Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

[quote author=Atea link=topic=1598.msg367465#msg367465 date=1256992570]
Zainteresowaliście mnie tym wędzidłem z kauganu. Jak wspominałam wcześniej mam teraz wędzidło z aurgianu  i bardzo je sobie chwalę. katija jednak wspomniał, że kaugan ma dodatkowo nikiel co powoduje jeszcze większy stopień utlenienia i koń jeszcze chętniej żuje. Przejrzałam kilka ofert i zauważyłam, że kaugan jest tańszy, a w ofertach auriganu podkreślają, że jest on bezniklowy. Czy nie oznacza to, że aurigan jest efektywniejszy? Oczywiście, nie twierdzę, że wartość wędzidła rośnie wraz z jego ceną, ale różnica w cenie jest dość znacząca (ok 5x droższy jest aurigan). Orientuje się ktoś bardziej w tym temacie? A może ktoś z Was próbował obu tych wędzideł? Jakie wnioski?

odwrotnie, poniewaz aurigan nie ma niklu jest lepiej przyjmowany, i ma wiekszy stopien utleniania niz kaugan.
[/quote]
Rozumiem,czyli po prostu źle zrozumiałam. Czyli jest tak, jak myślałam. Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Dokładnie
- albo koń chce uciec z pod ciebie, od ciebie, albo od ręki (może nie ma zaufania do człowieka w ogóle, a może boi się/nie rozumie samego działania kiełzna -wiele mega delikatnych w pysiu koni  reaguje naturalnie dla gatunku przeciwstawnością czyli Ty ciągniesz- on ciągnie.

-albo nie ma odpowiedniej równowagi, przez to gna do przodu i uwala się -to o czym pisała Pinesska - przekładanie poprzez gimnastykę większego ciężaru konia na zad (część koni przestaje gnać, dopiero po odciążeniu przodu).
Obydwa kłopoty wiążą się ze słabym ujeżdzeniem konia.

Moja po ujeżdżeniu próbowała się uwalać, gdy nie miała podstawowej równowagi- jeździłam więc na luźnej, by znalazła sama w sobie równowagę (a nie z podporą ręki - czasem, szczególnie przy dłuższych koniach,  to za mało i trzeba sporo gimnastyki by koń odciążył troszkę przodu ). W terenie też ciągnie - przy czym jest to problem pierwszy (emocje, ambicja zakłócające równowagę  i naturalna przeciwstawność )- pracujemy nad tym. Ale nie poprzez ostrzejsze kiełzna, przeciwnie- na kłopot emocji lepsze jest przyjaźnejsze kiełzno (nie wzmagające strachu u emocjonalnego zwierza).
Mam takie wędzidło z argentanu
http://www.gnl.pl/wedzidlo-oliwkowe-argentanu-p-3110.html
Szczerze polecam, bardzo przypasowało mojej także w tereny. Choć cudów nie czyni- czyni je dosiad, odpowiednie podejście i ręka. (czyli kupa roboty przed nami  :hihi🙂

no i wszystko na temat, ale skoro dziewczyna ma inną teorię, niech kupuje kolejne kiełzna...  🙄
A ja zaopatrzyłam sie w to niedawno. Konio miał zawsze suchy pysk i nawet z pomoca wspomagaczy w formie cukru, smaczków i innych nie chcial żuć.  Powiem szczerze ze nie za bardzo był przekonany na poczatku. Bawił sie tymi rolkami ale nie żuł. Potem miał przerwe w chodzeniu w ogole i dopiero tydzien temu zaczelismy faktycznie jeździc i powiem szczerze że dzisiaj po 15 minutach był taki spluty ze ślina pobrudziła mu nogi i klate. Widze po nim ze mu spasowało to wędzidło 🙂

a co sadzicie o tej oliwce argentenowej ?

