Forum konie »

Przyczepy do przewozu koni

aart77, Miałam okazję widywać 1 przyczepę kupioną nową Debona i po 3 latach wyglądała kiepsko. Głównie na zawiasach. Np drzwiczki były przekoszone. Wina leżała moim zdaniem po stronie kiepskich materiałów a nie złego użytkowania. Przyczepę użytkował jedynie właściciel i też niezbyt często.
Drugą, nowiutką przyczepą Debona XXL miałam okazję ciągnąć kilkaset km. To był jej pierwszy raz po wyjechaniu z "salonu". Była kiepsko skoordynowana z autem (chyba kwestia źle ustawionego hamulca najazdowego), do tego jakieś luzy i uczucie, że przyczepa "pływa". Cięższa niż porównywalne modele Boeckmanna.
Gdybym miała dziś decydować o zakupie wolałabym używanego Boeckmanna, Westfalię czy inne zachodnie przyczepy niż nowego Debona.
Dzięki.

Jeszcze jedno pytanko: ktoś słyszał, że każda przyczepa końska "zawsze i bezwzgl. musi mieć zezwolenie od powiatowego lekarza wet.(wydawane na rok)" ??? To cytat z jednego z postów.

Na co to zezwolenie, na przewóz koni przyczepą do przewozu koni ? Absurd !

Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.
Każda przyczepa używana do usługowego przewożenia zwierząt musi mieć zezwolenie powiatowego weta, że spełnia wymogi bezpieczeństwa dla zwierząt i czy jest dopuszczona do przewożenia na krótkich czy długich trasach (powyżej 8h). 
Dokładnie jak napisała repka, jeśli przyczepa służy do zarobkowego przewożenia koni to usługodawca ma obowiązek posiadać takowe zaświadczenie. Tak samo jak kursy przewoźników zwierząt muszą kończyć Ci, którzy takie usługi świadczą. Przepisy te nie dotyczą posiadaczy przyczep na własny użytek.
Super, pozostaje tylko dorobić B+E, do B. Ktoś ostatnio robił ? Jaki pułap cenowy, ile jazd, może ktoś zna ośrodki gdzie się "nie wygłupiają" za bardzo ?
Czy istnnieje przyczepa na 2 konie z DMC max 1850?
rtk, ja miałam DMC 1500kg na 2 konie. Kwestia zarejestrowania na początku. O ile wagi samej przyczepy nie zmienisz o tyle możesz zadeklarować, że będziesz wozić mniejszą ładowność. Ja miałam 1100kg ładowności. Czyli 2 konie po 550kg.
bera, jak to zrobić?
rtk, albo dogadać się z producentem, aby tak wypisał dokumenty do rejestracji, albo rejestrować przyczepę jako SAM i wtedy Ty deklarujesz co i jakich ciężarów będziesz wozić. Ja miałam tak. Więcej na PW.
,
no chyba, że tu
  Czy ktoś może sprowadzał ostatnio przyczepę z Niemiec, nową lub używaną ? Myślałem o zakupie u producenta. W tej chwili Boeckmann ma promocje na 2-konne: DUO, CHAMPION i COMFORT:

( http://www.boeckmann.com/15436/flyer_bestseller_pferde_dt.pdf )

Najtańsza to ok. 16.000,- zł, a najdroższa nie przekracza 26.000,- zł, czyli prawie jak Debon.
    Ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie są procedury ?
mowisz o cenach netto czy brutto?

w Poznaniu nowy comfort kosztuje 6,9tys euro  netto 😉

EDIT: jak zebezpieczacie swoje przyczepy stojace pod golym niebem?
W Pozkrone, była promocja do końca sierpnia na przyczepy Comfort, kosztowała 6100 NETTO
Ceny u niemieckiego Boeckmann'a są cenami brutto - inkl. Mwst. czyli zawierają VAT.  😀
Jak zamawiasz bezpośrednio z Niemiec, to w cenie brutto, w Polsce niestety masz cenę netto  🙂
temat - monitoring w przyczepie.
Ktoś ma doświadczenia? jaki sprzęt się do tego nadaje, jakie koszty pi razy oko, jaka funkcjonalność.

