dobra w połowie płyty z książki Rolf - ujeżdżenie naturalnie prowadzi do harmonii odmówiła mi posłuszeństwa, zależy mi na obejrzeniu, online nie ma, reklamacji pewnie nie przyjmą (odpaliłam dopiero miesiąc po zakupie) czy ktoś poratuje? 👀
Z ciekawości kupiłam sobie książkę Blanki Satory - Końskie sztuczki. Sama książka jeszcze nie wiem, jaka jest, ale zadziwiło mnie co innego. Mianowicie do książki dostałam gratis kalendarz z Ciuciu. Pierwszym, styczniowym zdjęciem, jest zdjęcie które wstawiam w załączniku. Tylko dla mnie jest dziwne i raczej niewłaściwe, żeby taką fotkę dawać do kalendarza i do książki? 😵
Z ciekawości kupiłam sobie książkę Blanki Satory - Końskie sztuczki. Sama książka jeszcze nie wiem, jaka jest, ale zadziwiło mnie co innego. Mianowicie do książki dostałam gratis kalendarz z Ciuciu. Pierwszym, styczniowym zdjęciem, jest zdjęcie które wstawiam w załączniku. Tylko dla mnie jest dziwne i raczej niewłaściwe, żeby taką fotkę dawać do kalendarza i do książki? 😵
Jestem zawiedziona ta ksiazka. Bardziej wyglada jak album pelen zdjec na ktorych znajduje sie Satora.
Fajna ksiązeczka na prwno dla ciekawskich, ale instrukcji obslugi konia cyrkowca to tam raczej nie ma. Graficznie okladka raczej słaba, Drabcio. Ot taka książeczka. Miła, ale te wiedze z latwoscia znajdziecie w necie. Ciezko mi powiedziec czy jestem zawiedziona, z drugiej strony pisanie ksiazki z dokladniejszymi instrukcjami jak uczyc np. dębowania byłoby raczej niebezpieczne w skutkach, zwlaszcza gdy autor, tak jak Blanka, ma fanow raczej under 18 🙂.
drabcio, zdjęć Satory w sensie że to Satora głównie na nich jest 😉
Zorilla, zgadzam się, tym bardziej że gdzieś jeszcze krążą artykuły Blanki z Konia Polskiego. I dokładnie, większość jej fanek to jeszcze dzieci, tym bardziej dziwi mnie takie zdjęcie w kalendarzu, plus zdjęcie jak Ciuciu pije z muszli klozetowej 😵
Tylko czy ten Ciuciu jest w tej wannie w jakimś konkretniejszym celu? To zdjęcie mi chyba mignęło na fb, ale nie pomyślałabym, że będzie do.. książki 😵 Zdjęcia z kiblem.. nie widziałam i nie wiem czy chcę widzieć 🤔 Patrząc na to zdjęcie z psem, zwyczajnie nie rozumiem sensu zamieszczania i publikowania takowych "obrazków", zwłaszcza jeśli mamy w dużej mierze target na dzieci-nastolatki.
E: Aż zapomniałam po co tu zaglądnęłam 😁 Czy miał ktoś do czynienia z książką "Pielęgnacja i podkuwanie kopyt koni" autorzy: R. Kolstrung, P. Silmanowicz, A. Stachurska? Zamówiłam sobie - bo lubię pogłębiać wiedzę w tym zagadnieniu ("Bez kopyt nie ma konia", "Kopyta doskonałe" uwielbiam i często wracam). Jakieś opinie? :kwiatek:
Kupiłam.. ale jeszcze nie przeczytałam 😀 Jeżeli lubisz czytać kopyta doskonałe to zapewne ksiązka o podkuwaniu nie będzie zbyt pomocna. Ja kupiłam dla poszerzenia horyzontów - co mówią zwolennicy podkuwania etc
Czy miał ktoś do czynienia z książką "Pielęgnacja i podkuwanie kopyt koni" autorzy: R. Kolstrung, P. Silmanowicz, A. Stachurska? Zamówiłam sobie - bo lubię pogłębiać wiedzę w tym zagadnieniu ("Bez kopyt nie ma konia", "Kopyta doskonałe" uwielbiam i często wracam). Jakieś opinie? :kwiatek:
Zarowno prof. Kulstrung jak i prof. Stachurska to moi wykladowcy opiekujacy sie stajnia na Felinie przynalezna do uniwersytetu. W szczegolnosci prof. Rysiu jest cudowna osoba, ale patrzac na kopyta kucykow nie tknelabym sie niczego ich autorstwa.
co do książek o kopytach to jest jeszcze - zdrowe kopyta nie są przypadkiem (?) , na fejsbukowej grupie o książkach pewna Pani napisała taką opinię że stwierdziłam iż to kupa bzdur w twardej okładce 🙂
najbardziej interesuja mnie teraz te pozycje: Teoria umysłu konia RWYM świadoma jazda konna Sprzet i akcesoria jeździeckie Ktos czytal? Ma opinie?
PS nie uważacie że im nowsze ksiązki tym bardziej świrują z cenami? 80/90 zł to dla mnei trochę przegięcie za jeden egzemplarz/ Np taki Kottas - osobiście sie nieco zawiodłam, szczególnie przy ciągłym powtarzaniu że konia się lonżuje na wypinaczach ,z ktorych wewnętrzny jest o 3-5 dziurek krótszy 🙄
Drabcio RWYM - bardzo fajna pozycja. W bardzo obrazowy sposób autorka tłumaczy jak prawidłowo usiąść w siodle, jak nad tym pracować itp. To taki podręcznik, z lekcjami do przerobienia. Nie da się tego przeczytać "na raz" trzeba sobie po kolei "wprowadzać w życie" rozdziały.
Dostałam w prezencie na święta "Metodę Mastersona" i mam teraz dwa egzemplarze (kupiłam pierwszą w przedsprzedaży), może ktoś chciałby się zamienić na jakąś inną książkę związaną z końmi?
Szukam książki (nie pamiętam tytułu ani autora), w której opisane było jakie mięśnie u konia są najbardziej obciążone w zależności od dyscypliny w jakiej był użytkowany. Ktoś może pomóc?
maliniaq Dzięki, ale mi zależy na pdf. Łatwiej mi się czyta w autobusach z telefonu niż z grubej i ciężkiej książki. 🙂 Ale chyba przyjdzie mi je kupić normalnie; chyba; że ja szukać nie umiem i dlatego ich nie widzę 😁
Szukam książki (najlepiej dostępnej w formie ebooka, ale niekoniecznie) dotyczącej podstaw pracy ujeżdżeniowej. Może nie tyle 'podstaw podstaw', co ćwiczeń związanych z podstawieniem zadu, rozluźnieniem potylicy itp. Niby wiem o co chodzi, ale moja wiedza pochodzi głównie z tego forum, więc warto by było ją jakos uporządkować, a nie wiem za co się złapać, żeby wprowadzić wiele rzeczy prawidłowo w codzienny trening.
Ramires, do uporządkowania wiedzy i zrozumienia kolejności, w jakiej ma przebiegać trening - co najpierw, co potem i dlaczego polecam "W poszukiwaniu równowagi". P.S. Potylica rozluźnia się jako ostatnia 😉