryczni oszuści z powodzeniem się ogłaszają na ten przykład

🙇 Szacunek się należy  😉

Podpisuję się pod tym czterema kończynami !
[quote author=horse_art link=topic=190.msg2089178#msg2089178 date=1399664885]

Nikogo nie napada, nie obraża, nie podgryza. W odróżnieniu od zawścieczonego stada.
[/quote]

ElaPe,a to przepraszam, to chyba o różnych inwalidach mówimy  :kwiatek:
Jak tylko zobaczyłam to ogłoszenie o skupie koni parę dni temu, to od razu wiedziałam że będzie ostra jatka 😂 nie pomyliłam się 😵
Może ja błędnie rozumiem czego dotyczy ogłoszenie.
Bo chyba nie chodzi tu o skup zadbanych, hodowanych w dobrych warunkach koni rzeźnych, tylko właśnie poszukiwani są tacy dobroduszni właściciele, którzy sprzedadzą konia już z jakiś względów zbędnego (starego, kontuzjowanego itd.)?

Isabelle nie miałam na myśli tego typu hodowli koni zimnokrwistych, tylko podłe handlarzyny, co to konia utuczą przez kilka tygodni przywiązanego 24h na dobę na łańcuchu (żeby miał jak najmniej ruchu i szybko tył) żeby więcej kasy za niego zgarnąć.
Przyznam że nie bardzo rozumiem po co dyskusja.
Ogłoszenie ani nie szokujące, ani nie odrażające. Ile się tutaj przewinęło ogłoszeń choćby z "trenerkami" co wszystko potrafią, wszystko zrobią i mają gigantyczne doświadczenie zdobyte w ciągu tych kilkunastu lat życia a na zdjęciach/filmach konie sztywne, zaszarpane, przeganaszowane, konie poobwieszane patentami, sznurkami i skórzanymi paskami jak choinka u sadomasochisty. To dopiero jest oburzające, niesmaczne i nie na miejscu.

Ogłoszenie jest krótkie i zwięzłe, po co je nadinterpretować? Ktoś chce kupić konie, nie kryje po co chce je kupić a to, kto się do niego zgłosi i jakie konie mu sprzeda czy też będzie chciał sprzedać to insza inszość.
Poza tym dlaczego nie powinno tu być? Bo jest pewna grupa, którą razi?  Kogo innego może porazić coś innego (oddawanie staruszka, żeby nie iść w koszty, sprzedawanie młodego,a zajeżdżonego). Jest wiele problemowych tematów na forum.
No i rodzi mi się w głowie pytanie: czy na allegro (albo w innym tego typu miejscu) też nie powinny pojawiać się takie ogłoszenia?  Przecież tam też kogoś może urazić
Może ja błędnie rozumiem czego dotyczy ogłoszenie.
Bo chyba nie chodzi tu o skup zadbanych, hodowanych w dobrych warunkach koni rzeźnych, tylko właśnie poszukiwani są tacy dobroduszni właściciele, którzy sprzedadzą konia już z jakiś względów zbędnego (starego, kontuzjowanego itd.)?

To chyba Twoja nadinterpretacja  🙄
Ja w tym ogłoszeniu nie widzę odniesienia do zbędnych koni "dobrodusznych właścicieli".
--

Ciekawe, że ogłoszenia w stylu "kupię każdego, trudnego/niebezpiecznego konia" nie wzbudzają takich niezdrowych emocji.
Wszyscy pewnie wtedy myślą, że tak na prawdę napisano "kupię każdego, trudnego/niebezpiecznego konia, żeby go naprawić (najlepiej naturalnie) i ewentualnie sprzedać (ale nieee.. sprzedaż jest zła, więc na pewno będzie się pasał na zielonych łąkach do końca swoich dni)".

Znalazł się jeden, który dał szczere ogłoszenie, bez opowieści dziwnej treści o "zielonych łąkach i darmowej emeryturze". Czarno na białym napisał o co chodzi i nagle masa ludzi "pobrykuje na koniku świętego oburzenia"  😲
To dopiero jest zadziwiające..

PS. Mój koń miał swego czasu robocze imię "Kabanos"  😉 

Dziwne te argumenty powołujące się na te inne , również oburzające ogłoszenia ,czy też wątek z inwalidą . Przecież tamte kwestie też są porządnie pooburzane , a w sumie cały ten wątek jest pełen oburzeń i wzburzeń dotyczących ogłoszeń . To nie jest tak , ze mnie na przykład oburza tylko ubój , a rodea , oszustwa czy pyskówki z chorym człowiekiem nie .Też mnie oburzają.
Tak czy inaczej , ja tam rzucam klątwę osobistą na pana od morderczego ogłoszenia - żeby na tym  forum  klientów żadnych  nie naczesał. Tfu , rzucone.
Znalazł się jeden, który dał szczere ogłoszenie, bez opowieści dziwnej treści o "zielonych łąkach i darmowej emeryturze". Czarno na białym napisał o co chodzi i nagle masa ludzi "pobrykuje na koniku świętego oburzenia"  😲
To dopiero jest zadziwiające..

