Forum towarzyskie »

Podróże

Znacie jakieś zaufane biura podróży? Chcę na koniec września wykupić jakąś tygodniówkę last minute, ale nie chce w ślepo kupować.
JARA Itaka, Triada, Exim Tours, Oasis Tours
Czy był ktoś z Was w Islandii?
Wczoraj oglądałam islandzki kryminał "Bagno" . Piękne zdjęcia.
I z filmu wynikło ,że Islandia to najpaskudniejsze miejsce na świecie.
Szary placek porośnięty chrobotkiem . Słupy pary z gejzerów na horyzoncie .
Żadnego marnego drzewka a co za tym idzie ptaszka. Ponure odrapane domki lub blokowiska jak z koszmaru.
A kiedy główny bohater w barze fastfood (??) zamówił głowę owcy -to pomyslałam,że to może nazwa hamburgera. Tymczasem dostał pół głowy z okiem -takie szare to było. I dumając nad rozwiązaniem sprawy zjadł oko owcze nabijając je na scyzoryk.
Z drugiej strony -kiedyś w radio słuchałam takiej audycji o Islandii jako raju dla turystów. Że pięknie i w ogóle.
Jeszcze gdzie indziej -pisano o Islandii jako najdroższym z krajów.
To sobie wyobraziłam ,że drogi= ekskluzywny.
Jak jest naprawdę? Był ktoś?
Tania, chlop byl, mowil ze bardzo ladnie i ze mu sie podobalo. niestety aktualnie jest odciety od swiata, ale jak wroci bede mogla popytac o jakies szczegoly.

(zdjecia z Japonii mi wcielo za to -.- )
kozie i owcze oczy to w Australii i na Islandii rarytas przecie 😉
i w Mongolii 😉
Tania, w Islandii mnie jeszcze nie było, ale tam dość podobnie do Wysp Owczych - które są absolutnie przepiękne  💃
Tania, moja siostra mieszkała i studiowała jakiś czas na Islandii. Jest ZACHWYCONA🙂
z tego co wiem tamtejszy język jest jednym z najtrudniejszych.
zaraz koło polskiego 😉 ??

znając szwedzki, miałam zajęcia ze staroislandzkiego i dało sie troszkie zrozumieć 😉
A ja uznalam zę sobie na nadchodzacy sezon wakacyjny 2010 zaszaleje i pojadę gdzieś gdzie nigdzie nie myślałam wcześniej pojechac. Jestem rozdarta pomiędzy US, stanem Montana i wyspami karaibskimi? Ewentualnie Hawajami
Jutro (do niedzieli : P) Budapeszt... Masakra, ostatnią rzeczą, na którą teraz mam ochotę to tam jechać... ;/
kocham Budapeszt !! zaraz za A'damem 😉
mery, to jedź za mnie, chętnie odstąpię miejsce... kurde, to jest najgorszy termin z możliwych na wyjazd, akurat wszystko mi się teraz wali i 4 dni wycieczki to najgorsze rozwiązanie... : /
Ja w niedziele jednak lecę do Tunezji, mam nadzieje, że oprócz 10m (wys) ślizgawki będzie coś więcej do zobaczenia 😉
tamtejszy język jest jednym z najtrudniejszych

Islandzki to język który w niezmienionej formie przetrwał od czasów gdy nie było ani szwedzkiego ani norweskiego ani duńskiego - tylko ten jeden wspólny prajęzyk.

Znając duński jestem w stanie jako tako szwedzki zrozumieć w mowie i piśmie, w 99% pisany norweski skumać. Jednak z islandzkiego NIC nie jestem w stanie z zrozumieć.
A ja za tydzień jadę na 2 dni do Wiednia. Cel? Pokaz lipicanów w Hiszpańskiej Szkole Jazdy 😜
Strucelka o! w jaki sposob mozna dostac bilety na pokazy?
Seksta w internecie, ale nie wiem na jakiej stronie 😡 tata zamawiał.
Myślę, że warto. Jadę porównać z pokazem w Jerez de la Frontera w Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre w Hiszpanii. To było coś!!  😜 Niezapomniane przeżycie!
edit: znalazłam stronę stajni w Wiedniu
http://srs.at/index.php?id=353

