Forum konie »

Siatka na siano - z małymi oczkami

macri, Ja do sianokiszonki mam siatkę z oczkami 8x8 i jest ok. Taka sama sytuacja, ona jest mokra i trudniej się z małych oczek wyciąga. Mi się takie 8x8 bardzo spoko sprawdza 🙂
zembria, bardzo dziękuję �
zembria, a nogi ci nie wkłada?
xxagaxx, Nie, nikt nie próbuje, zresztą w 8x8 cm to chyba kucyk mały by kopytko zmieścił jedynie, albo mały źrebak, a ani kucyków ani źrebaczków na stanie nie mam 😉
zembria, ja własnie zrezygnowałam jak mi 3 razy stajenni znależli kobyłe z nogą w siatce. No ale moja kuta. Natomiast w 4cm nie wkłada.

Ja czekam na paśnik, w sensie paśnik już mam ale czekam na docelowy boks bo juz mnie to siatkowanie zaczyna irytować przy kiszonce właśnie.
xxagaxx, Aa.. no przy kutym to bym też się zastanowiła, czy w ogóle siatkę dawać. Moje jedzą z siatek od zawsze i nie widziałam nigdy żeby któryś w ogóle próbował nogami machać w stronę siatki, to też inaczej. W paśnikach mam teraz siatki włożone w takie plastikowe ażurowe skrzyniopalety. Ogranicza to straty do 0 praktycznie. W boksie z czymś takim nie da rady, ale na padok fajna opcja, a to tez na pewno zabezpieczyłoby przed zaplątaniem.
zembria, moja też je z siatki od 2021? ale niestety potrafi girą machać xD
xxagaxx, kurczę mój też podkuty, ale girami nie macha do siana, jedynie zastawia mnie jak to będzie np podczas wstawania w boksie z tą siatka 8 cm...
Te twój akcje zaczepienia to były z powodu grzebania w stronę siana ???
xxagaxx, To widocznie, ten typ tak ma 😉
macri, nie mam zielonego pojęcia, kamery w boksie nie ma 😉

zembria, małe oczka dają rade, ale własnie jakoś mam wrażenie ze z kiszonką już to wymaga więcej szarpania (daje rade, bo siatka pusta) dlatego zdecydowałam się na paśnik .
xxagaxx, jasne rozumiem �
Mój z tym moczonym też daje radę, ale jak zawsze siatka była do zera wybrana tak teraz zawsze na dnie resztka jest... Stąd też te dywagację o rozmiarze oczek 😉
Użyj siatki o większych oczkach (8x8 cm). To ułatwi życie Tobie i Twojemu koni
Polećcie proszę dużą siatkę na siano. Miałam Busse profesjonal i jak narazie żadna którą widziałam nie spełnia oczekiwań 🙁
Rudzielc_23, Piece of Hay jeśli bardzo Ci się nie spieszy. Ja właśnie szukałam czegoś na zastępstwo ostatniej Busse jaka mi umarła i nie znalazłam nic innego sensownego. Aczkolwiek kontakt z nimi pozostawia wiele do życzenia i trochę trzeba poczekać.
nagana No właśnie, próbuję się dobić od miesiąca do nich...
Rudzielec_23 zrobiłam tutaj, w ciągu tygodnia była u mnie, zrobiona wedle moich rozmiarów, jedyna ''wada'' to brak tych taśm wzdłuż boków. super obsługa klienta bo Pani zadzwoniła do mnie celem upewnienia się, że klient wie co zamówił i dzięki temu jeszcze naniosłam sobie poprawki 😉 www.huck.pl
ja nie polecam piece of hay mi po roku poducha od nich puściła i z zamka i na wieszaka jednak za te pare stów spodziewałam sie innej jakości
Bardzo polecam siatki od HeyHay. Mam od nich poduchę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Szybka realizacja, a wykonaniem jestem mile zaskoczona (w końcu mój koń nie wkłada łba do środka).
Wcześniej miałam z Piece of Hay i ponownie bym jej nie zamówiła (miałam poduchę, musiałam sama instalować karabińczyki i kombinować żeby koń nie wkładał do niej głowy, mieliśmy ją 2 lata i po tym czasie zupełnie nie nadawała się do użytku).
Dzięki za podpowiedzi coś wreszcie muszę kupić 🙂
Mam poduchę hey hay od lutego i zrobiła się jedna dziura i zerwały się paski do mocowania, ale użytkowniczka namolnie się trze o nią i ją maltretuje. Generalnie polecam, jest porządna
Hey hay już nie pierwszy raz mogę polecić. Kupowałam ze dwa lata temu partię siatek dla całej stajni, kontakt bezproblemowy, siatki bdb jakości. Ewentualne uwagi i pomysły właścicielka firmy chętnie przyjmuje i wdraża w życie w nowych projektach. Jeśli będę kupowała kolejne siatki, to tylko od hey hay.
Rudzielc_23,
Łaczę się w bólu... Czemu Busse przestało robić te duże siatki?👿
Też chyba zamówię od któregoś z naszych lokalnych producentów - tylko ja kompletnie nie mam wyobraźni... Jakie wymiary powinna mieć ta siatka żeby godnie zastąpić dużą Busse Professional, która w trakcie użytkowania się sporo rozciągała, i dzieki temu była mega pakowna...
Poratujcie, bo się pochlastam🤦
Dziewierz nie znalazłam takiej narazie, kupiłam z hey hay. Jest nieźle ale nie rozciąga się tak jak ta busse niestety.
xTt1wI26.jpg xTt1wI26.jpg
vLC7Edto.jpg vLC7Edto.jpg
Ja też szukam zamienników, niby mam jeszcze zapas kilku Busse, ale dobrze mieć cos w zanadrzu. Takie z nasiąkającej siatki absolutnie odpadają, bo ja mam konie na dworze. Mimo, że paśniki zadaszone, to one łapią wilgoć i są fuj.
zembria będę kupować za jakiś czas siatkę firmy shires, wygląda na dużą i jest z podobnego "materiału" co busse. Jak będę miała jakąś opinię to wrócę.
Rudzielc_23, O! Kiedyś je w pracy mieliśmy i były identyczne! Zupełnie zapomniałam o tym 😀 Daj znać jak przyjdą, bo to może być "to".
zembria będę kupować za jakiś czas siatkę firmy shires, wygląda na dużą i jest z podobnego "materiału" co busse. Jak będę miała jakąś opinię to wrócę.
Rudzielc_23,