bylam dzis w sklepie GNL-u stacjonarnym i bylo dosc ciemno w sklepie , i babke prosilam o zwykla oliwke i daje mi ta , dobra ok biore , 50 zł 🙂

wychodze na zewnatrz a patrze a ono jest zlote i warte o 20 dyszek wiecej  😂 i leszpe ' mam nadzieje '  🤣

uzywaliscie juz ? ja jutro sprawdze , bo jescze sie dzis kuruje
ganasz, ja, i źle, że testowałam. Bo choruję na to wędzidło, koń super je przyjął, zapluł się, pracował, naprawdę rewelacja. Ale oczywiście, trzeba by pojeździc wiecej niż dwie jazdy. 🙂 drogawe i nie ma na rynku wtórnym co mnie wkurza 😉 z tym, że zwykłe a nie oliwkę testowałam.
ja kupiłam sprengera rs dynamic oliwke D za 400zł.. cena powalająca jak za wędzidło- wogóle ceny sprengerów są moim zdaniem absurdalne...
wędzidło niedługo powinno być, mam nadzieje ze dla mojego, przyszczypującego sobie kąciki konia będzie dobre... chociaż w pewnym momenciechciałam kupić zwykłą plastikową oliwkę.. mam nadzieje, ze nie będe załowała.. a jak będę to mam 2 tyg na zdecydowanie się- w lamri można wziąć wędzidło na okres próbny  🙂
LOVELY, ja używam RS na zmianę ze zwykłym KK, kiedy koń zaczyna sobie bimbac 😉 i bardzo sobie chwalę.
Zobaczcie co można zrobić z pyskiem konia używając prostego, wręcz prymitywnego wędzidła- Afganistan, święto Buskashi...
LOVELY Ceny faktycznie powalające, ale myślę, że wędzidła warte swojej ceny. Mi udało się kupić KK ultra używane na allegro za 100- miałam szczęście, ale gdyby mi się nie poszczęściło to mimo wszystko zainwetowałabym te 400.
Jeśli masz młodego konia to na oliwkę uważaj, bo może się zacząć wieszać, wtedy lepszym rozwiązaniem będą poprostu gumki do zwykłego wędzidła. Daj znać jak koninka chodzi na sprengerze. Aha i dobrze, że nie kupiłaś plastikowego 😉
anja, Czemu dobrze, że nie kupiła plastikowego?

Figaro.Winner, straszne te zdjęcia ...
anja ale kk ultra można dostać w miarę ludzkiej cenie. Ja szukam teraz Dynamic, a ztym już gorzej a ja nie dam 400 zł za wędzidło. Poczekam może jakaś okazja się trafi 😀
witam mam takie pytanko bo sie już pokręciło w głowie🙂
które wędziedło jest mocniejsze : np. podwójnie łamane zwykłe pełne czy podwójnie łamana pełna oliwka?
jedni mówia że oliwka inny że zwykłe a mnie się już w głowie pokręciło i chciałam tak w roli wyjaśnienia dziekuję :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
prawie bez róznicy - tzn oliwka zwykle grubsza jest, czyli teoretycznie lagodniejsza, ale niekoniecznie

a przy doborze kiełzna nie kieruj sie jakims ogólnym wyznacznikeim "to mocniejsze, to słabsze" tylko szukaj co odpowiada konkretnemu koniowi

anja, ja tez sie podlaczam pod pytanie czemu dobrze ze nie plastikowe? Dzisiaj wlasnie kupilam mlodemu nowe wedzidelko,  pelne podwojnie lamane z miedzianym lacznikiem, ale rozwazalam rowniez plastikowe. Ostatecznie wydalo mi sie za lekkie.
burza- gdzie kupowałaś jeśli moge wiedzieć?
anja- konia mam akurat starszego, kk miałam i uzywałam też a gumkami ale i tak przyszczypywała...
aga- ja też czekałam na okazje.. miała dramka... ale... powiedzmy ze sie nie 'udało' ..

JEŚLI WIECIE GDZIE MOGĘ KUPIĆ TAKIE W NIŻSZEJ CENIE ALBO JEŚLI KTOŚ SPRZEDAJE UZYWANE 13.5 16MM TO DAJCIE ZNAĆ 😉
mam nadzieje, ze nikt nie wyrzuci mnie do ogłoszeń  😡
a co sadzicie o tej oliwce argentenowej ?

