Forum towarzyskie »

MOTOCYKLIŚCI

My jedziemy jutro rano i będziemy do niedzieli 😀
Ośrodek Kołatek - Mierki koło Olsztyna 🙂
W sobotę pewnie pojedziemy na off'a 😉
Jakby coś - wysyłam Ci mój numer tel na priv 😀
Ja nawet jakbym bardzo chciała, to nie dam rady.
Leo- ale ten ośrodek Kołatek w Mierkach, to miejsce gdzie jest zlot, czy to miejsce gdzie wy będziecie? Pytam, bo nie mam pojęcia. O zlocie mówił mąż, a ja się nie dopytywałam o szczegóły.
Zlot jest w Mierkach. My w sobotę pewnie podjedziemy do Olsztyna i stamtąd z kumplem Olsztyniakiem na off'a 😉
Odświeżam lekko temat. Jak wygląda na ten moment zdawanie na prawko na motor w Polsce? Jest tak jak z egzaminami na B, gdzie zdawalność to 50% szczęścia i 50% tego, czy egzaminatorowi akurat żona dała, czy też nie 😉 ? Zastanawiam się, czy zdawać w lipcu w Polsce (będę niecałe 2 tygodnie, możnaby się jakoś dogadać, żeby kurs skumulować, a na egzamin zapisać się telefonicznie/ poprosić rodziców ewentualnie). Jak wygląda egzamin? Teoria, plac, miasto? Co jest na placu? W PL kosztowo to niecałe 2000zł, w Londynie wyjdzie mi pomiędzy 2000-3000, ale jak nie zdam za pierwszym razem i przyjdzie mi przylecieć specjalnie na poprawki, jeszcze biorąc urlop to masakra... wyjdzie wtedy drożej niż w Londynie i więcej latania za tym. PS.  Mówię od razu o pełnej kat. A, bo mam 24 lata skończone.
karolina_ 2000 zł ?  z tego co wiem to wychodzi 800 zł +egzamin . Na 100 % jest ósemka , a resztę się losuje co masz jechać . U nas na drugi egzamin czekasz kilka dni , nie wiem jak w waszym regionie .
Wiem, że jest zatrzymanie na wzniesieniu i ruszenie , rozpędzenie motoru i zatrzymanie przed linią , resztę mogę się dopytać jak dorwę kolegę bo ostatnio zdawał .
To zapytaj sie kolegi jak mozesz... tu jest 8, slalom miedzy slupkami przy ok. 50 km/h i zatrzymanie przed linia. Miasto mnie nie martwi, tylko dziwnie sie bedzie znowu po prawej stronie jezdzic 😉
Leo- nie dojechaliśmy. Zadzwonić też nie mogłam, bo padły nam anteny od Orange i Mobile. Nikt nie ma działającej komórki w naszym mieście. ( strasznie dziwne uczucie nie móc dzwonić) Wysyłałam sms-a jak byłam w innym mieście na zlocie, ale nie wiem czy stamtąd do ciebie dotarł.
Oto dowód, że nie ściamniam.  😉

http://www.moja-ostroleka.pl/wielka-awaria-t-mobile-i-orange-nie-dzialaja-numery-alarmowe-aktualizacja,1367053203,3.html

A nie pojechaliśmy z powodu pogody. Z rana się szykowaliśmy, ale po drodze złapał nas niezły deszcz, a tam gdzie prowadziła droga było szaro, buro i ponuro i mąż zastrajkował. Powiedział, że on w burze nie jedzie. I tyle.  🙁

Zaliczyliśmy 2 małe zloty w okolicy i tyle. Szkoda, bo miałam chrapkę na misiaczka z tobą.  😉

karolina_, TU masz dokładnie rozpisane jak wygląda egzamin na kat. A.

