Forum konie »

Przyczepy do przewozu koni

Sierra mogę obfocić moją przyczepę, ale dokładnie zdjęcia jakich elementów potrzebujesz?
Ewuś Elementów metalowych, czyli drążka z przodu (przy klacie konia) i za zadem, oraz ich umocowanie do burt przyczepy. Generalnie detale wykończenia w środku  :kwiatek:

Gillian Zabawne, bo my będziemy robić odwrotnie. Mamy półtorówkę, w której zdemontowali wewnętrzne elementy a konstrukcję dachu (rusztowanie) podniesiono o jakieś 50cm. Prawdopodobnie dlatego jest w tak dobrym stanie, bo wozili w niej... no nie konie  🤣 Podobno służyła jako przyczepa w której przewożono meble, czasem siano czy owies, była bagażówką stajenną (na wyposażeniu stajni - podobno -  była jeszcze dwójka i ciężarówka, więc to w tamtych dwóch jeździły konie zazwyczaj). A my teraz w środku będziemy ją "wyposażać" i prawdopodobnie o te 20-30 na powrót obniżać  🙄 🤣 bo to taaaaaka wysoka olopa!  🤣

Ponieważ to generalnie duża przyczepa (nawet jak na 1,5) planujemy na burtach zamotnować coś na kształt listew odbojowych, właśnie pokrytych gąbką lub gumą. Spotkaliście się z czymś takim? Pomysł ściągnęłam z polskiej dwukonnej i zastanawiam się, czy jest sens...
a tak w temacie remontów, to dokąd jechac na sprawdzenie stanu podłogi?
niedługo chcę ją odpalic i zacząc wozic w niej konia, ale muszę miec 200% pewności, że podłoga jest ok. Warsztat samochodowy da radę?  🤔
po kupieniu przyczepy wstawialiśmy do niej 'siodlarnię'

ale teraz okazało się, że lepiej byłoby żeby zamiast siodlarni była wstawiać pakę, a jak jest siodlarnia to dodatkowo paki nie ma gdzie wstawić

czy jeśli siodlarnia zostanie odmontowana to nadaje się tylko do wyrzucenia czy można ją sprzdać lub oni ją wezmą?

a tak w temacie remontów, to dokąd jechac na sprawdzenie stanu podłogi?
niedługo chcę ją odpalic i zacząc wozic w niej konia, ale muszę miec 200% pewności, że podłoga jest ok. Warsztat samochodowy da radę?  🤔

?? może jednak ktoś wie?
Moim zdaniem to żeby sprawdzić podłogę to trzeba pojechać na jakiś kanał i tam dobrze wszystko obejrzeć od spodu. Można takie coś zrobić u mechanika jakiegoś lub w stacji kontroli pojazdów.
A ja się własnie stałam szczęśliwą posiadaczką przyczepy Blomert na 2 konie, moze nie jest to jakaś nowość z salonu ,ale jest w super stanie. Ja się bardzo cieszę ,ale moje konie są zmartwione i omijają ją szerokim łukiem.
.
Tomek_J, na Śląsku powiadasz 🙂 no to będzie kawałek drogi z zach-pomu 🙂
może się do Niewiadowa przejadę, mają u nas punkt...
Gillian na Boh. Warszawy w Koszalinie jak wjeżdżasz do Jaana(szyby) po lewej jest warsztat sam. dla ciężarówek. Może podjedź i tam spytaj, oni są nieźli, jak im wytłumaczysz o co chodzi z podłogą pod konie to powinni wiedzieć co sprawdzać. Niestety nie mam nr tel.
A ma ktoś doświadczenie w ciąganiu przyczepy 4 konnej?

Ja już zdobywam doświadczenie . Jak kto ciekawy to sie mogę podzielić.
Naboo, na pewno zajadę, dzięki!  :kwiatek:
.
Tomek_ J a możesz podać jakieś bliższe namiary na tą firmę, ile może kosztować zrobienie u nich przyczepy?
.
[quote author=Tomek_J link=topic=1835.msg385112#msg385112 date=1258762226]
Tomek_ J a możesz podać jakieś bliższe namiary na tą firmę, ile może kosztować zrobienie u nich przyczepy?

