Forum konie »

Pensjonaty we Wrocławiu

Ja tez będę u Kasi stac  jak epk kiedyś i moja psa już się zakupmlowała z jej psami 🙂 I nawet kota nie pogoniła(bo zazwyczaj gania, pomimo że w domu ma 2 i je lubi).
Las rzeczywiscie fajny, prosto ze stajni się w niego chodzi, to i ta cisza i spokój mnie najbardziej przekonały, w lecie tez stałam w małej stajni, gdzie tak było i to mi jednak bardziej odpowiada niż duże kluby. Mam nadzieję że znajde sobie tez jakieś łąki do jazdy, bo nic tak zimą nie lubię jak galop w śniegu 🙂 Chyba się znowu zapale od jazdy, akurat teraz robimy co nieco z ziemii, jak konia troche nabierze mięsni grzbietu, to chyba znowu zacznę rumakować 🏇

Wady rzeczywiście zawsze wychodzą jakieś, ale pytanie jak ważne są. Jeszcze nie byłam w idealnym miejscu, ale są takie w których pomimo wad bym chętnie stała, a sa takie w których musiałam zabierać konia, nawet jeśli były tez zalety. O swoim własnym ośrodku marzę, ale z drugiej strony to wielka odpowiedzialnośc i pochłaniacz czasu - trzeba się chcieć poswięcić temu, jeśli chce się by było naprawdę dobrze. Mnie 3 miesiące prowadzenie ośrodka w Irlandii juz męczyły, właśnie ze względu na odpowiedzialność, a co dopiero kilka czy kilkanaście lat.
Tereny w Dziuplinie są niesamowite. Ja jeszcze w stajni z takimi terenami nie byłam. Świetne ścieżki przystosowane dla koni, szerokie, wysokie (żadne gałęzie w twarz nie uderzają) i przede wszystkim piaszczyste! Można bez problemu kłusować i galopować po większości  🙂 W dodatku w bliskiej okolicy stajni jest ich tyle że robiąc sobie terenik na 1-1,5h praktycznie żadną ścieżką nie przejeżdża się dwa razy  😉

Mam nadzieję że znajde sobie tez jakieś łąki do jazdy, bo nic tak zimą nie lubię jak galop w śniegu 🙂

Ja póki co znalazłam jedną sporą łąke z wieeelką trawą  😀
A nawet ściernisko, co o tej porze roku jest myślę dość rzadko spotykane.
Jak ja trzymałam konie w Dzupli, to jeszcze tych domów w lesie nie było. Nawet domu mojej kumpeli. Budował się tylko ten "pałac". Wtedy to była dzicz jeszcze kompletna.
Ale mam momenty, że chciałabym rzucić wszystko, wziąć konia i wprowadzić się do Dziupliny na jakiś czas 🙂 Strasznie miło wspominam tamten okres.
Ja mam swoją stajnię i trenuję 5-6 razy w tygodniu. Czyli da się.

