Oddolna inicjatywa wspomnianych przez pana Chodakiewicza różnorakich "mundurowych" znajdujących się w tłumie - nie bardzo chce mi się wierzyć, że ci ludzie byli na tyle ważni dla komunistycznego aparatu, by "górę" organizacji obchodził ich los. Co innego szarych żuczków biorących udział w pogromie, którzy mogli widzieć w tym szansę do osobistych profitów. Strach przed przedstawicielami władzy? Albo zwykły burdel, jak to przy pogromie - skoro Niemcom zdarzały się wpadki podczas wojskowych akcji pacyfikacyjnych (niesprawdzenia piwnicy/konkretnych mieszkań/dziurawy kordon itd.), to mam wrażenie, że jest to co najmniej równie prawdopodobne w tym przypadku.
Ja nie dyskutuję z tym, że władze mogły to zdusić w zarodku, bo to oczywiste. Ja tylko nie doszukiwałbym się zorganizowanego spisku w tym, że rozentuzjazmowany motłoch ominął jedną klatkę w budynku. 😉
Jestem bardzo ciekawa, dlaczego zawsze kiedy gdzies mowa o Trenerze, Ty masz jakas negatywna uwage, wysmiewasz Ja tylko nie doszukiwałbym się zorganizowanego spisku w tym, że rozentuzjazmowany motłoch ominął jedną klatkę w budynku. 😉 a ja jednak jestem przekonany, że spontaniczna improwizowana burda, mająca późniejsze ważne konsekwencje międzynarodowe, musiała mieć szczegółowy scenariusz. upieram się ,ze w takich kwestiach-"nie ma przypadku, są tylko znaki"...czy naprawdę ktoś jeszcze dziś wierzy że Bastylia została zburzona przez wyczerpany absolutyzmem paryski lud ?😁
Tezy Chodkiewicza wydaja mi sie dobrze umotywowane. Pozostaje jednak inna kwestia - niewazne czy inspirowala Komuna, Niemcy, sami Zydzi czy kosmici - Polacy az nazbyt chetnie w tym zamprowizowanym pogromie uczestniczyli. Gdyby nie chcieli, nie musieliby. Chyba ze udowodnione zostanie ze ci "Polacy" to w gruncie rzeczy zawoalowani Rosjanie 🤣
Gdyby nie chcieli, nie musieliby. Chyba ze udowodnione zostanie ze ci "Polacy" to w gruncie rzeczy zawoalowani Rosjanie 🤣 no to zupełnie jak przynależność do Judenratu nie była przymusowa, wręcz przeciwnie, trzeba było płacić grube łapówki żeby zostać żydowskim policjantem w getcie i ładować swoich braci (to chyba więcej niż sąsiadów) do wagonów śmierci...no chyba że Gross wreszcie dowiedzie że w Judenracie zasiadali i pracowali zawoalowani antysemici Polacy 😁