Forum konie »

kącik skoków

Zorilla, gratulacje!
Fajne miałaś komentarze w tle:P "słooodkooooo skaczeeee" :P
Fajne miałaś komentarze w tle:P "słooodkooooo skaczeeee" :P

Oglądając filmik wlasnie sobie myslalam cos w stylu "boze co to za debilki kolo pana staly (sadzac ze krecil tata jednej z naszych dziewczynek)" dopóki nie rozpoznalam ze to jednak komentarze naszych dziewczyn, z czego glownie najstarszej :P
A ja mam pytanie: ukłon był zaplanowany? 😁
Tak, jak najbardziej.
Zwątpiłam po komentarzach w tle 😉
Tak jak pisalam w watku o zawodach, ogladajac filmik muslalam "boze co za idiotki komentuja, ale im bedzie glupio jka trafia na to w sieci" a po chwili patrze a to moje dziewczyny 😀
Deborah, dlaczego niczego nie wstawisz ?  🙁 Wchodzę w ten wątek tylko żeby pooglądać Twoje filmy i fotki.  😕

Masz Facebooka ? Chętnie Cię zaproszę do znajomych 🙂
korysindex4, to raczej treść na priva xD
Mam fotkę z Warki  😅
Zorilla, super się Was oglądało! 🙂 Z początku nie poznałam Cię, dopiero potem, jak wracałam do domu to coś zaczęło mi w głowie świtać.  😁
A komentarze...  🤣
Dramka, a jak Wam poszło? 🙂
Zorilla, przyjemny obrazek i fajny ukłon 🙂 był show...
Zuzu., o matko, dobrze, że cali jesteście
Jeszcze jedno 😉 W sobotę 2 parkury na 0, w niedziele zrobiłam głupi błąd  🙄
Jak nauczyć konia szacunku do drągów?
Dramuta12, niektórych nie nauczysz 🙁 Inne trzeba barować: delikatniej (np. zbyt bliski, zbyt daleki odskok) lub mniej 🙁
Koń skoczek respekt do drągów powinien mieć wrodzony.
halo, kurcze... Z koniną sobie skaczemy przeszkody do 40cm z troszkę cięższym drągiem i jak koń za pierwszym razem się puknie to potem pilnuje się, ale jak tylko chcemy wyżej z normalnymi drągami to już zwala  😵. Bo skoczyć potrafi wysoko i nie zdarza się mu wyłamywać, ale co z tego jak zwali. Ale może pokombinujemy z tymi odskokami. Dzięki  :kwiatek:
Dramuta12, tylko drobiazg taki: żeby orzec, że "koń nie szanuje" trzeba być pewnym, że miał zapewnione optymalne warunki do skoków, jeździec, fair przeszkoda, podłoże, że wszystko ok, stan ujeżdżenia też adekwatny, no wszystko "jak w książkach" a koń tłucze po drągach, choć bez wysiłku mógłby nie.
halo, myślisz, że warto spróbować w korytarzu? Żeby sprawdzić czy ewentualnie nie przeszkadzam? Tylko ciężko będzie korytarz skombinować  😁
Dramuta12, a może najpierw przyjrzeć się czy koń jest elastyczny na płaskim? Optymalnie rozluźniony, giętki. Czy idzie w rytmie żywym tempem, noie popędzany nie trzymany? Czy spokojnie galopuje przez drążki? Czy skacze sam (nie forsowany), dostaje szansę żeby się ogarnął we właściwym dla niego tempie reakcji? Jak skacze z dobrze położonym "pilotem"? Czy przeszkody mają wskazówkę na gruncie? Itd.
Jak nauczyć konia szacunku do drągów?

Nie nauczysz tego, albo szanuje albo nie
Dramuta to na prawdę ciężka sprawa. Bardzo łatwo bez doświadczenia w temacie "popsuć" jeszcze bardziej. halo dobrze prawi. Szukaj przyczyny w jeździe po płaskim. Na prawdę mała jest ilość koni wierzchowych, które nie są w stanie pokonać metrowych (czy też jak niektórzy twierdzą: 120) wysokości na przyzwoitym poziomie przy poprawnej jeździe.

A barowanie uważam, należy zostawić doświadczonym w tym temacie.

