Świetny pomysł z zabezpieczeniami ppoż i antykradzieżowymi. ogromny plus. Zapewne każdy z nas ma obawy związane z pożarem. A jak z infrastrukturą - lonżownik, myjka wew/zewn, ujeżdżalnia itp. Wygląda na bardzo przyjazne miejsce. niekoniecznie bardzo proszportowe ... 🤣 Kolejne fajne miejsce w okolicach Obornik 🙂
Widzę że nareszcie otwierają 🙂 na pewno kto tam wstawi konia będzie zadowolony, właściciele naprawdę wiedzą co robią, a Parton z koleżanką wreszcie będą mieli towarzystwo 😀
katija,, apropo jeszcze karmienia, masz rację, ja napisałam z punktu widzenia tam gdzie stałam z kobyłą, może też dlatego że właściciele nie za bardzo byli zadowoleni, jak ktoś chodził im po obejściu wieczorem.
Na wrocławskich Maślicach rolnik prowadzi szkółkę, małą hodowlę oraz pensjonat dla koni. Cena tylko 400zł, konie dostają siano+owies, w sezonie letnim cały dzień oraz (jeśli dobrze zrozumiałam), noc na pastwisku nad odrą. Właściciel stajni wypuszcza konie, ale sprzątanie boksu należy do właściciela konia. Stajnie bardzo skromne, wiejskie. Brak hali, jedynie trawiaste i leśne tereny oraz padok. Prowadzi typowy starszy rolnik, ale z sercem do zwierząt. Wydaje mi się, że to dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie myśli o dużym sporcie, trzyma konika do rekreacji. Również jazdy rekreacyjne w śmiesznie niskiej cenie 20zł za godzinę choć zwykle jeździ się dłużej. Konie bardzo spokojne, głównie klacze rozpłodowe, ale z racji tego, że jeździ tam wąska grupa miłośników, konie mają wyższy poziom niż w typowych szkółkach nastawionych na czysty zysk (konie trzeba samemu oporządzić, jazda w grupie 3-4 osób, nauka nakierowana na podstawy ujeżdżenia). Nie każdemu będzie pasować, ale tak w ramach informacji. Byłam, wybadałam..🙂
(...) Dla 10 koni to się chyba nie opłaca stawiać hali.
Mam ten luksus - stajnia 10-boksowa i przy tym hala... 😎
Koszt budowy (stajni, hali, wybiegów, lonżowników itp.) ma małe szanse zwrócić się właścicielowi z opłat pensjonatowych. A jeśli już to po bardzooo bardzooo długim okresie czasu. Zarabiane pieniądze raczej są wydawane na bieżące wydatki, naprawy, wypłaty, usprawnienia, opłaty i mało co zostaje na amortyzację wybudowanej infrastruktury.
Nie wiem jak nazywa się właściciel, ale stajnia na ulicy Ślężoujście 47, tuż przy wałach, bardzo stary człowiek prowadzi, choduje też jakieś gęsi itp... Typowa wiocha, dlatego tak tanio. Luksusów nie ma🙂 Szczegółów nie znam, byłam tam kilka razy na jeździe rekreacyjnej. No i to do czego trzeba się przyzwyczaić to bałagan. Byłam w sezonie roztopów, więc było błoto, nie wiem jak to wygląda latem. Ale wydaje mi się że w sytuacji patowej może niejednemu uratować tyłek takie miejsce za 400zł, nawet przejściowo. A wy wiecie coś więcej?
[quote author=Perlica link=topic=170.msg1381668#msg1381668 date=1335212242] (...) Dla 10 koni to się chyba nie opłaca stawiać hali.
Mam ten luksus - stajnia 10-boksowa i przy tym hala... 😎 [/quote]
ibmoz Hua, hua, mam ten sam luksus - i Ty dobrze wiesz gdzie 😁 Uwielbiam GROM 😍 i moje kobyłki też. Jest hala, 10 boksowa stajnia, ujeżdżalnia z porządnym podłożem, troskliwa opieka i tylko 3 konie pensjonatowe, więc warunki kameralne. I to wszystko za 500 zł miesięcznie 👍 I mimo odległości od Wrocławia (80 km) jeżdżę częściej niż wtedy gdy konie miałam dosłownie "pod nosem".
Perlica, zależy jak na to spojrzeć. Jeśli masz halę to i o klientów łatwiej i można ustalić wyższą cenę, bo jest argument "mam halę". Jeśli jej nie wybudujesz to koszty przy budowie masz o wiele mniejsze, ale może być problem z klientami i ich tolerancją na wysokość ceny. Wszystko zależy od konkretnego miejsca, jego oferty, położenia i od wizji właścicieli.
Escada, konie ze szkółki są grube, zwłaszcza arabokonik, który wyżera innym ze żłobu heh (część klaczy ze źrebiętami trzymana jest razem). Pensjonariusze mają swoje boxy. Nie zaglądałam do środka. Gdy ja przychodziłam, konie były brudne, ale okrągłe, kopyta nie podkute, ale widać ze skrobane. No nie ma co się oszukiwać widać że bieda aż piszczy, ale czy koniom to robi jakąś różnicę czy mają pozłacane tabliczki... W boxach nie było brudno, standard gorzej niż na Grobli, ale koniki okrąglejsze🙂
Swoją drogą wiecie co słychać na Grobli dalej prowadzi p Luiza? Co u nich słychać, bo wiem że ten ośrodek coś nie ma szczęścia do dzierżawców. bo z Grobli pamiętam jedynie biednego dychawego Kaszmira w pełnym słońcu RIP🙁 Ale to jeszcze czasy Elki były...