Forum konie »

Jazda na kucach, negatywne skutki zbyt dużego obciążenia.

Przecież ona samej siebie zaprzecza  🤔wirek:
a bo ty jesteś ta kumpela właścicielki Paradisa z forum arabskiego  a Sybir też nie jest twoją własnościa ale Rolescy czekają już na pewno  na koniki , bo na blogu były przymiarki żeby tam je wysłać na pewno sie ucieszą 😀iabeł:
Pradisismylife zlituj się dziecko! Twój koń nie ma dwóch lat! Zepsułaś mu zdrowie i życie a nawet się do tego przyznać nie potrafisz, tylko się kłócić będziesz z kilkudziesięcioma osobami, które i tak MAJĄ RACJĘ?  🤔

Atutowa .
Piruety? Przecież zapomniałaś o półparadach, lewadach!

A Pradis jeszcze nie spinowal ani stopowal....  ke

Czyli teraz już umie? Zdolna z niego bestia.
A reszcie koni okropnie współczuję...
jestem ciekawa jak się teraz wytłumaczy?
A może ucieknie? Mam nadzieje że nie, bo chętnie sobie poczytam 😁
Tylko koni żal...
Do niej nic nie dociera i nie dotrze, ten typ tak ma 🤔wirek: Niestety, dopiero jak branka dostarczy zebrane dokumenty do TOZu i oni zaczną działać,  to może wtedy coś do niej i jej rodzoców dotrze
Pradisismylife, pokażę ci zdjęcie konia zbyt wcześnie zajeżdżonego po kilku latach użytkowania (ten poniżej w dodztku jest wychudzony):

Twoja "miłośc" dlo Pradisa do tego właśnie doprowadzi. Masz głupie szczęście, że nie ma u nas RSPCA. Twoja rodzina za 30 lat by się nie wypłaciła z kary, mielibyście zakaz trzymania jakichkolwiek zwierząt, a twoim opiekunom mogłoby grozic nawet więzienie.

(zdjęcie z http://www.facebook.com/group.php?gid=151607339174)
Mam nadzieje że TOZ się tym zajmie porządnie 🙄
Maddie - Fakt,ależ ja głupia  😁
helcia - też mi się wydaje,że ucieknie . Nie ma sie jak tłumaczyć. I też z chęcią bym sobie poczytała i pośmiała się  🤣
A Pradis i reszta i tak pewnie jutro będą jeździć pod nią .  🤬

Myślicie,że TOZ zainterweniuje ? miejmy nadzieje... [w końcu to Polska - parodia jesli chodzi o prawo  😵 ]

Ikarina - moglibyśmy pomyśleć o takiej Policji dla zwierząt ...
W ogóle dobra bania.. koleżanka ma w nicku imię mojego konia... chyba zmienię sobie nicka na JARAiHERSZT czy coś w tym stylu ;D
JARA, spadziora  :emota2006092:  😉 ale ktora ma w nicku imie twojego konia???
edit: aaa czekaj, czekaj zaczynam kumac... Pradisismylife to jest kolezanka wlacicielki pradisa???
Rzekomo tak  🙂 Dziwne, że osoba, która rzekomo ma swoje konie, w nicku umieszcza imię konia koleżanki... albo to ja już nie kumam 😀
Nie wiem jaki będzie efekt interwencji TOZu i jak szybko zainterweniują, ale coś zawsze robią w zgłoszonej sprawie - mają obowiązek każdą sprawdzić. Tempo interwencji pewnie zalezy od tego ile mają zgłoszeń(do tego jest weekend teraz), ale jak coś sie ruszy to wszystkich poinformuję.
dla mnie to zalatuje wszystko jakąś patologią w rodzinie, albo kompletna ignorancją rodziców w stosunku do tego co robi ich dziecko. Znam osobiście podobny przypadek 12 letniej dziewczyny, której rodzice kupili kilka koni i ona sama robi z nimi wszystko, oni nawet nie wnikają czy konie sa nakarmione, ojciec pije, matka nawet nie wiem co robi. Czasem jej fundują jakieś kursy. dziewczyna ma mase siana i jest rozpieszczona itp, ale przynajmniej słucha i sie czegoś próbuje uczyć jak juz gdzies z tymi końmi pojedzie, sama rozumie np, że jej konie sa dla niej agreswyne, bo ona źle  znimi postępowała itp. Ale w tym przypadku - włascicielka Pradisa wydaje się być jakaś kompletnie bezkrytyczna 🤔
Szkoda nerwów strzępić, nie zbawimy świata, można to tylko zgłosić gdzi etrzeba i liczyć. że dziecko sie kiedy opamięta i posłucha starszych i bardziej doswiadczonych.
No ciekawie się tu dzieje, wypiera się bo się boi. Nie ważne czy jej koń czy nie odpowiednie służby do tego dojdą, zdjęcia są jeśli to nie jej koń to i tak wiadomo że ona musi wiedzieć czyj. Chociaż i tak wiem że jej.

