armara, zgadzam się, aczkolwiek patrząc na tą kobyłkę nie jestem pewna czy jej los jest taki dobry, jezeli nie już, to za kilka lat będzie bardzo odczuwała skutki takiego życia. Strona tego photoblogu juz nie istnieje.
Ździwiłabyś się ile konie, które z powodzeniem hulają nie małe parkury wcześniej nie miało papieru lub jest NN.
Jest pewna dość znaczna różnica w istnieniu udokumentowanego pochodzenia a w posiadaniu dokumentu identyfikacyjnego. Teoria jednakowoż mówi, że bez paszportu ten koń nigdzie się przemieszczać nie powinien (całe szczęście powiatowi mają co robić i bez zajmowania się końmi o nieznanym statusie epizootycznym, ale prawo jest prawo).
adrianna32 ktoś się musiał pomylić, bo ten koń nawet z budowy Fryza nie przypomina. Jak dla mnie andaluzyjski bądź lusitano już bardziej.. ale Fryz to na pewno nie jest. Poza tym to nie albinos- wszak chrapy i oczy ma ciemne. 😉
Czarownicasa Tez tak sobie wpierw pomyslalam, bo gubila mnie masc. Ale pozniej przypomnialomi sie ze widzialam kilka bialych. Dlatego, ale dzieki. :kwiatek:
ola8719 juz odpowiadam: Albinizm u koni nie występuje i nie trwaja nad tym żadne badania bo jest to już udowodnione. Wystarczy poszperac w książkach na uczelniach rolniczych i sie znajdzie. Albino to nie to samo co albinos tylko maksymalnie rozjaśniony biały. Jest to jedna z podst. informacji jakie otrzymuje student na zajęciach z hodowli koni (informator: prof. Chrzanowskiego z SGGW). Istnieje natomiast maść albino ktora owszem ma enzym ktory zamienia DOPA w melanine ale UWAGA! nie sprawny. Czyli wiekszosc z tych osobnikow melaniny nie ma (a niektore maja jej zwyczajnie mniej i tutaj masc cremello..). Prawdziwy albinizm u koni nie występuje. Zwierzęta urodzone jako białe mają jasnobrązowe lub jasnoniebieskie oczy, różową niepigmentową skórę i jasne kopyta. Czerwone oczy, jak u prawdziwych albinosów, nie występują. Prawdziwe albinosy nie sa zdolne do rozrodu. U koni to nie występuje. Gen odpowiedzialny za białą sierść i skóre jasną u konia jest letalny. Więc teoretycznie takie osobniki umierają w łonie lub bardzo szybko. Zdarza się że białe konie (nazywane albinosami) przeżywają. Chodzi o to że teoretycznie kon jest biały ale gdzies tam ukrytą ma ciemną plame z pigmentem i wcale nie jest albinosem choć z pozoru tak wygląda.
Ej ale to chyba nie jest wlasciwy watek co? 😵 To nie jest ani juz zadziwiajace a tym bardziej nie ogloszenie. Idzcie z tym na nasza klasa photoblogi i kwiatki... 🙇 🤔wirek:
Bischa wiem, przez to ze mam wypowiedz moderowane, nie sa od razu dopuszczane, do watku. Stad nie widzialam ich, pozniej pokazaly sie jedna pod druga. Ale nie mam uprawnien do zmiany. A zglosic do moda tez nie mozna bo to nie ma sensu. 🤔wirek: Tak jest napisane. To forum robi sie coraz bardziej popaprane. 🤔wirek:
Bischa L, miło mi bardzo, że nam tak pomagasz, ale wyluzuj 😉 Widzisz przecież wyrażny napis "Moderowany" pod nickiem adrianny? Wieć jeśli moderowany, to znaczy, że najpierw moderator musi zatwierdzić Jej wypowiedź. W tej sytuacji nie ma opcji "edycja", a jeśli post nie narusza zasad, to nawet jeśli będzie jeden pod drugim, to zostaną zatwierdzone, bo dlaczego nie? Adrianna, na temat "popapraństwa" tego forum dyskusja już była. Na serio nikt tu nikogo na siłę nie trzyma i nie musisz na każdym kroku wytykać, że jest Ci tu źle 😉