Ceny poszły w górę w wielu miejscach, bo szkoły muszą kupić nowe motocykle (zarówno na kat. A, jak i A2). Cena startowa takiego cacka, to ok. 28 tys. Motocykle, które jeszcze do niedawna obowiązywały nie są już do niczego potrzebne...
Ja bym poczekała z zapisywaniem się na kurs do momentu, aż sytuacja się unormuje. Przynajmniej te 2-3 mies.
Tunrida 🙂 Rozumiem i nic się nie stało.... jeszcze na pewno będzie okazja się zobaczyć 😉
Dla nas niestety sobota była przykrym dniem..... Jak jechaliśmy do Olsztyna widzieliśmy wypadek motocyklisty. Było już pogotowie i policja. Zatrzymaliśmy się i zapytaliśmy czy możemy pomóc. Powiedzieli, że wszystko ok i że nie potrzebują pomocy. Niestety jak wróciliśmy na teren zlotu wieczorem okazało się, że motocyklista mimo, że początkowo nawet wstał o własnych siłach - ze względu na obrażenia wewnętrzne nie przeżył 🙁
Nie znaliśmy Go osobiście, jednak był uczestnikiem zlotu i strasznie smutno się zrobiło po takiej wiadomości 🙁
Oby to ostatnia taka wiadomość w tym roku!
Dworcika- u mnie termin musiałby być na początku lipca, gdybym zdecydowała się robić egzamin w Polsce, bo tylko tak mam urlop- problem będzie jeśli nie zdam za pierwszym razem...
tunrida pozazdrościliśmy Wam 😀 Wczoraj Bondzio miał pierwsze spotkanie z KTMem, - 2h bujania się po lasach i polach, nawet galopował z motorem łeb w łeb!! 😍 Niestety pierdoła nie wzięłam telefonu w teren a spokojnie mogłabym coś sfocić/skręcić, więc fotki tylko poterenowe

i moi mężczyźni  😍

Fajny motocykl. Z crosem prędzej zgracie konia niż my z enduro.  😀
No powiem Ci że jestem pod wrażeniem tego jak Młody się zachowuje. W sumie to już się zgrał, bo chodzi obok, przed, za, można go wymijać, przygazować obok nigo i zaakceptował że to to pomarańczowe ma jeździć obok i ciągle warczeć. Wręcz jak J nas wyprzedzał, pojechał przodem i znikł za zakrętem to młody rżał za nim i przechodził w galop żeby go dogonić bo mu nowy kumpel ucieka 🙂 Także będzie ciekawy pokaz na lipcowych zawodach 🙂
Nie chodziło mi o reakcję konia, tylko o sprzęt i możliwość zgrania z koniem w terenie motocykla tej kategorii.  😉
Ale fajnie, nie? Jest frajda.  😀 Poklep odważniaka ode mnie.
Ja zaliczyłam właśnie Słowację z mężem na dużych wozach.
Bombowo.
Jeździliśmy drogami zarówno głównymi, jak i bardzo pobocznymi po górach, gdzie w asfalcie więcej było dziur i żwiru zamiast asfaltu.  😉
Po górach jeździ się bardzo fajnie. Masa zakrętów, agrafek. Można pouczyć się jeździć, co też czyniłam zawzięcie.
I jeździ mi się dużym wozem po górach świetnie. Bałam się czy nie będzie za ciężki i za wielki i za agresywny, ale NIE.
Przy żwirowych drogach górskich jest gorzej niż na Dominatorze, ale przy dobrym asfalcie dużo lepiej.

Kilka fot motocyklowych.

( łaziliśmy dużo po górach i mam masę fotek z tras górskich, wspinaczek po drabinach, łańcuchach, kamiuchach i belkach, ale nijak tam nie ma motocykli w tle  😉 )

re-volta.pl/galeria/album/4330

Leo- odnośnie waszej wyprawy do Gruzji. Wiem czego jeszcze możecie się nauczyć odnośnie awarii. Nauczcie się jak się składa dźwignię zmiany biegów! Mężowi w jego Hondzie Varadero pękła śruba przy dźwigni! Dobrze, że miał różne śruby ze sobą, to sobie złożył dźwinię z powrotem. Ale np ja bym nie umiała powkładać tego wszystkiego na miejsce i ponaciągać jak należy.

