Fajne miałaś komentarze w tle:P "słooodkooooo skaczeeee" :P
Oglądając filmik wlasnie sobie myslalam cos w stylu "boze co to za debilki kolo pana staly (sadzac ze krecil tata jednej z naszych dziewczynek)" dopóki nie rozpoznalam ze to jednak komentarze naszych dziewczyn, z czego glownie najstarszej :P
Tak jak pisalam w watku o zawodach, ogladajac filmik muslalam "boze co za idiotki komentuja, ale im bedzie glupio jka trafia na to w sieci" a po chwili patrze a to moje dziewczyny 😀
Zorilla, super się Was oglądało! 🙂 Z początku nie poznałam Cię, dopiero potem, jak wracałam do domu to coś zaczęło mi w głowie świtać. 😁 A komentarze... 🤣
Dramuta12, niektórych nie nauczysz 🙁 Inne trzeba barować: delikatniej (np. zbyt bliski, zbyt daleki odskok) lub mniej 🙁 Koń skoczek respekt do drągów powinien mieć wrodzony.
halo, kurcze... Z koniną sobie skaczemy przeszkody do 40cm z troszkę cięższym drągiem i jak koń za pierwszym razem się puknie to potem pilnuje się, ale jak tylko chcemy wyżej z normalnymi drągami to już zwala 😵. Bo skoczyć potrafi wysoko i nie zdarza się mu wyłamywać, ale co z tego jak zwali. Ale może pokombinujemy z tymi odskokami. Dzięki :kwiatek:
Dramuta12, tylko drobiazg taki: żeby orzec, że "koń nie szanuje" trzeba być pewnym, że miał zapewnione optymalne warunki do skoków, jeździec, fair przeszkoda, podłoże, że wszystko ok, stan ujeżdżenia też adekwatny, no wszystko "jak w książkach" a koń tłucze po drągach, choć bez wysiłku mógłby nie.
Dramuta12, a może najpierw przyjrzeć się czy koń jest elastyczny na płaskim? Optymalnie rozluźniony, giętki. Czy idzie w rytmie żywym tempem, noie popędzany nie trzymany? Czy spokojnie galopuje przez drążki? Czy skacze sam (nie forsowany), dostaje szansę żeby się ogarnął we właściwym dla niego tempie reakcji? Jak skacze z dobrze położonym "pilotem"? Czy przeszkody mają wskazówkę na gruncie? Itd.
Dramuta to na prawdę ciężka sprawa. Bardzo łatwo bez doświadczenia w temacie "popsuć" jeszcze bardziej. halo dobrze prawi. Szukaj przyczyny w jeździe po płaskim. Na prawdę mała jest ilość koni wierzchowych, które nie są w stanie pokonać metrowych (czy też jak niektórzy twierdzą: 120) wysokości na przyzwoitym poziomie przy poprawnej jeździe.
A barowanie uważam, należy zostawić doświadczonym w tym temacie.
Dramka elegancko się prezentujecie, jak zwykle 😉 Zuzu niezły niefart - potknął się dosyć mocno przy naskoku. To czy to wina pana przebiegującego mu przed nosem czy zwykły przypadek - ciężko swierdzić. Chyba, że taka z niego gapa faktycznie 👀 Zorilla pokazałam Twój film mojemu pracodawcy, ręce jej opadły. Nie mogła uwierzyć, że to jej rodzimy koń PRE 😁
Swoją drogą - zaczęłam pracę nad moim surowym 9 letnim SF. Strasznie duży jest, do kupy go ciężko zebrać. Na razie lonżujemy się na pessoa w dole - nie ma chłopak mięśni i kondycji a to mu bardzo podpasowało. W przyszłym tygodniu wsiądę już, może za 2-3 tygodnie jakieś pierwsze skoki. Niby coś tam już robił ale mówią, że tylko "podstawy". Nie zdziwiłabym się jeśli chodziło im o drągi tylko i wyłącznie 😁 Ale za to dosiad będę miała nieziemski jak wrócę - takiego wycisku ujeżdżeniowego w życiu jeszcze nie miałam... 😵
Na razie cieszę się niesamowicie wejściówkami "za kulisy" Longines w Madrycie! Może jakieś zdjęcie z Ehningiem sobie strzelę, a co 😁
Wiecie co... Chyba spróbuję namówić trenerkę, żeby przyjechała, bo sama mogę zrobić więcej szkody niż pożytku 🤬. Będzie ciężko, ale może ją przekonam. Trzymajcie kciuki 😉. Dzięki za rady.
Zorilla jak najbardziej pozytywny! Po prostu była w szoku, że PRE skacze 😉 To typowy pingwin (swoją drogą bardzo dobry) i nie ma najlepszego zdania o PRE jeśli chodzi o wartość sportową. A już tym bardziej skokową. Z ciekawości jej pokazałam, że PRE też skoczyć czasami potrafi 😉
2 razy na podium 😉 chodził zygzakiem ale daliśmy radę . Mam nadzieje, że następne będą lepsze i już nie będę musiała pilnować dziada na każdym kroku. Ale na pierwsze zawody i tak super 😀 Teraz spać 😵
Ależ emocje wczoraj w finale GCT! Było na co popatrzeć, przetasowanie w drugim nawrocie finału, złości co poniektórych (Beerbaum :hihi🙂, szaleni Włosi. Piękny sport. Marzenie - startować wśród takich gwiazd. Na prawdę cieszę się, że miałam okazję to zobaczyć na żywo. Było znacznie przyjemniej niż na finałach w Barcelonie - większy ośrodek, trybuny. Brak agresywnych ochroniarzy broniących wstępu gdziekolwiek pod karą śmierci itd 😉
A wracając do naszego podwórka dowiedziałam się, że mój młodzieniec dokopał prawie wszystkim w P szybkości w Laszczkach 1 maja. Samymi skrócikami, w spokoju i opanowaniu zajęli 2 miejsce. Nawet nie wiedziałam, że ktoś go jeździ pod nieobecność trenera 😁 Więc pierwszy puchar i wygraną pieniężną ma za sobą. Bardzo się cieszę, że wreszcie mam konia z carte blanche. Mam też nadzieję, że będzie nam równie dobrze szło w 5 latkach w Ciekocinko na co się szykuję od połowy roku 😅