lockmittel - Do lonżowania. Z siodła impuls + niskie ustawienie. Przejścia, zmiany tempa, chody boczne, koła, no i górkowe tereny, ale do tego żadnych patentów nie trzeba. Tylko uczciwa praca.
freska89 też tak kiedyś lonżowałam (choc generalnie żadko się to zdarza) ale u mnie pojawił się problem odwracania głowy na zewnątrz..
A mam do was pytanie. Mój koń będzie miał 3 miesięczną przerwę od pracy, tylko na pastwisko. Chciałabym go lonżować tak raz, dwa razy w tygodniu zanim zacznę wsiadać by odbudował mięśnie... Myślałam o czambonie, dobry pomysł?? Bo jak juz napisałam uwiązy odpadają, a wypinacze jakos mnie nie przekonują....
jeżdżę z trenerem on zajeżdżał kobyłkę on ją na tym lonżował
lonżowałam na tym razem z nim, a ze mam do niego zaufanie, wierzę mu, że jeśli będę na tym lonżować wyjdzie na dobre
sama niegdy bym na to nie wpadła a nawet gdybym znała ten patent, nie lonżowałabym na tym, ale tak jak wcześniej napisałam- mam zaufanie do trenera, a lonżowanie na tym patencie to nie jest moje widzi mi się
no i miałam lonzoważ kobyłe dzisiaj na tym ale podłoze nie pozwoliło... 🤔 Eh... ja sie z Wami kłucić nie będe, wiem ze ten patent pomaga mojemu koniowi, jeżdze pod okiem trenera i efekty są widoczne. Ew. moge wrzucuć foty jak będe miała i sie wiecej nie udzielam.
korsik LOVELY Niepotrzebnie się zaburzyłyście. Szkoda, bo ani wy ani my się nic nie dowiemy. My się nie dowiemy jaki miała LOVELY problem z koniem i na co pomógł ten patent ani się nie dowiemy w czym ma pomóc korsikowi. Więc mnie pozostaje napisać wprost: Nie wiem cóż to za "trenerzy" i kto zajeżdżał konia korsik, ale widać na zdjęciu bezsprzecznie że zrobił to zwyczajnie źle. Koń nie angażuje mięśni grzbietu i szyi, zadu także nie. Celem "trenera" jest zmuszenie konia do opuszczenia głowy, czyli do tego, co ma IMITOWAĆ zebranie. Tylko że nie tędy droga. I nie cofnę tego, nawet jeżeli sam P. Orłoś by tego konia trenował. Tez by to było złe. I już. 🏇
lets-go ale jak po zdjęciu w stój możesz zauważyć że koń nie angażuje mieśnie grzbietu ani szyi, zadu także nie
i dlaczego piszesz, ze ktoś źle zajeżdżał mi konia, skoro nawet z tym człowiekiem nie rozmawiałaś, zobaczyłaś jedno zdjecie i tylko nim się sugerujesz 🙄
i to nie jest "trener" a trener więc daruj sobie takie uwagi 🙄
Celem "trenera" jest zmuszenie konia do opuszczenia głowy, czyli do tego, co ma IMITOWAĆ zebranie. dlaczego imitować? skoro koń jest podstawiony i dobrze pracuje to dlaczego ma imitować zebranie?
ani się nie dowiemy w czym ma pomóc korsikowi mi ten patent ma pomóc w tym, że koń kiedyś miał spore problemy i wieszał się na wędzidle. Teraz już tego prawie nie robi, choć czesem się zdarza. Do tego mamy problem z podstawieniem, a na lonży próbuje się rozwiązać problemy które zdarzają się pod siodłem prawda? czy TYLKO wsmacnie się mięśnie grzbietu i zadu?
po co mam lonżować na czymś skoro koń na tym nie pracuje??