bylam dzis w sklepie GNL-u stacjonarnym i bylo dosc ciemno w sklepie , i babke prosilam o zwykla oliwke i daje mi ta , dobra ok biore , 50 zł 🙂

wychodze na zewnatrz a patrze a ono jest zlote i warte o 20 dyszek wiecej  😂 i leszpe ' mam nadzieje '  🤣

uzywaliscie juz ? ja jutro sprawdze , bo jescze sie dzis kuruje

przepraszam, dobrze rozumiem, ze na skutek pomylki dostalas duzo drozsze wedzidlo, zorientowalas sie zaraz po wysciu ze sklepu, zamiast zwrocic sprzedawczyni zawinelas je i teraz sie tym chwalisz ???
co do wedzidła oliwkowego to słyszałam jesze że działa jak mała dźwignia? czy to prawda??
Każde wędzidło może działać jak dźwignia  😉
LOVELY, nie ucieszy Cie odpowiedź- od Caroline 😉 natomiast uśmiechnij się do tych co jadą na zawody do Aro, bo tam czasem się pojawiają handlarze z różnymi sprengerami w dobrej cenie.
Burza dzięki za informacje, ogólnie to te wszystkie wędzidła można używać jako biżuterię tak chwytają za oko  :  🙄
ganasz, nie wiem jak mam to rozumiec?
Burza , bez podtekstu  :kwiatek: po prostu wędzidła mają bardzo piękne kształty, ja np. kupiłam wedzidło MG stalowo -mosiężne podwójnie łamane. I wygląda jak cacko aż szkoda było wkładać klaczy do pyska,  🙂bo wyjęłam obślinione, obklejone jakimiś resztkami trawy ech, a było takie ładne i błyszczące. W sam raz na stylową klamrę do paska, bo na naszyjnik to chyba takie kucykowe byłoby klimatyczne 😉
ganasz, hehe nie bez celu co druga torebka na bazarze była kiedyś z wędzidełkiem z przodu 😉
In bo tak naprawdę plastikowe to wydatek wielorazowy, bo wiadomo jak koń gryzie wędzidło to platik się szybko niszczy i trzeba wymieniać. Poza tym ja nie zauważyłam w przyjmowaniu wędzidła platikowego i normalnego u młodych koni, które są poprawnie pracowane 🙂
LOVELY mimo wszystko radzę Ci spróbować jakąkolwiek oliwkę nim zainwestujesz w sprengera, no chyba, że już jeździłaś na niej min 2 tygodnie i jest ok to polecam sprengera jak najbardziej 🙂
ale po co mam próbować tą oliwkę?
LOVELY bo niestety z mojego doświadczenia sprawdza się na chwilę, do tzw. naprawienia konia, a potem zawsze wracałam do normalnego wędzidła, bo niestety ale w kilku przypadkach prowokowała do wieszania się, przy czym podkreślam, że na normalnym wędzidle przed i po pracy na oliwce problemów nie miałam. Także zastanawiam się na ile u Ciebie jest oliwka potrzebna, dlatego radzę Ci spróbować i popracować na takim wędzidle nim je kupisz 😉
chwila bo się zamotałam-wg Ciebie oliwka jest dobra tylko na chwile tak? hm.. przeciez ludzie po to robią wędzidła zeby z nich korzystać a oliwka to jedno z podstawowych wędzideł... sprengera mam na próbę na 2 tyg. ale jeśli w aro dziewczyny znajdą tańsze to wziełabym je od razu.. no i własnie się zastanawiam czy jest sens zaoszczędzić kilka dych ale nie spróbować pojeździć.. bo jak kupie na zawodach to raczej nie będe miała możliwości zwrotu.. sama nie wiem..
Nie do końca, w kilku przypadkach miałam dokładnie do określonego celu znalezieniu oparcia na wędzidle, cel został osiągnięty, choć oliwka prowokowała konie po pewnym czasie do wieszania, więc wróciłam do normalnego i było ok. Choć miałam jednego konia, który pracował cały czas na oliwce i było ok, staram Ci się tylko przekazać, że to jest kwestia konkretnego przypadku czy oliwka będzie na chwilę, czy na zawsze. Musisz spróbować i smam ocenić 😉
moj sie na oliwce i wiesza i obciera. ale sprenger ma taki patent, jakby "pololiwke" pierszcienie sa ruchome, ale pracuja w takiej tulejce. poszukam zdjecia.
LOV - poza tym, niektore konie zwyczajnie nie lubia oliwki - pamietam jak chcialam zrobic dobrze jednemu takiemu, zalozylam oliwke, zeby mu bylo milutko w paszczy, a kon malo swira nie dostal, tak mu przeszkadzala. A na zwyklym chodzi bez problemu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się