Tego tematu tutaj chyba jeszcze nie ma.Jest o transporcie ale nie o środkach transportu 😉
Potrzebuje opinii o przyczepach Cheval Liberte,konkretnie interesują mnie modele jedynek: -First 1.5 S -1001 XL -1001 XXL -1003 XL Aczkolwiek każda opinia się przyda,nawet o dwukonnych.
Czy możecie tez polecić inne firmy produkujące przyczepy jednokonne,które są do dostania w Polsce?
to ja może napiszę o dwukonnej kupiliśmy nową, za którymś razem koń zaczął wariować w przyczepie, skończyło się to: -wyrwaniem klapy z 'zamykania' (tylko po bokach) nie całkiem ale potem nie dało się otworzyć bo była zaklinowana więc wystarczyło pociągnąć i było wyrwane 🤔wirek: -dziurą w klapie -i jak się potem okazała zepsutą podłogą ale mało! jak przyczepa była w naprawie okazało się, ze była zła podłoga! za podłogę firma zapłaciła sama, ale nie chodzi już o koszty tylko o zdrowie konia!
A ja ze swojej 1-konnej jestem zadowolona. Wiadomo- to nie boeckmann, ale też cena była inna 😉 Mam ją jakieś 3 lata. Jeździły nią moje konie, koleżanek (w tym Dodofona), znajomy woził nią konie po Europie (w tym jednego do Anglii) więc przebieg ma już spory i jak narazie wymieniłam w niej tylko jedną żarówkę przepaloną i kabel od przyłącza, ale to nie z winy wykonania, a mojego psa 😁 Bo się psina nudziła i mi ten kabel pogryzła jak była szczeniakiem 🤬
Tak wszystko nadal sprawne. Podłoga w wyśmienitym stanie.
Postaram się na dniach porobić zdjęcia, a teraz wstawiam zdjęcia zrobione krótko po kupnie.
ja mam dwukonna, kupiona w wakacje zeszlego roku i jak narazie jestem zadowolona. jezdzila nia juz 1 wariatka i przyczepa zyje wiec mysle ze dlugo wytrzyma 😉 zdjecia niestety tylko takie:
nie odpowiem na to pytanie precyzyjnie, ale wydaje mi sie ze masa wlasna auta to ok 2t. dopuszczalna masa calkowita przyczepy 2t. przyczepa wazy 690 kg, dopuszczalna ładownosci 1310 kg
[quote author=baba_jaga link=topic=1835.msg157833#msg157833 date=1233055708] Rozumiem, ze : Waga 1380 to DMC przyczepy tak ?[/quote]
Nie. Podałam masę własną pojazdu. DMC przyczepy w moim wypadku to 1400
I teraz dwie sprawy (uprzedzam pytania): - jeśli chcemy ciągnąć "jedynkę" na kat B to DMC przyczepy musi być równe lub mniejsze niż MASA WŁASNA pojazdu. Czyli w moim przypadku samochód był o 20 kg za lekki na to DMC przyczepy (kosztowało mnie to raz 300 zł mandatu, kilka pkt karnych i zakaz ruszania z miejsca zanim nie ściągnę kogoś z kat E) -w moim przypadku gdy kupowałam przyczepę w Debonie tosię mnie zapytali na ile chcę aby przyczepa była zarejeestrowana. Czyli są możliwości tak dopasować sobie DMC aby móc swoją osobówką ciągnąć
dokładnie tak jak pisze Laguna... W prawku liczy się DMC zestawu, czyli na kat. B można ciągnąć zestaw o DMC nie większej niż 3.5 tony. Powyżej potrzebne jest B+E.