UWIELBIAM odpowiadać na własne pytania.

Zamontowałam monitoring w przyczepie. Na allegro kupiłam zestaw kamerka cofania+monitor 3,5 cala, łączą się bezprzewodowo. Kamerka w przyczepie została podpięta pod zasilanie światła w przyczepie (włącza się razerm ze światłami mijania). Monitorem zaś przymocowałam do deski rozdzielczej tak, żeby było mi wygodnie zerkać. No i działa 🙂 mam widok na całego konia, obraz jest czysty niezakłócony. REWELACJA!!! koszt - 370zł.
Pożałowałam, bo za niecałe 600zł mogłam mieć ekran 7,5 cala ale ten który mam w tej chwili jest wystarczający.
mam pytanie- w przyczepie (debon) zamontowaliśmy siodlarnie (tzn. firma montowała) da się to jakoś zdemontować?  nada się to do kolejnego użytku?
LOVELY, da się, ja mam wymontowaną 🙂
Leży na magazynie i można ponownie wmontować, ale ja tego nie robie.
mam mam mam  😅 kupilam przyczepe 😍
margaritka, jaką? pokazuj 🙂
3 letniego boeckamann'a comfort od forumowej enii idealnie pasuje do mojego autka  😅 zdjecia na pewno beda ale jak zrobie  😁

ma monitoring 😎
Przerejestrowywał ktoś przyczepę? Mam takową sytuację, przyczepa jest zapisana na rodzica, a w chwili obecnej po ukończeniu 18 lat chciałabym ją przerejestrować na siebie. Idę z tym do urzędu, czy wcześniej rodzic musiałby wyrejestrować przyczepę tak jakby ją sprzedał?
Karutek, spisujesz z rodzicem umowę kupna-sprzedaży lub darowizny i maszerujesz do skarbowego i komunikacji. Sprzedający nie musi nic załatwiaćz wyrejestrowaniem. Przynajmniej ja nie zgłaszałam nigdzie sprzedaży aut czy przyczepy.
A to sprzedający nie musi zgłosić umowy kupna-sprzedaży do US  👀
Edit: to się chyba nazywa "legalizacja umowy" i zarówno sprzedający jak i kupujący muszą to zgłosić. Czy ja coś kręce?? 😡
akzzi, nigdy nie zgłaszałam. Wystarczyło, że zgłosił kupujący i z automatu wychodziło. Przeciez inaczej musiałabym wyrejestrowując zwrócić dowód i tablice do urzędu 😉.
Kiedyś nawet mieliśmy w domu taki przypadek, że facet, któremu sprzedaliśmy auto coś nim nawywijał. Sprzedający dostał wezwanie na komendę, tam pytali czy nie on narozrabiał, komu pożyczył auto? W odpowiedzi dostali kopie umowy i więcej nie pytali.
Pozatym nie wiem komu zgłaszać umowę? W umowie jest zapis kto pokrywa koszt podatku od tranzakcji i zwykle jest nim kupujacy.
Już wiem, pomyliło mi się z wydziałem komunikacji  😡 Ja się tymi sprawami urzędowymi nie zajmuje 😉
W wydziale komunikacji zgłasza kupujacy. Ja nigdy nie zgłaszałam sprzedaży. Aha, warto tylko do ubezpieczyciela przesłać kopie sprzedaży. Ja się z nimi przepychałam, bo przyczepa dawno sprzedana a oni upierali się, że muszę kontynuować umowę bo nie mają wypowiedzenia (chociaż mieli, ale w bałaganie zgubili).
,
Tomek_J, sprzedawałam kilka aut i nigdy nie zgłaszałam. Jeśli jest taki przepis co do samochodów to i przyczep  dotyczy. W końcu też musi mieć dowód i tablice.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się