Da się i jeździć 5-6 koni dziennie (tak miałam latem) 😉  Przy tym staram nie faworyzować żadnego- czy mój, czy powierzony w opiekę, czy go lubię, czy nie, choć poczucie obowiązku sprawia, że jednak te cudze mają "fory" względem mojego. No i jak by nie było jest to praca i codzienność. Nie, żeby nie sprawiało to przyjemności, ale to nie to samo, co jechać do stajni po dniu pracy/szkoły/innych zajęć i się zrelaksować pasąc konika na łące, smarując mu kopytka i miziając za uchem 😉 Ja jak chcę odpocząć, to siadam z gazetką/książką/przed tv, czy kompem 😉
Czy jakiś bywalec Grobli zna wałacha Lizak?
Prosiłabym o info (może PW)?
w ogloszeniu jest napisane, ze 4 letni kon chodzi od ponad roku w rekreacji. dla mnie to wystarczy...
Tak ja znam Lizaka, taki spokojny, szkółkowy burek...
Dla osób szukających fajnego miejsca dla koniura w okolicach Wrocka. W Wojanarowicach (10 min drogi samochodem z Bielan)w końcu otwiera się nowa stajnia.  Nie mylcie z ogólnie znaną stajnią Pani E.  🤔
Byłam,  widziałam i mnie się osobiscie bardzo podoba -  duuuuże padoki, duuuży profesjonalny plac do jazdy (zero błota  :lol🙂.
Ja tam będę od grudnia - jako pierwsza i fajnie  byłoby mieć do kogo japę otworzyć.  👀
Byłam w Wojnarowicach. Tylko tam są dwie stajnie. Jedna jak się jedzie z proszkowic przez Maniów Wielki zaraz przy wjeździe do wsi. I druga dawna esperanna 😉. Byłam w drugiej. Było miło. Co prawda jeździłam tylko na hali mimo że było to lato (pogoda). Hala mała, ale mi akurat to nie przeszkadzało, bo byłam tam sama, albo raz z inną osobą. Rozważałam tam dzierżawę. Niedługo przeprowadzić się do Maniowa, praktycznie po drugiej stronie ulicy będę miała stadninę arabów 😉. I będę zastanawiać się między tymi dwoma stajniami. Do wojnarowic rowerem mam 10 minut tempem spacerowym 🙂. Mieszka ktoś voltowy w tamtych stronach?
Helcia - fajnie jest mieć stajnię po drugiej stronie ulicy  🤣 Ja osobiście jakbym miała możliwość wyjścia w "kapciach" do stajni a jazdę w deszczu, śniegu rowerem nawet tempem spacerowym, to bym sie nie zastanawiała  😜. Ja będę w tej drugiej stajni - lubię zapach nowego ...  😉
w esperannie czy tej drugiej 🤣?
Ha! I widok z okna na konie sąsiada 😎, dwie kobyłki. Zawsze marzyłam o czymś takim i wreszcie będę miała większą część swoich marzeń. Wieś, pokój który całkowicie po swojemu urządzę, ten widok z okna, konie ciągle w zasięgu wzroku 😜. Ja już wariuje i boje się że to tylko sen, że zaraz się obudzę, ktoś mnie uszczypnie.
azja może wreszcie poznam jakąś voltowiczkę 😉. (Chyba że nie będziesz się chciała poznać z taką małolatą 😉. )
Helcia - w tej drugiej - do Esperany to mnie nikt wołami nie zaciągnie. Będę w tej drugiej na wyjeździe z Wojnarowic. Stawiam na normalność i profesjonalizm. Właściciele są zawodowcami i będę mieć fachową opiekę - koń co najważniejsze też. Co do wieku  😉 - no cóż - mam córkę troszkę młodszą od Ciebie  😅
A widoku z okna zazdroszę  🍴
Helcia, jak już będziesz w Maniowie to zapraszamy w odwiedziny do nas 🙂

faktycznie ta druga stajnia w Wojnarowicach wygląda dosyć przyjemnie, przejeżdżam koło niej bardzo często ale jakoś nie miałam okazji się dokładniej zainteresować
Ruda_H gdzie stoisz?  🙂

w Maniowie 🙂

Emirat Arabians tak oficjalnie
Ruda_H Po ile tam pensjonat? Byłam w tej stajni kilka razy, głównie pomiziać konie 😉.
Na pewno cię odwiedzę 😉
edit: jest tam jakiś instruktor/trener?
To nowa wyremontowana stajnia pastwiska w stylu angielskim nad jeziorem blisko lasu ceny od 250zol ,można stawić klacze z młodym,ogiery i konie starsze.
Ja mam niedaleko do Maniowa i Wojnarowic. W tej nowej stajni już od dawna są konie, ale chyba tylko właścicieli.
Wracając do sprawy Grobli chcę potwierdzić iż obecny dzierżawca pani Ula rezygnuje z prowadzenia stajni Orion.Właściciel gospodarstwa od lat jest jeden i ten sam!!!To on przejmuje zarządzanie obiektem który nadal będzie funkcjonował .Wszelkie pytania:pensjonariusze i osoby zainteresowane jazdami mogą kierować do właściciela:
PAN ZENON tel:692 969 585
                        661 609 760
A co do Wojnarowic, to tam Esperanna juz nie funkcjonuje, z tego co wiem... Pare stron wczesniej zreszta ktos o tym pisal chyba...
Ale co pan Zenon będzie prowadził dalej stajnie i pensjonat??
Tak...i stajnia i pensjonat będą funkcjonowały dalej...
A kto będzie nimi zarządzał?
repka - dobrze widziałaś  🙂- jest kilka koni właścicieli - właśnie skończyli robić podłoże, dlatego można zacząć u nich stacjonowanie.  😉
helcia, pensjonat 450

osobiście jakiejkolwiek formy rekreacji nie widziałam ale zawsze mogę się zapytać 🙂 Wszystkie konie są chyba prywatne.

trenera nie ma
Ja pisałem o stajni co jest daleko 80 kil od Wrocławia tel.510540658
Proszę zapytać pana Zenona...
a ktoś wie gdzie wywiało tym razem panią E. Zaraś?
A wiadomo na 100%, że jej nie ma w Wojnarowicach?
Będę w sobotę w Wojanrowicach to zasięgnę języka co z Panią Zaraś  😀iabeł: - słyszałam że jej miało nie być ..... 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się