Nie wiem, zadzwoń i pogadaj: Alojzy Starzec,  Gruzełki 36, 42-600 Tarnowskie Góry,  (032) 384-18-17
[/quote] 

dzięki  🙂

A może ma ktoś namiary do osób które sprowadzają przyczepki z Niemiec, Holandii itp do małopolski (Kraków) lub ewentualnie Śląsk interesują mnie raczej jednokonne
Super-Bolid for Kudłaty 🙂

tu widac o ile podniosłam belki - trzeba je jeszcze czymś obiĆ

i kombinacja alpejska pt.: Jak zyskac dodatkową przestrzeń z przodu (drążek także czeka na obicie)

Super Bolid z moją piekną nalepką

obecnie Bolid stoi w warsztacie bo wyszedł problem z hamulcami, przy okazji wymienię cały zaczep i opony, wrzucę nową matę na podłogę i wstawię okno  😅
.
Nie orientujecie się czy christ produkuje jedynki?
Bo na ich stronie są tylko dwukonne 🙁
Ja mam taką dość pilną sprawę. Czy ktoś miał do czynienia z przyczepami Rejnols? Mam szansę zakupić taką, wygląda ok, ale opinie mają nieciekawe i mocno się waham. Dodam że przyczepa w miarę nowa ( 3 lata).

temat - monitoring w przyczepie.
Ktoś ma doświadczenia? jaki sprzęt się do tego nadaje, jakie koszty pi razy oko, jaka funkcjonalność.
Witam
A czy ktoś z was ma może przyczepę od tego Pana? Czy ktoś może coś bliżej o tym powiedzieć?
http://www.allegro.pl/item1039587060_przyczepa_przyczepy_do_przewozu_2_koni_nowa_2010.html
Ja zamontowałam monitoring,kupiłam na allegro nawigację Longhorn GoGo 950 z bezprzewodową kamera cofania.kamerę zamontowaliśmy w przyczepie i podpięliśmy do lampki.Znajomy elektryk podłączył styki w ten sposób że jak włączę w samochodzie halogeny to zapala się lampka i uruchamia kamera,kiedy wyłącze halogeny guziczkiem w desce rozdzielczej po chwili uruchamia się menu lub nawigacja.Generalnie super sprawa tylko ostatnio coś popsułam w panelu dotykowym,niestety zbyt późno odkryłam przycisk z blokada panelu  i dotykałam bez potrzeby ale da się naprawić.
orjentica Jak wygląda sprawa z jakością obrazu z takiej kamerki? obejmuje oba konie? Zasięg jest ok? ile taki zestaw kosztuje ( nigdzie nie mogę ceny znaleźć)?

Ja mam jedynkę ale widzę bezproblemowo konia ,,od ściany do ściany''więc powinno być widać oba konie.Kamera ma regulację góra-dół,zamontowana mam wysoko więc widzę konia poniekąd z góry.Zapłaciłam 400zł na allegro,potestowa sztuka,jest taka na allegro właśnie http://www.allegro.pl/item1040616331_nawigacja_gps_longhorn_gogo_950_lh_w_carrefour.html  ale są też kamery cofania z monitorem bez nawigacji w okolicach 200zł.Obrazu nic nie zakłóca,są maleńkie drgania i szumy ale konia widać wyraźnie czy przeżuwa czy myśli. Za 2 tygodnie jadę odebrać klacz od ogiera i później będę wysyłać moja nawigację do naprawy,Kamera działa bez zarzutu ale coś stało się z menu startowym,pozmieniały się odpowiedniki przycisków i nie mogę korzystać z nawigacji.Jak już będę znała przyczynę to napiszę bo choć mało prawdopodobne ale może mieć to związek ze zbyt długim podglądem na kamerze i zbytnie obciążenie systemu.Jeżeli tak się okaże to nie będzie można podglądać konia całą drogę a jedynie sprawdzać co jakiś czas czy nic się nie dzieje.
orjentica dzięki wielkie, takiej opinii szukałam  :kwiatek:
myślałam o kamerce cofania, ale nie byłam pewna czy będzie się nadawać
Czy jest jakaś różnica miedzy Cheval Liberte a Debon? Gdzie są produkowane i jaki mają opinie te przyczepy?
Czy ma ktoś przyczepę Woermann, niemiecką?
A to nie jest tak, że Cheval Liberte jest produkowana przez Debon?
Slyszalem kiepskie opinie o Debon/ChevalLiberte. Glownie chodzi o jakosc materialow, a co za tym idzie - wytrzymalosc.
el_Bandito, nie powiedziałabym żeby przyczepy za tyle kasy były mało wytrzymałe
a jaka macie opinię o przyczepie WILLIAMS atutem jest to że konie można wyprowadzić przodem, ktoś ma prosze o opinie 🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się