umc domyślam się i wcale się nie dziwię, Franek (fz6) jest moim pierwszym motocyklem i mam cholernie dużo respektu do niego (żeby nie powiedzieć że się wbrew pozorom nadal go obawiam). Wiem też, że na wiosnę znowu będę się musiała z nim powoli dotrzeć, bo to ile nim przejeździłam po zakupie pominę milczeniem.
Nie jestem specem, więc szukając motocykla kierowałam się wiedzą sztabu mądrzejszych panów i jednej sympatycznej pani. Zdania mieli podzielone co do motocykli i pewnie bym się na FZ6 nie zdecydowała, gdyby nie to że:
A. oglądałam naprawdę sporo różnych 500'tek (er-5, cd, gs'y) i niestety żaden z motocykli nie był w ocenie mechaników, z którymi jeździłam, nawet w dobrym stanie technicznym; (przy czym oglądałam motocykle które już w PL jeździły warto więc może poszukać sprowadzonego?)
B. miałam okazję po zrobieniu prawka wsiąść i pojeździć na 3 różnych sprzętach - er-6, fz6 i suzuki sv6 (ten ostatni okazał sie diabłem wcielonym 😉) i okazało się, że wbrew pozorom jestem w stanie na nich jeździć.
Co więc w moim przypadku zdecydowało o zakupie 'Franka'- po pierwsze to, że motocykl był w bdb stanie technicznym, z całkiem przyzwoitym (w sensie niskim) przebiegiem, znalazłam go blisko Warszawy (więc kumpel sprowadził mi go na kołach), cena była ok, stał w sprawdzonym komisie (kilkoro znajomych kupowało tam swoje motocykle), no i zasugerowałam się opinia trzech doświadczonych motocyklistów, którzy stwierdzili, że jeżdżąc z głową (vide nie odkręcając manetki do oporu) mogę mieć całkiem sporo satysfakcji i przez kolejne 3 sezony nie będę chciała zmieniać motocykla.
Nie zachęcam Cie do zakupu 600'tki bo rzeczywiście 500 są i tak spore jak na nasze umiejętności po 20 h jazdy na kursie.
Może poszukaj 500 'ek z importu - podobno w styczniu rynek sprowadzonych motocykli rusza. Warto też się pokręcić po komisach - przy czym na wstępie radze szeroki łukiem omijać MotoMotion i Moto-Szklarnie w Markach- oba mają fatalną opinię i raczej trudno tam kupić dobry motocykl (tj. taki nie po przejściach).
Ja Frania kupowałam w Motonicie w Podkowie Leśnej maja teraz nawet w ofercie gs500
http://motonita.otomoto.pl/suzuki-gs-500-M2312550.html