odkąd jeżdżę z tym trenerem naprawde widać różnice i wiem, ze się czegoś nauczyłam, jest duża różnic "w koniu" i jeszcze raz napiszę: ufam temu człowiekowi, lonżuje on większość swoich koni (oczywiście te, które patent przyjmą) i widzi efekty, więc napewno nie proponowałby mi lonżować na czym na czym nie byłoby widać efektów, a co gorsza koniowi działaby się krzywda
korsik: jak będziesz miała u konia wypracowane mięśnie grzbietu i zadu to nie bedziesz miała kłopotów z podstawieniem....a to że koń mięśni tych nie ma to widać na zdjęciu twoim...
trenerzy często robią różne rzeczy aby osiągnąć szybki efekt i zadowolić klienta
dziewczyny piszące powyżej mają rację...niestety...za jakiś czas sama to zrozumiesz...bo prawidłowa droga jest tylko jedna...
edycja: ale jakto? nie rozumiem...koń ma 3 lata i "kiedyś" miał problemy z wieszaniem się na wędzidle? to ile on pod siodłem chodzi?
piglet akurat o podstawieniu mówiłam o innym koniu 😉
"trenerzy często robią różne rzeczy aby osiągnąć szybki efekt i zadowolić klienta" uwierz mi że to nie ten rodzaj trenera. I myślisz, że robiłby to samo na swoich koniach gdyby miało dać zły efekt?
koniec tamatu bo mnie zaraz zabijecie 🤔 mam trenera, ufam mu, on wie co robi. koniec kropka.
piglet- korsik nie pisze o tym koniu tylko o innym... i co? sugerujecie ze p. Janek Lipczyński robi wszystko na skróty?! no to sie mylicie... wstawiałam <chyba tytaj> zdjecia w 'wpływ trenigu na wygląd' zdjęcia mojej kobyły. moge stwić i tu. i jeśli ktoj nie widzi zmian no to sory ale jest slepy.
Kto ufa, ten czasem błądzi. 🤔wirek: Niestety. 😕 Bo zbyt wielkie zaufanie może prowadzić do ... nikąd. Nawet jeżeli jest to trener ogólnie cieszący się uznaniem. Mogłabym przytoczyć z imienia i nazwiska, bo jak, można się domyślić, nie zawsze mieszkałam w Niemczech i także trenowałam w Polsce. Ale mogłabym zostać pozwana, co prawda z powództwa cywilnego, ale jednak. 🤔
piglet akurat o podstawieniu mówiłam o innym koniu 😉
/ korsik nie pisze o tym koniu tylko o innym.../
to fajnie że pisze o innym 😎ale o tym trzecim , siódmym czy piętnastym? 🤔 niby gdzie to jest zaznaczone o którym koniu pisze? zamieszczono zdjęcie jednego konkretnego konia...
"trenerzy często robią różne rzeczy aby osiągnąć szybki efekt i zadowolić klienta" uwierz mi że to nie ten rodzaj trenera.
uwierzę w to... jeśli powiesz, że nie bierze od ciebie kasy i trenuje twojego konia dla przyjemności 😎 jeśli bierze kasę to zupełnie inna sprawa...przekonasz się jak sama zaczniesz zarabiać na swoje utrzymanie...bo stawiam w ciemno że jeszcze tego nie zaznałaś 😉
I myślisz, że robiłby to samo na swoich koniach gdyby miało dać zły efekt?
ale efekt czego? stałego dopływu gotówki?
koniec tamatu bo mnie zaraz zabijecie 🤔 mam trenera, ufam mu, on wie co robi. koniec kropka.
piglet a czy Ty uważasz, ze tylko trener nie biorący pieniędzy (a nie spodkłam się z takim) może czegoś nauczyć?? i co do tego ma zarabianie na swoje utrzymanie? chyba chcesz tym udowodnić tylko to, że nie jestem w tym wieku co ty (że jestem młodsza) więc nie mam racji 🤔
[quote] I myślisz, że robiłby to samo na swoich koniach gdyby miało dać zły efekt?
ale efekt czego? stałego dopływu gotówki? [/qoute]
stałego dopływu gotówki za lonżowanie swoich koni??
wiecie co.. ja juz szczerze nie mam siły z Wami pisać. lets-go, obejrzyj soebie zdjcia w wątku 'wpływa treningu na wygląd' nie wydaje mi sie zeby kobyła była grubsza... 🙄