Podlinkujesz, pls
[[a]]https://horse-trade.pl/pl/p/Siatka-na-siano-SHIRES-Haylage-5%2C5cm-9%2C5kg/2870[[a]]

[[a]]https://horse-trade.pl/pl/p/Siatka-na-siano-SHIRES-Greedy-2%2C5cm-11kg/1092[[a]]

https://www.horsequal.pl/pl/products/siatka-na-siano-deluxe-navy-red-6-5-kg-shires-2081.html
Rudzielc_23,

Ale one wszystkie mniejsze (mniej pojemne) od Busse dużej...
Kupiłam w zeszłym roku Waldhausena dużą -pojemność 10-12kg wg producenta- nawet nie miała startu do Busse 😩
Już rozważam kupienie poduchy ale tu też przy takiej 100x160 producent pisze: 10-12kg...
ta z temu wygląda podobnie:
https://www.temu.com/ul/kuiper/un9.html?subj=coupon-un&_bg_fs=1&_p_jump_id=895&_x_vst_scene=adg&goods_id=601099552717900&sku_id=17592367725999&adg_ctx=a-aad831fd~c-1864261e~f-7cd6b419&_x_ads_sub_channel=shopping&_p_rfs=1&_x_ns_prz_type=-1&_x_ns_sku_id=17592367725999&_x_ns_gid=601099552717900&mrk_rec=1&_x_ads_channel=google&_x_gmc_account=762730731&_x_login_type=Google&_x_ads_account=7293790144&_x_ads_set=20573998492&_x_ads_id=153104067265&_x_ads_creative_id=674605655251&_x_ns_source=g&_x_ns_gclid=Cj0KCQjwurS3BhCGARIsADdUH53u0SQ7te6HpHtoooOsyWDVCSoaTDxcygb7OI-XfWxw1eRyoi_Kv30aAh9qEALw_wcB&_x_ns_placement=&_x_ns_match_type=&_x_ns_ad_position=&_x_ns_product_id=17592367725999&_x_ns_target=&_x_ns_devicemodel=&_x_ns_wbraid=Cj4KCAjwl6-3BhBfEi4A_TuuKvxj2PI1vZRWggCRXjxR3V4qZkC4Zz1e5PbNKo_3OIGma1RQcX-hNiYxGgJsrw&_x_ns_gbraid=0AAAAAo4mICGhgMdYCl64pxsxKRzdYbGWc&_x_ns_targetid=pla-1989231907136&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwurS3BhCGARIsADdUH53u0SQ7te6HpHtoooOsyWDVCSoaTDxcygb7OI-XfWxw1eRyoi_Kv30aAh9qEALw_wcB
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się