dokładnie. Po prostu otwarcie napisane było że skupuje konie rzeźne. A jakby właśnie napisane było inaczej, bez tego "na rzeź" to świętoszkowatej obrazy majestatu Forum Kochających Konie ( 👀 taaa)  by nie było, i choć wiadomo by było mniej więcej po co skupuje to by sobie wisiało takie ogłoszenie.
a mnie się spodobalo to ogloszenie 😉 http://www.galopuje.pl/ogloszenie,kupie-za-1000-klacz-spokojna-ktora-lubi-dzieci-na,6814.html , ogolnie treść 😉
Jadłam koninę w postaci kabanosów końskich. Były dobre. I co?
Ja też kiedyś miałam okazję spróbować i z pełną świadomością, z ciekawości spróbowałam. Były bardzo dobre.

OBIBOK, Macie czas do wiosny!!!  :wysmiewacz22:
A mój kolega z pracy ponad dziesięć  lat temu na szkoleniu we Francji  zżarł razem ze smakowitym , końskim,  pachnącym , krwistym stekiem , włośnicę . Odratowali go w klinice w Poznaniu . Smacznego 🙂🙂🙂
dominoxs
Proszę Cię, każde jedno mięso niewłaściwie przygotowane lub wątpliwej jakości może nam zaszkodzić.
Pauli ,ależ ono było bardzo właściwie przygotowane - stek lekko  krwisty w środku - mistrzostwo.
No co , jeśli ktoś tu pisze o swoich kulinarnych doświadczeniach , to i  ja pisze o swoich ( no, prawie swoich na cale szczęście ) . No cóż , takie życie,  konina  to nie tylko pląsąjące po różowej tęczy kiełbaski . I tak , oczywiście , co  zaraz ktoś pewnie  napisze - inne mięska też - moi kuzyni są myśliwymi i w ubiegłym sezonie w ich kole dwa piękne dziki przebadano i niestety - do spalenia.
Dobrze , ze badają bardzo dokładnie. Mam nadzieję , że u pana z ogłoszenia też badają , szczególnie takie konie co nigdy weterynarza i pasty odrobaczającej nie widziały. Ciekawe , jaki to procent jego zakupu....
nie nudź dominos już bo smędzisz jak potłuczona nie mając pojęcia co z czym po co i dlaczego - a co najważniejsze zupełnie nie na temat.
Zastanawiam się tylko co to ma na celu? Zniechęcenie ludzi do jedzenia koniny?
Jeśli zaraz każdy z nas spróbuje tu wymienić mięso, którym się zatruł, to dojdziemy do wniosku, że w ogóle mięso szkodzi i nie powinniśmy go jeść.

Może i mięso było właściwie przygotowane, ale wygląda na to, że nikt nie zadał sobie trudu, żeby je zbadać, problem może dotyczyć każdego mięsa.
Nie no,  Ela , jeszcze trochę ponudzę , bo  Ty tak zachęcająco  nie na temat  ze swoją zjedzoną kiełbaską wskoczyłaś 🙂

dominoxs, a może jednak idź się bawić gdzie indziej?
A czemu Ty możesz się tu bawić ?
bo szczerze mowiąc zasmiecasz watek- a  jest juz  taki , w ktorym mozna debatowac w kolko i bez konca o miesie konskim
Może ogłoszenie nie jest wcale nietypowe, ale zdziwiłam się, że można kupić konto w grze  😀

http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/29417?q=&kategoria=&lokalizacja=11&widok=0&strona=

Jeśli zaraz każdy z nas spróbuje tu wymienić mięso, którym się zatruł, to dojdziemy do wniosku, że w ogóle mięso szkodzi i nie powinniśmy go jeść.

Phi mięso, jaki tlen jest szkodliwy, każdy oddech pomału nas zabija... 😁

A tak na serio dominoxs jak się mięska nie bada to się potem pasożyty łapie, więc fakt że kolega zachorował to nie wina koniny a człowieka.
dominoxs, czytam po cichutku i mam pytanie do wszystkich którzy oburzają się na ten cały ubój koni:
Czy jesz jakiekolwiek mięso?

Jeśli odpowiedź jest twierdząca to jesteś najzwyczajniejszą w świecie hipokrytką (i każdy inny kto się oburza, a to robi - akurat na Ciebie dominoxs zwróciłam uwagę). Konie nie są sakralnym gatunkiem, mimo, że my je sobie upodobaliśmy.

Owszem, pan popełnił faux pas, że ogłoszenie umieścił obok forum miłośników koni, ale z drugiej strony - gdzie miał je umieścić? Takie jest życie no. Taka jest jego praca, z tego żyje.

A jak chcecie coś zrobić - to zróbcie coś: postarajcie się chociaż o warunki dla tych zwierząt, odmówcie jedzenia mięsa - psując o tą jedną osobę rynek zbytu. Szczególnie pochodzącego z zagranicy przynajmniej coś dla polskiej gospodarki, która żyje na imporcie chociaż mogłaby spokojnie sobie poradzić. A nie gadacie, bo to większość ludzi robi najlepiej. Nad kurczęcym kotletem...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się