http://www.dajmudom.pl/ - to przerażający apel z prośbą o pomoc. Może uda nam sie w jakikolwiek sposób pomóc tym zwierzętom. Z informacji wynka że jedzenia brakuje przede wszystkim dla psów. Z mojej strony dodam że znam mejsce, Pani, która je prowadzi to kobieta z pasją, jest to jedno z niewielu schronisk w którym zwierzęta są naprawdę zadbane i szczęśliwe. Myślicie że możemy coś zrobic?
Może i Pani ma pasję, ale za to pracowników ma do bani. Jak przywiozłam karmę to nawet nie było jej komu rozwieźć. Mam z tamtąd psa i nie powiedziała bym, żeby był on zadbany i szczęśliwy jak go z tamtąd zabrałam 🤔 Bardzo duża niedowaga, cała pogryziona (nie ma kawałka nosa), zapchlona i zaatakowana przez armię roztoczy ( w życiu czegoś takiego nie widziałam). Sunia miała przed soba jakieś 3-4 dni życia- padła by z niedożywienia. Dodam, że trafiłam tam szukając mojego zaginionego psa a pracownik tego przybytku nieszczęścia nie chciał mnie w puścić na teren schroniska, mało tego, nie chciał mi udzielić żadnych informacji (od tego kiedy można przyjśc, po info czy taki-a -taki pies do nich trafił w ostatnich dniach). Nie mam wątpliwości, że to schronisko potrzebuje pomocy, ale mam wątpliwości czy wystarczy trochę karmy. Tam potrzebna jest wielka rewolucja.
mogę tylko dodać, że Korabiewice regularnie przywożą do nas i leczą psy w naprawdę koszmarnym stanie i zawsze za to płacą w przeciwieństwie do innych instytucji tego typu...
[quote author=Karla🙂 link=topic=16534.msg818836#msg818836 date=1293012682] felix, ale to znowu centaurus...pamiętaj, że revoltiwcze nie są już tacy naiwni i łatwowierni jak kiedyś... gdyby zbiórkę robił niedźwiedź ... [/quote]
Hm, ja to tylko z realu znam, przez Korabiewice, którym raczej ufam 👀
Dla zainteresowanych Korabiewicami, a szczególnie tych ufnych i uważających, że psy są tam szczęścliwe i zadbane, na programie TVN dzisiaj w magazynie Prosto z Polski relacja z tego co obecnie dzieje się w schornisku.
horror, oglądałam materiał w TVN i cała ta sytuacja najbardziej powinna obciążyć sumienie osób, które również tu na volcie bronią tego miejsca i tej kobiety. Postawa weterynarzy koszmar, stan psów przerażający za to hodowla szczurów kwitnie. XXI wiek 😤
horror, oglądałam materiał w TVN i cała ta sytuacja najbardziej powinna obciążyć sumienie osób, które również tu na volcie bronią tego miejsca i tej kobiety. Postawa weterynarzy koszmar, stan psów przerażający za to hodowla szczurów kwitnie. XXI wiek 😤
nie oglądałam tego materiału, ale od wielu lat jestem wolontariszką innego azylu...
Najbardziej powinno to wszystko obciążać sumienia osób, które dopuszczają lub, co gorsza, powodują, że zwierzęta niehodowlane się rozmnażają. To nie ta kobieta jest winna temu, że zwierząt niechcianych jest więcej niż miejsc w schroniskach, o domach dla tych zwierząt nie wspomną...
Nie rozmnażaj, nie porzucaj... jak słyszę, że suczka dla zdrowia powinna mieć szczeniaki, i że dla tych szczeniaków będą napewno dobre domy, to mi się nóż w kieszeni otwiera...
sorry ale jak nie widziałaś tego konkretnego materiału o tym konkretnym miejscu to po co bronisz sprawczyni gehenny tych zwierząt, ona też stworzyła warunki do rozmnażania się nie tylko psów ale i szczurów. romnażały i pożerały [code]To nie ta kobieta jest winna temu, [/code] czemu??? że z głodu silniejsze osobniki pożerały słabsze. czego tu bronić?
Od niedawna mieszkam niedaleko tego schroniska i w lipcu zeszłego roku chciałam dać 80 kostek siana które mi zostało z zeszłego roku przechowywanego pod dachem bardzo dobrej jakości. Niestety schronisko nie było zainteresowane... dla mnie dziwna sytuacja
[code]To nie ta kobieta jest winna temu, [/code] czemu??? że z głodu silniejsze osobniki pożerały słabsze. czego tu bronić?
spokojnie - czytaj uważnie - ona nie jest winna nadprodukcji zwierząt.
Zagryzanie się zwierząt nawzajem jest, niestety, bardzo częstym problemem przepełnionych schronisk...tylko co ona ma teraz zrobić ? wypuścić ? Uśpić ? Powinna nie brać wogóle ! Padłyby gdzies indziej albo by je coś rozjechało...
Prawdziwymi winnymi tych sytuacji, są Ci, którzy dopuszczają do rozmnażania się zwierząt - z głupoty, z zabobonu (że suczka/kotka powinna). Psudohodowle produkuja ogromne ilości zwierzą - kandydatów do schronisk, dodatkowo często genetycznie schrzanionych (chów wsobny) - i ciągle jakieś matoły kupują te zwierzęta - bo rasowopodobne, a tanie - i potem...wek, na ulice, do schroniska. Dotyczy to również koni, niestety...
Nie widziałam tego konkretnego materiału, ale 'jestem w temacie' od lat - ręczę Ci, że widziałam niejedno...
No, jeszcze stosunkowo niedawno ten mit, ze "suczka/kotka raz w życiu dla zdrowia powinna mieć małe" upowszechniali nawet weterynarze i ja to właśnie z takich ust słyszałam!
No, jeszcze stosunkowo niedawno ten mit, ze "suczka/kotka raz w życiu dla zdrowia powinna mieć małe" upowszechniali nawet weterynarze i ja to właśnie z takich ust słyszałam!
i to dopiero jest nieszczęście... na szczęście już 'wymierają'...
nie będę oglądać (wybacz), bo ja potem z tymi widokami miesiącami 'śpię'.
Tak, to tragedia, że zwierzęta w schronisku nie są sterylizowane i się rozmnażają. Jestem za utworzeniem funduszu celowego na sterylizację tych zwierząt - dawanie pieniędzy na karmę nic nie da. Dodatkowo jeszcze w tym roku stracili prawo do zbierania 1% - będzie tam horror...
korabiewice mają dogadaną lecznicę na kastrację zwierząt i nawet sponsora na ten cel - ale - nie korzystają z powodu braku możliwości transportu zwierząt do lecznicy