A Ci z białego nie mogli zwyczajnie wysiąść? Szkoda, że przez ich głupotę ktoś się narażał.
Ja miałam okazję tylko raz dziecko wyjąć z wody- reszta ludzi stała jak zaczarowana, padały komentarze 'o Jezu, chyba się dziecko topi'- i dalej stali 🤔
Dwa lata temu moja znajoma, co nie umiała za dobrze pływać chciała się popisać i wypłynęła na głębokość, gdzie gruntu nie miała. Dodatkowo tylko ja i mój ojciec się rzuciliśmy by ją ratować, a ta mnie jeszcze za szyję i pod wodę :/ 3/4 ludzi stoi, szepcze, niektórzy się wręcz podśmiewają. A ja tylko mięsem rzucałam, i opierdzieliłam ze takim gierojem była i chciała się popisać :/
Pamiętaj, że w takiej sytuacji człowiek nie myśli logicznie i działa instynktownie. Zachowanie bezpieczeństwa w takiej sytuacji leży po stronie ratownika.
No właśnie o tych gapiach myślę. "Mój" topielec też się topił publicznie. W hotelowym basenie. I ja skoczyłam pierwsza ,za mną dwu panów. Ja poszłam chwilowo na dno bo skoczyłam asekuracyjnie 😵 A panowie zdążyli uratować. Około stu osób się gapiło i nie drgnęło. A basen nie był duży i w zasadzie się nie ryzykowało wiele. Pan z filmiku mnie wzruszył.
Mnie najbardziej przeraża nie tyle brak odwagi społeczeństwa, co ogromna niewiedza w zakresie udzielania pierwszej pomocy 🙁 Mało kto wie co to RKO, a o wykonaniu nawet nie wspomnę. Nie chodzi mi, że każdy powinien umieć zrobić masaż serca czy sztuczne oddychanie, ale powinien znać podstawowe czynności podczas np. omdlenia. Wielokrotnie byłam świadkiem takich sytuacji i ludzie reagowali zazwyczaj paniką, nie wiedzieli co robić (ba! niektórzy nawet sie irytowali że "przez" omdlałego autobus dalej nie jedzie 🙄 ), albo kazali poszkodowanemu siedzieć z głową między nogami i pozamykali okna...
Notarialna- ja mialam taki sam przypadek, jak juz mojej kolezance w koncu ratownik rzucił koło i odpłynęła, ja wypłynęłam, to widziałam tylko miny ludzi w stylu: nie umiesz pływać, to nie pływaj 🤔 ale nikt sie nie rzucił na pomoc, tylko pod nosem szeptali. Dziady głupie 😁
TANIA- cóż przedstawciele JP, powinno coś z tym się zrobić, ale o ironio dzisiaj w szkole uslyszałam od takiego właśnie JP na 100% "- Ja to zgłoszę na policję" pozamykałabym ich wszystkich w areszcie czy coś bo już na tą głupotę patrzeć nie mogę 👿 pomyśleć że to niby przyszłość kraju..