Dramka elegancko się prezentujecie, jak zwykle  😉
Zuzu niezły niefart - potknął się dosyć mocno przy naskoku. To czy to wina pana przebiegującego mu przed nosem czy zwykły przypadek - ciężko swierdzić. Chyba, że taka z niego gapa faktycznie  👀
Zorilla pokazałam Twój film mojemu pracodawcy, ręce jej opadły. Nie mogła uwierzyć, że to jej rodzimy koń PRE  😁

Swoją drogą - zaczęłam pracę nad moim surowym 9 letnim SF. Strasznie duży jest, do kupy go ciężko zebrać. Na razie lonżujemy się na pessoa w dole - nie ma chłopak mięśni i kondycji a to mu bardzo podpasowało. W przyszłym tygodniu wsiądę już, może za 2-3 tygodnie jakieś pierwsze skoki. Niby coś tam już robił ale mówią, że tylko "podstawy". Nie zdziwiłabym się jeśli chodziło im o drągi tylko i wyłącznie  😁 Ale za to dosiad będę miała nieziemski jak wrócę - takiego wycisku ujeżdżeniowego w życiu jeszcze nie miałam...  😵

Na razie cieszę się niesamowicie wejściówkami "za kulisy" Longines w Madrycie! Może jakieś zdjęcie z Ehningiem sobie strzelę, a co  😁
Wiecie co... Chyba spróbuję namówić trenerkę, żeby przyjechała, bo sama mogę zrobić więcej szkody niż pożytku  🤬. Będzie ciężko, ale może ją przekonam. Trzymajcie kciuki  😉. Dzięki za rady.
salto piccolo, mam nadzieje ze twoja wypowiedz ma pozytywny wydzwiek? Rozumiem ze Pani po prostu jest z Hiszpani, a nie hodowczynia Tonka?
Zorilla jak najbardziej pozytywny! Po prostu była w szoku, że PRE skacze  😉 To typowy pingwin (swoją drogą bardzo dobry) i nie ma najlepszego zdania o PRE jeśli chodzi o wartość sportową. A już tym bardziej skokową. Z ciekawości jej pokazałam, że PRE też skoczyć czasami potrafi  😉
A to prawda, jak najbardziej 🙂 Tu wprawdzie 80-90 takze takie wysokosci nawet dla szetlanda 😉.
Zorilla, bardzo pozytywny obrazek!

Mam filmik z wczorajszych podskoków młodego.
klik
2 razy na podium  😉  chodził zygzakiem ale daliśmy radę . Mam nadzieje, że następne będą lepsze i już nie będę musiała pilnować dziada na każdym kroku.
Ale na pierwsze zawody i tak super  😀  Teraz spać  😵 
Gratulacje.
Ja jak tylko już będę w domu to też treningi i zawody. Czas się wziąć w garść.
Był ktoś w Niekłonicach? Robił ktoś zdjęcia? 🙂
A ja chyba za dwa tygodnie pojade pierwszy raz w zyciu na prawdziwe skokówki  😀  😉
Ależ emocje wczoraj w finale GCT! Było na co popatrzeć, przetasowanie w drugim nawrocie finału, złości co poniektórych (Beerbaum  :hihi🙂, szaleni Włosi. Piękny sport. Marzenie - startować wśród takich gwiazd. Na prawdę cieszę się, że miałam okazję to zobaczyć na żywo. Było znacznie przyjemniej niż na finałach w Barcelonie - większy ośrodek, trybuny. Brak agresywnych ochroniarzy broniących wstępu gdziekolwiek pod karą śmierci itd  😉

A wracając do naszego podwórka dowiedziałam się, że mój młodzieniec dokopał prawie wszystkim w P szybkości w Laszczkach 1 maja. Samymi skrócikami, w spokoju i opanowaniu zajęli 2 miejsce. Nawet nie wiedziałam, że ktoś go jeździ pod nieobecność trenera  😁 Więc pierwszy puchar i wygraną pieniężną ma za sobą. Bardzo się cieszę, że wreszcie mam konia z carte blanche. Mam też nadzieję, że będzie nam równie dobrze szło w 5 latkach w Ciekocinko na co się szykuję od połowy roku  😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się