a co polecacie oglądnąć w Wiedniu? Będę miała cały piątek i sobotę na zwiedzanie 🙂
W połowie listopada wybieram się do Włoch, prawdopodobnie do Bolonii. Był ktoś? Miasto warte odwiedzenia?😀 Czy ceny (w sklepach, brach) naprawdę są tak wywindowane (wiadomo, że ogólnie we Włoszech jest drogo)?
Może ma ktoś jakieś ciekawe zdjęcia?
Zdjęć chyba przy sobie nie mam, ale bardzo miło wspominam Bolonię. Jako miasto o ciepłych kolorach, pełne życia, młodych ludzi. Byłam kilka lat temu, więc nie pomogę z żadnymi aktualnościami, cenami.
O, dzięki Teodora :kwiatek: Cieszy mnie to, co napisałaś. A czy oprócz zwiedzania (zabytki itp- to co znajduję w sieci) jest tam co robić za dnia i w nocy? Tzn wszędzie jest coś do roboty, zależy z kim się jest, ale chodzi mi o lokale, rozrywki itp. Jest to takie typowe włoskie miasto z klimatycznymi kawiarniami itp?😀
I jeszcze taka jedna mała sprawa- orientujesz się jaki jest najtańszy sposób dostania się z lotniska Forli do Bolonii?
Towarzystwo mam nadzieję mieć zapewnione, bo jadę z CouchSurfing 😉
A i jeśli Teodora będziesz miała szansę wrzucić jakieś zdjęcia to bardzo bym prosiła.
to ja podobnie do Ciebie wendetta wybywam do Italii, tyle ze ja juz w czwartek i niestety tylko na 5dni... moj jedyny urlop w tym roku 😎

jestem chora i wyczerpana po ostatnich 10 dniach ciezkiej harówki, ale mam nadzieje, ze Mediolan mnie wyleczy 😎 !!
A ja dzisiaj wybywam do Barcelony  😅 tam jest 22/23 stopnie  😜 może wygrzeję swoją chorobę.
to ja podobnie do Ciebie wendetta wybywam do Italii, tyle ze ja juz w czwartek i niestety tylko na 5dni... moj jedyny urlop w tym roku 😎

jestem chora i wyczerpana po ostatnich 10 dniach ciezkiej harówki, ale mam nadzieje, ze Mediolan mnie wyleczy 😎 !!

Mery, ja tylko od 10 do 14 listopada, więc tak samo króciutko. Chciałam do Mediolanu, ale loty mi niestety nie pasowały. Za swój zapłaciłam tylko 190 zł w dwie strony z bagażem, na szczęście odpadają koszty noclegu, więc mogę sobie pozwolić na wymarzony, spontaniczny wypad do Włoch 😉  No i w końcu na 100% Bolonia.
Jeśli mogę wiedzieć to z czego lecisz i ile Cię wyniósł bilet? Będziesz musiała zdać relację jaka pogoda we Włoszech 😉

Pokemon, życzę wielu wrażeń i baw się dobrze! Przywieź nam trochę słońca!
A ja dzisiaj wybywam do Barcelony  😅 tam jest 22/23 stopnie  😜 może wygrzeję swoją chorobę.

jak dzis sprawdzilam pogode na ipodzie to doszlam do wniosku, ze chyba bilet musze zmienic na taki do barcelony, bo w Milano, ma padac czw, pt... :/

wendetta no ja kupowalam 2 tyg przed lotem, wiec bilet w obie strony wyniosl mnie 480 zl niestety(wizzair), ale nocleg tez mam zagwarantowany, wiec tez place gl za samolot... i pewnie za te wszystkie liczne imprezy, ktore juz mi zostaly zapowiedziane 😉
wendetta, w Bolonii jest stary uniwersytet, masa studentów - nie wierzę, żeby miasto sypiało nocami 🙂
Jak tam z lotniskiem, nie wiem, jak byłam to zdaje się przylatywałam do Mediolanu a potem głównie pociągi.
Mery, a to rozumiem, że do znajomych lecisz, tak? A co do pogody, to deszcze jeszcze jest do przeżycia byle cieplej niż w Polsce było 😉
W ogóle denerwują mnie te całe promocje lotnicze! Jak nigdzie się nie wybieram to ciągle coś widzę i żałuję, że nie mogę skorzystać, a teraz fuksem cokolwiek znalazłam. No i ta ściema: 39 zł za bilet i tak grosz do grosza i się... 190 zł uzbierało 😉
Z tym moim noclegiem to też czuję, że będą jaja, bo w sumie trochę ryzykuję. Ale póki co nie spotkałam się z żadną negatywną opinią o CS.

Teodora, no to super! "Moja" włoszka też mi poleciła poruszanie się pociągami, a co do szczegółów to się zobaczy już na miejscu.

takie małe ps. aporpos Włoch: przed chwilą w osiedlowym sklepiku spotkałam 3 włochów. Moja mina: 🤔 Może będę miała w końcu na kim szkolić język 😉
Mery ja też Mediolan, ja też!! 😜 w grudniu na 5 dni na wymianę ze szkoły 😜 😅
Opisz koniecznie jak było i co warto zobaczyć!!

Pokemon Barcelona, ahh jak zazdroszczę!! 😵 Koniecznie jakieś zdjęcia przywieź! 😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się