Polecam!! Trzeba zachować pewien dystans, ale większość rozdziałów nie straciło na aktualności, jak wychów, warunki utrzymania, pastwiska, pasze oczywiście podstawowe, część rozrodu, ocena pokroju. Polecam komentarz dotyczący "numerologii" w hodowli folblutów, który wprost dotyczy też obecnej "numerologii" stammów a dokładnie braku podstaw naukowych do takiego podejścia do hodowli koni.
Mam ogromną prośbę do tych, którzy mają książkę książkę Gerda Heuschmanna "Gdyby konie mogły krzyczeć" . Chodzi o sprawdzenie jednego cytatu. Koleżanka coś pisze czy tłumaczy i potrzebuje dokładnego cytatu z tej książki, wskazania strony pochodzenia tego cytatu w polskim wydaniu oraz nazwisko tłumacza. W niem. wydaniu to ok. 38 str. W wolnym tłumaczeniu z niem. brzmi: "Ujeżdżenie […] ma na celu wytrenowanie konia, by osiągnął maksimum swoich możliwości, by stał się posłuszny. Taki cel można osiągnąć, tylko jeśli forma i zachowanie konia kształtowane są tak, by mógł w pełni okazać swoje talenty przy zachowaniu i wspieraniu jego naturalnych skłonności. Konia nie da się wyszkolić bez bólu, […] więc jego szkolenie nabiera wymiaru etycznego, bo odpowiada sztucznym, a więc w tym względzie zbędnym interesom człowieka." Gdybyście mogli pomóc, byłabym ogromnie wdzięczna!!! Z góry dziękuję!
"Cel i podstawowe zasady ujeżdżenia: (...)głównym zadaniem jest wyszkolenie sprawnego i posłusznego konia. Cel ten będzie tylko wtedy osiągnięty, jeśli koń zostanie doprowadzony do formy i odpowiedniej postawy zgodnie z jego naturalnymi predyspozycjami. Wtedy tylko będzie mógł w pełni wykorzystać swoje siły. W takiej formie i utrzymaniu koń będzie mógł na długo sprostać wymogom swej służby". To tłumaczenie jest jednym cytatem? Tzn. ciągiem? To powyżej to jest cytat z przepisów wojskowych z 1912 r., na podstawie których było prowadzone szkolenie w Szkole Kawalerii w Hanowerze. Dalej już jest o treningu konia w zgodzie z jego anatomią, fizjologią i psychiką (i to już pisze Gerd). Mogę Ci zrobić zdjęcie dwóch kolejnych stron, ale wg mnie to już jest niezbyt zbieżne z treścią ostatniego zdania przytoczonego przez Ciebie cytatu (tzn. jest, ale jest zdecydowanie bardziej rozwinięte - i nie jest częścią cytatu). W Polskim tłumaczeniu jest to strona 36. Tłumaczenie: Joanna Persona.
Sumire, bardzo dziękuję!!! Jeśli możesz, wyślij mi na priv zdjęcie tych stron - prześlę do koleżanki, ona już będzie widziała, co i jak. Bo ja kompletnie nie znam niemieckiego... :kwiatek: Wiedziałam, że mogę na Was liczyć! 🏇
PS. Już uzupełniam info - ten drugi cytat jest Meyera, z materiałów konferencyjnych, więc nie Gerda - jeszcze raz dziękuję! Koleżanka jest szczęśliwa, źródła cytatów znalezione 😅
Jak porusza się Twój koń Gillian Higgins ...ktoś się wypowie na jej temat ? Słyszałam o błędach w tej książce, jeśli ktoś takie wyhaczył to jakiego one są rodzaju ? I czy warta przeczytania ?
Jak porusza się Twój koń Gillian Higgins ...ktoś się wypowie na jej temat ? Słyszałam o błędach w tej książce, jeśli ktoś takie wyhaczył to jakiego one są rodzaju ? I czy warta przeczytania ?
Książka jest bardzo podobna do tej, o której rozmawiałam z Tobą na PW. Na pierwszy raz fajna, ale odnośnie poruszania się konia to ja każdemu będę polecała Biomechanikę ruchu konia Karin Blignault.
Szukam książek o żywieniu koni. Dokładnie szukam informacji jak żywić konie nie pracujące, w sporcie itd. Jak samemu komponować paszę z dostępnych surowców jak i coś o gotowych mieszankach. Od razu zaznaczę, że tabele żywienia zwierząt nie zaspokajają mojej ciekawości. 😉 Przeglądałam książki z paszoznawstwa, lecz informacje są w nich bardzo ogólne. W pozycji "Kopyta doskonałe"odnoszę wrażenie, że autor najchętniej wypasałby konie na dzikich preriach, oczywiście nie użytkując ich w żaden sposób ( to oczywiście moje odczucia) Czy miał ktoś do czynienia z książką: Żywienie koni, Szczepan Chrzanowski bądź Hodowla koni. Organizacja stajni i żywienie? która z nich lepsza?
Nie wiem czy w dobrym wątku pytam... ale czy są jakieś końskie audiobooki? Czasu na słuchanie sporo, łatwiej wygospodarować niż na "namacalną" książkę. Zależy mi na bardziej ambitnych pozycjach niż "Jazda konna w weekend" ale nic nie znalazłam. Będę wdzięczna za namiary, tytuły dostępnych :kwiatek:
Gdzieś w głębi inernetów dokopałam się do jednego, właśnie coś w stylu "jazda konna w weekend", czy "jazda konna dla bystrzaków" ale nie o to mi niestety albo stety chodzi 🙂
Hej, A jak wypada porownanie "Masaż koni - poradnik dla właścicieli" Sue Palmer z "Metodą Mastersona - terapia manualna koni"? O "Metodzie..." znalazłam pozytywne opinie. "Masaż..." też gdzieś byl polecany. A jak jedno z drugim? Któraś zde ydowanie lepsza czy jako uzupełniające się?
To w obu cos znajdziesz. Chociaz ja bym polecala mastersona konie fajnie sie rozluzniaja po technikach tam opisanych. W Masazu koni znajdziesz informacje co.robic na jakim miesniu, nie musisz wtedy masowac calego konia ale okreslone partie ciala ktore uwazasz ze trzeba rozluznic 🙂