Ale Ci fajno... 🙂

A ja 2 tygodnie temu (razem z rozpoczęciem nowej pracy) zaczęłam oficjalnie zbierać na motocykl. To się samochód rozsypał na amen i na gwałt potrzebuję czegoś innego, żeby do stajni dojechać. Jak nie urok...
Ale dalej mam nadzieję, że do zimy na motorek uciułam. Tak, jak planowałam.
Dworcika- ja mam auto do sprzedania (w PL) - też w ramach ciułania na motorek 😉 U mnie już postanowione, prawko w UK jednak, lepiej wydać więcej niż się potem bawić z dojazdami na poprawki, poza tym jednak łatwiej mi chyba będzie jeżdżąc po lewej stronie zdać już teraz.
Tunrida.... najfajniejsza to ta Wasza wspólna fotka! Jak stoicie między motocyklami....
A co do dźwigni - dzięki za podpowiedź - postaram się i tą wiedzę posiąść 😉

Edycja:
Chwalę się 🙂
Pierwszy patron medialny wrzucił zapowiedź o naszej wyprawie 😀
http://motoradio.com.pl/2013/05/06/patronat-medialny-motoradia-one-temu-winne/

Dodam nieskromnie, że opis naszych osób jest z bloga, a cały pozostały tekst mojego autorstwa  💃
Wiem, że to głupie, ale strasznie sie cieszę, bo pierwszy raz coś mojego jest na stronie www mediów 😀
Leo - nie głupie a normalne i super 🙂 gratuluję 🙂
Bardzo sympatyczny tekst! Naprawdę. Taki....ciepły, pozytywny i nienapompowany, jeśli wiesz co chcę powiedzieć.  🙂 Możesz być z niego naprawdę dumna.
Dzięki dziewczyny 🙂 Każde pozytywne słowo jest dla mnie na wagę złota w takich momentach 😀
karolina_, hyhy, pewnie mnie na niego nie stać 😁 Planuję wersję maksymalnie minimalistyczną,żeby się dokulać, ale jak najmniej wydać. Bo mi szkoda kasy na puszkę teraz.
A ja dzis odebralam ostatnia rzecz, i mam kompletny profi stroj na moto, moj motocykl przyjezdza w weekend do Polski 14 zaczynam kurs!
bedzie sie dzialo! az mnie tylek pali!
az mnie tylek pali!

mam tak samo jak ty :P a dopiero na etapie ogarniania się na egzamin teorytyczny (serio, ilość przepisów różnych między UK a PL powala... a jeździ się normalnie), już się boję pomyśleć, co będzie dalej 😀 . co za motor?
Honda Bros-pieszczotliwie zwana Broszka!jak ja zlape wstawie zacne foty narazie te ktore mam nie oddaja wogole piekna tego motocykla, kobieca malutka zgrabniutka no i V twin
Po zobaczeniu tej fotki:
http://www.motorbikespecs.net/index.dyn?flag=2&model_id=25266&make=Honda
Honda Bros została moim faworytem 😀
no oprocz tego ze kobieca to jeszcze psia! 😂 jest zacna!
Ciekawy motocykl. Ale już widzę minus- nie ma szyby. Nie lubię kiedy motocykl nie ma szyby, bo jednak mniejszy komfort.
A tu jest podobne rozwiązanie zegarów, jak w Mean Streku który kiedyś chciałam. Ciężko tę szybę chyba zamontować. I motocykl straci na uroku.
Tunrida 🙂 Wszystko kwestia gustu 🙂 Ja tez wolę z szybą, ale na przykład na offie mam ochotę ją wypierniczyć gdzie pieprz rośnie 😉
Mi się Brosik podoba, mimo, że nie jest to enduro  😜
Uważam, że szyba do jazdy na codzień nie jest niezbędna - co innego w trasie.
Ale jakby nie patrzeć duuuuużo motocyklistów jeździ bez szyby i jakoś dają radę 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się