Forum konie »

Przyczepy do przewozu koni

w wydziale komunikacji stawiają taka pieczęć na umowie kupna- sprzedaży ( u sprzedającego).
Przymierzam sie do zakupu przyczepy(w zasadzie to sie wlasnie kupuje), z przyczyn finansowych nie jest nowa i bedzie wymagala malego remontu-glownie to poprawiajacego jej ,,urode" 🙂, ale rowniez musze ja wyposażyc  w srodku.I tu moje pytanie-czym wybic sciany od srodka?Gdzie kupowaliscie maty na podloge?Nie musza byc koniecznie typowo ,,konskie"bo takie pewnie sa duzo drozsze?Czy sie mysle?W sumie to przyczepa jednokonna wiec tej maty/gumy na podloge nie bede potrzebowala duzo i moze warto zainwestowac w taka fachowa?Tylko grdzie tego szukac?
milusia, mj znajomy jak remontowal wiekowa przyczepe, to wzdluz scian na wysokosci konskiej klody zainstalowal pas gabki obity chyba jakas sztuczna skora. on sobie to hobbystycznie robil wszystko sam, ale pewnie u kogos kto sie tapicerka zajmuje moznaby to zlecic, raczej nie jest to zadna skomplikowana operacja 🙂
kujka-dzieki, dobry pomysl, my z mezem moze nie hobbystycznie ale tez bedziemy dzialac sami 😉-maz zlota raczka wiec nie ma co zlecac roboty komus 😉
na allegro mozna kupic gabke roznej grubosci i dlugosci, ile Ci potrzeba. Rowniez tam mozna kupic skaj nawet wybor kolorow ogromny. Sama juz dawno kupilam jedno i drugie z przeznaczeniem wlasnie na obicie bokow w przyczepie. Ale jakos tak czasu nie bylo zeby sie tym zajac, a gabka przydala sie na nowe wypelnienie psiego poslania. Mam w planach jednak sie tym zajac.
Ja znalazlam jeszcze taka mate  http://motoallegro.pl/wykladzina-gumowa-guma-antyposlizgowa-metro-wawa-i1285366320.html i zastanawiam sie czy tego nie dac na scianki?
Na podlodze mojej przyczepy jest blacha ryflowana(zamontowana fabrycznie) ale mam mieszane uczucia.Nie bedzie sie na tym slizgac kon, szczegolnie podkuty?Poprzedni wlasciciel mowi ze nie slizgaja sie, ale ja sie boje 🙄
Asik-zaraz popatrze, poszukam 🙂 Dzieki 😀
Jesli chodzi o ta mate co wstawilas to mam taka ulozona w garazu na podlodze i wydaje mi sie ze srednio by sie to nadawalo na scianki bo to takie plaskie i w ani troche nie jest miekkie.
A pod to gabke?jakos dobrze zabezpieczyc brzegi by nie zaciekala woda i dobrze by sie to czyscilo.Sciany przeciez nie musza byc jakies bardzo mieciutkie?Mi zalezy by je jeszcze obic bo sa z blachy 🙄
A na podloge do przyczepy sie to nada?
Mi się wydaje, że na podłoge to to troche za cienkie (3mm).
ja mialam na mysli cos takiego http://allegro.pl/eko-skora-skaj-tapicerski-tapicerka-najtaniej-i1296770470.html

Tyle ze ja chce obic tylko kawalek sciany tam gdzie konski bok dotyka sciany. Mysle ze myje sie rownie latwo. Na podloge moze byc ale raczej dlugo nie wytrzyma jak kon kuty, szybko dziury wywierci.

dodaje zdjecie jak ja chce to zrobic u siebie
milusia, pracowałam w stajni, gdzie taką matą (lub podobną) była wyłożona cała podłoga, korytarz, myjka. Super. Nic się nie niszczyło, ani ślizgało. Ale tam to było doskonale przyklejone. Czy nie za dużo roboty z całą zmianą okładziny podłogi? Bo na blachę ryflowaną dobrze przykleić się tego nie da, a jaka powierzchnia pod blachą - tez nie wiadomo.
No wlasnie przykleic sie nie da, ale myslalam o tym by to przytwierdzic po brzegach listwami 👀 Cos bedziemy kombinowac, w koncu potrzeba matka wynalazcow.A jak nie zda to egzaminu to zmienimy...
W sumie ciekawa jestem jak sie zachowuje kon na takiej podlodze jak jest teraz.No bo w koncu przyczepa jest wiekowa, to jest oryginalna podloga, wiec tak jezdzily nia konie latami...
A co na boki to jeszcze pomysle, poszukam, bo chce ja wylozyc czyms bo jest cala(oprocz dachu, ktory jest z plandeki)z blachy ocynkowanej i boje sie ze bedzie w niej goraco.Ale dzieki temu materialowi z ktorego jest wykonana jest leciutka i w doskonalym stanie.Jest z roku 1982 a w zasadzie jakies poprawki sa potzrbne by wygladala ladniej, nowoczesniej.Zglupialam juz.Sama nie wiem co robic z tymi bokami i poodloga?