Oj jaka to piękna miłosc, szkoda że ja takiej miłości nie stosuje, hmm na mojego już za pózno ma półtora roku. Boże ja nie mam pojęcia o młodych koniach, ale na to bym nie wpadła, a tym bardziej widze że są tam rodzice, raczej jest ktoś doświadczony bo wątpie żeby ktokolwiek kupił konia nie wiedząc i nie umiąc nic.

Przegięcie po całej linii. Za głupote trzeba płacić szkoda tylko że zawsze cierpią w taki sposob zwierzęta. 🍴
bardzo dobrze, ze sprawa trafila do TOZu. Nawet jeśli ta dziewczyna nie zrozumie swojego błędu to może się chociaż wystraszy jak TOZ zainterweniuje

Wiecie co, czasem żałuję, że nie mieszkamy w Chinach. Wtedy takie dzieci zamiast posiadać konie od 5 roku życia szyły by dżinsy w fabrykach. Nie myślałyby o głupotach.
Chiny ? Jara, fakt ; p
Chociaż ja bym wolała Ameryke i Policje dla zwierząt  😎 Dzieki re-volcie mieliby jeszcze więcej zgloszeń, ale za to zwierzęta nie miałyby takiego losu jak Pradis, bynajmniej byłoby takich mniej  🤣
Ludziki drogie,
TOZ nic nie zrobi. Brak przesłanek. Można założyć, że konie mają schronienie, papu i wybieg. Nigdzie w ustawie nie ma regulacji odnoszącej się do użytkowania w określonym wieku. Konie jeszcze  🤔 nie wyglądają tak, by trzeba je było odbierać. Myślę, że lepszym skutkiem będzie napiętnowanie osóbki na forach i w kręgach jeździeckich. (Widać zainteresowanie westernem – więc i prośba do westernowców. Macie zawody, spotkania – gadajcie)
Katija – ty weź się w końcu ubierz, bo jak cię Czesiek zobaczy, to nie przepuści  🍴
Otwórzmy własną voltopirową policje dla zwierząt ze specjalizacją konie 🏇 😁
Wiecie co, czasem żałuję, że nie mieszkamy w Chinach. Wtedy takie dzieci zamiast posiadać konie od 5 roku życia szyły by dżinsy w fabrykach. Nie myślałyby o głupotach.

Eeee tam ujeżdżałyby 2 - miesięczne pandy i skakałyby 150
Mimo wszystko TOZ interweniował w podobnych sytuacjach, które zgłaszała weterynarz której opinia pojawi się w zgłoszeniu. Jeśli wypowiedza się weterynarze, że jest to działanie szkodliwe dla zdrowia konia - jazda na tak młodym zwierzęciu(a opinie weta mamy), to są podstawy do interwencji.
Napiętnowanie swoją drogą 😉
JARA można by urządzić takie wakacje, ale nie ma co obciążać wszystkich takim czynem. Szycie dzinsow skladam zamowienie.  😁 W Holandii jednop takie zgłoszenie ambulans dla zwierząt i leży jak betka. Baba kota miała na dworzu był chudy i w ogóle, piękny perski sąsiedzi zgłosili.

Ambulans przyjechał, dowiedzieli się kto to. Dostała kare 500 euro + odebrali jej kota + musiała pokryć wszelkie koszty leczenia. Tylko za to a u nas takich kotów? Boże, żeby tam psy biegały bez właściciela? Nie ma opcji, porządek a przedewszystkim dbanie o zwierzęta.  😫 👿
o szlag 😤 a ja naiwna nawet nie spojrzałam na nick  😲 trzeba miec tupet
ale on piękny.  😕 Jaki biedulek.  🤬
czyli założycielka tematu, to osoba prowadzaca photoblog którego podany jest link. I to jej koleżanka ma Pradisa?

edit. http://www.photoblog.pl/kucyczekranch/57717610/pradis-oo.html z komentarzy wynika, że to włascicielka Pradisa jest.. I że została "zaproszona" na forum.
jaki to trzeba mieć tupet... :/
bezczelna laska po prostu jest i zero skruchy !
masakra...
camy, osoba która założyła wątek ma Pradisa. Jest dodana notka, gdzie jest to samo zdjęcie, co w pierwszym wpisie.
A na dodatek notka podpisana "kucyczekranch"...
Po prostu dziewczę się boi ujawnić, podszywa się pod koleżankę i ucieka. A szkoda. Bo byśmy sobie pogadali.
Schronienie, papu i wybieg to nie wszysko . Konie to nie chomiki, potrzebują  bardziej odpowiedniego zajęcia sie nimi, i  napewno nie przez dziecko  które nie ma żadnego pojecia o ich rozwoju. Jazda na kucyku, wielkości niewielkiego psa, zajeżdżanie źrebola, jazda bez kasku/toczka i ten arabek który najlepiej nie wygląda. Myśle że TOZ jednak bedzie miał w tej sprawie coś do powiedzenia.
on własnie, sama sobie komenta na fbl dała:
http://www.photoblog.pl/kucyczekranch
tu jest fotoblog osoby o nicku Pradisismylife. Pisze w komentarzu.

edit//
ups, uprzedziliście mnie. 🙂

edit2//
zdaje mi się czy pradisismylife ma w znajomych na fbl Darolgę ( o ile dobrze kojarzę nick)?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się