No i tutaj standardowo dwójki mają DMC 2t (a czasem 2.5t), a auto to też wtedy min. 2t, czyli w sumie 4, czyli dupa blada :-P
i takie 2 pytania ode mnie: 1. udało by się zarejestrować dwójkę na DMC 1.8t ? 2. Jak wyglądały Wasze pierwsze jazdy z przyczepą? Jako kierowca of kors? Jaki dystans i jaki stres? 😉
Laguna a jak z tylną roletą? Mam na mysli,czy nie fiurga podczas jazdy lub czy przez zime nie powoduje jakiegoś dyskomfortu dla konia? Warto dopłacić na klape poliestrową czy nie? 😉
I tak z ciekawości: To na drzwiach to złób czy mi się wydaje?
2. Jak wyglądały Wasze pierwsze jazdy z przyczepą? Jako kierowca of kors? Jaki dystans i jaki stres? 😉
Moja pierwsza jazda z przyczepą to był od razu rzut na głęboką wodę. Bo wtedy ciągnęłam pierwszy raz w życiu jakąkolwiek przyczepę, nota bene samochodem, którym do tamtej pory zawsze kierował mój tata (a ja nigdy), zimą przy bardzo silnych porywach wiatru i na dużą odległość (150 km). Stresa miałam bardziej ze względu na ten wiatr niż sam fakt jechania samochodem z przyczepą.
Laguna a jak z tylną roletą? Mam na mysli,czy nie fiurga podczas jazdy lub czy przez zime nie powoduje jakiegoś dyskomfortu dla konia? Warto dopłacić na klape poliestrową czy nie? 😉
To na drzwiach to złób czy mi się wydaje?
Nie- to jest "siodlarnia" z wieszakami na dwa siodła
Co do rolety to nawet nie wiem jaką mam (jaka to poliestrowa? :icon_redface🙂. ALe w żadnym wypadku nie hałasuje, bo jest na takim specjalnym mechaniźmie, że zawsze jest wystarczająco napięta, aby mieć zapewnioną sztywność
EDIT- już wiem 😉 Nie ma klapy, mam "firankę" z plandeki. I nie mam do niej żadneych zastrzeżeń. Nie hałasuje na wietrze, bo jest na specjalnym usztywniaczu
Ale podejrzewam, że zawsze dwójka będzie bardziej "jezdna" niż jedynka, bo jest szersza, a więc i stabilniejsza na zakrętach. Jednak te nowe Debony i Boeckmanny są już i tak szersze niż ich starsze odpowiedniki (Legato nawet sie potrafi w mojej jedynce odwrócić i wyjść sobie przodem :hihi🙂
Zakupiliśmy z tatą w zeszłym roku, Boeckmann'a Top Master, z szafką na siodła i 2 szafkami w środku.Niby używaną,ale śladów użytkowania nie widać,normalnie jak nówka sztuka😉 Jestem nią zachwycona,wszystko zapakuje nie muszę ,załadowywać samochodu.Lawirant wkońcu nie dotyka uszami do dachu;P i może spokojnie podróżować, przy wychodzeniu też nie ma problemu,bo jest wyższa, a Złoty bardzo boi się o głowę,bo kiedyś wychodząc się uderzył. W prowadzeniu też jest wygodna, mój tata bardzo sobie Ją chwali😉 Niestety nie moge znaleźć zdjęcia, wiem ze Strzyga miała, jak dostane to pokażę😉
-gdybym miała większy samochód -gdybym miała kat E -gdybym miała zasobniejsze konto -i gdybym częściej niż raz na 2-3 lata miała do zawiezienia więcej niż jednego konia 😉
A że ani nie mam E, jeżdżę osobówką Fiata i nie mam zasobniejszego konta to tyram moją "jedynkę". I póki co w ogóle nie narzekam na nią.
Naboo- możesz coś więcej napisać na ten temat, bo dzisiaj był wyjazd i została zakupiona winieta dobowa i tu...szok...nie 9 zł jak było w zeszłym roku a 38 !!!!!!. Roczna z 400 ileśtam na 3000. Kolejny szok... To potrzebna jest ta winieta czy nie???