edit
znalazlam jeszcze takie cos z mysla o podlodze-ale koszt juz bedzie spory
http://www.traper-wycieraczki.pl/wycieraczki_traper_gumowe/traper_primo

oraz takie cos z mysla o scianie
http://motoallegro.pl/guma-rolka-plyta-gumowa-4mm-atest-pzh-podkladka-i1276352840.html

ale to na razie wolne rozmyslania i poszukiwania.

edit2
teraz pomyslama sobie, ze kupie sklejke szalunkowa, ja obije gabka i taka skaja jak wstawila Asik :kwiatek: i taka gotowa scianke przymocuje do bocznych scian przyczepy srubami.W razie potrzeby bedzie to mozna szybko zdemontowac, wyczyscic i zalozyc ponownie.No i wykonac mozna to tez samodzielnie.
edit2
teraz pomyslama sobie, ze kupie sklejke szalunkowa, ja obije gabka i taka skaja jak wstawila Asik :kwiatek: i taka gotowa scianke przymocuje do bocznych scian przyczepy srubami.

dokladnie tak samo to sobie wymyslilam i uwazam ze to najlepszy pomysl 🙂 musze tylko odebrac skaj i tez sie wezme do roboty.
Dzieki Tobie wrocila mi chec zajecia sie przyczepa  :kwiatek:
milusia, ja mam na podłodze grubszą gumę, kupowaną na metry w sklepie rolniczym. Grubsza ale gładka, absolutnie koń się na niej nie ślizga.
Tą z linku, który wklejałaś trochę wcześniej mam na trapie. (Nie mogę wstawić bo wtedy nie widać mojego postu  😲)
Konisko podkute, często włazi z mokrymi nogami - zero poślizgu. I łatwo się sprząta.
Asik-to dzialaj, a ja podpatrze u Ciebie jak wyszlo 🙂
Gillian-dzieki :kwiatek: U nas w sklepie z czesciami do ciagnow sa podobno takie gumy.Zorientuje sie jakie ceny i bede dumac 🙂
3 letniego boeckamann'a comfort od forumowej enii idealnie pasuje do mojego autka  😅 zdjecia na pewno beda ale jak zrobie  😁

ma monitoring 😎

Mam nadzieje że dobrze się spisuje 😉
[quote author=margaritka link=topic=1835.msg704339#msg704339 date=1284309837]
3 letniego boeckamann'a comfort od forumowej enii idealnie pasuje do mojego autka  😅 zdjecia na pewno beda ale jak zrobie  😁

ma monitoring 😎

Mam nadzieje że dobrze się spisuje 😉
[/quote]

zazdraszczam, to ideal przyczepy dla mnie 🙂

Asik-to dzialaj, a ja podpatrze u Ciebie jak wyszlo 🙂

Liczylam na to ze bedziesz pierwsza i ja podpatrze jak to wyglada  😁
[quote author=margaritka link=topic=1835.msg704339#msg704339 date=1284309837]

ma monitoring 😎

zazdraszczam, to ideal przyczepy dla mnie 🙂

[/quote]

Też mam comforta i mogę potwierdzić, że to ideał przyczepy  😁
a tak całkiem serio, to czasem warto troszeczkę więcej wyłożyć, tym bardziej na coś takiego jak przyczepa, która musi być zawsze sprawna i przede wszystkim bezpieczna, żeby mieć komfort zarówno dla siebie w prowadzeniu, jak i dla konia w jeździe, no i oczywiście sprzęt sprawdzony i niezawodny  😉
enii sprawuje sie super zrobila juz pare tys km 😉

najgorzej ze zarejestrowalam ja na siebie i ubezpieczenie wynioslo mnie 212zl  😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵

mam nawet zdjecie  😁 slabo widac ale jest

margaritka co mój koń tam robi u ciebie?  😜
hah to kon koleznaki;p
margaritka, czemu tak dużo? ja nie mam zniżek i płaciłam około 90zł w PZU... 🤔
a masz skonczone 25 lat?
mam. I chyba już czaję o co biega 🙂
ja mam niecale 19 i stad taka cena
no właśnie teraz na to wpadłam 🙂
Pani chciała mi dać ubezpieczenie pasażerów  😂
margaritka mam identyczną kopię  😉
Mam pytanie troszkę z innej beczki.

Pilnie potrzebuje tablicy na przyczepę do przewozu koni. Takiej w stylu "Caution Horses". Widziałam, że np. Horze ma ciekawą.
Nie mogę natomiast namierzyć sklepu internetowego gdzie można dostać ją od ręki.

Czy może wpadła gdzieś wam w oko taka tablica dostępna od zaraz?

Będę bardzo wdzięczna.
www.okser.pl
tam są.
lemon ja wlasnie zamawialam z oksera
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się