Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

pamirowa, na oko - tak. Tyle, że jak się dobrze rozejrzeć to używanego sprengera można kupić taniej.

Dziewczyny! Super, że wreszcie można zobaczyć(!) na czym rzecz (magic) polega. Gratulacje!
A czy ktoś z użytkowników magica, odpowie na moje pytanie odnośnie sposobu zapięcia, bo strasznie mnie to nurtuje... 😉
Katija dziekuję. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, że w necie z opisem pessoa magic system można znaleźć zarówno jedne jak i drugie wędzidło. Czy może ja coś źle widzę?

Almika, dobrze widzisz. Ja też tak kupowałam jedno z tych wędzideł, miało byc magic a okazało się "zwykłe".
A czy ktoś z użytkowników magica, odpowie na moje pytanie odnośnie sposobu zapięcia, bo strasznie mnie to nurtuje... 😉

zapina sie ksiezycem do gory, blokada w strone konia.
No właśnie 🙄 czy w takim razie ktoś może mi podpowiedzieć gdzie można w Polsce kupić prawdziwe pessoa magic system?
brzezinka gdzie kupiłaś to swoje prawdziwe?
Katija, dzięki. :kwiatek:
Czym mozna naoliwic wedidzlo? Prooosze o odpowiedź  :kwiatek:
Almika, nie sugeruj się zdjęciami, tylko ceną 😉 W tej chwili raczej wszystkie te wędzidła to wersje blokujące się. Ewentualnie napisz maila, niech sprawdzą, czy się blokuje.
zauważcie istotną różnice miedzy wędzidłem pessoa magic system na zdjęciu pierwszym wystawionym przez Almike na odcinku gdzie łączy się ścięgież i księżycowaty kabłąk są one połączone przez oczko i jakby walec. Na zdjęciu nr dwa w tym odcinku są dwa oczka.
maison, hmm... oliwą? 🤣
Bombal, a jednak dwa, a jedno z systemem magic 😉

O cholera! No to faktycznie zagwozdka przy zakupie np. przez internet, jeśli nazywają się identycznie..
ale one na pewno nazywają się identycznie?  nie że jedno jest pessoa a drugie pessoa magic system?
xxagaxx, moje nie blokujące się miało na opakowaniu napis Pessoa magic system 😉 Ale wydaje mi się, że w tej chwili dostępne są raczej te z blokadą, przynajmniej tak są opisywane (jak kupowałam to moje nieblokowane, w opisie faktycznie nie było słowa o blokadzie, to było kilka lat temu). Poza tym te z blokadą są zdecydowanie droższe.
Tutaj na zdjęciu wygląda jak zwykłe pessoa a w opisie jest info, że się blokuje...chyba rzeczywiście zadzwonię wcześniej do gnl i poproszę o sprawdzenie 💡
http://www.gnl.pl/wedzidlo-pessoa-magic-system-p-5849.html
Jakie wędzidło możecie polecić dla 13 letniego konia który 10 lat pracował w rekreacji i generalnie nie wie na czym polega żucie wędzidła, chętniej je natomiast gryzie...
Obecnie korzystam z takiego http://amigo-konie.pl/10-stallion-wedzidlo-oliwkowe-pelne-z-lacznikiem-niemieckie-srebro.html ale coś mi się wydaje że koniowi nie leży

Help 🙁
MonioRek, dobrego trenera, wiem co mówię B). I standardowo sprawdzenie wszystkich kwestii zdrowotnych
Wet go badał i wszystko jest ok, zęby wytarnikowane, siodło ma dobrze dopasowane, on zachowuje się tak jakby bronił się przed wędzidłem, może powinnam zmienić na coś łagodniejszego albo może na puste, smakowe?
Też mam po-rekreanta, wprawdzie szybciej nieco, bo jako siedmiolatek został z tej rekreacji wyciągnięty, ale też z początku nie było mowy o przeżuwaniu. Nie gryzł wprawdzie, nie walczył z nim, ale po prostu niósł w pysku absolutnie biernie. I niestety- praca, praca, praca, pomału do przodu i samo przyszło, także ze wzrostem moich umiejętności. Także Zu dobrze prawi. Nie szukałabym na razie jakichś cudownych wędzideł, a możliwie zwykłe, dobrze dopasowane, chociaż jakiś "słodki metal" pewnie by nie zaszkodził w zachęceniu go do zainteresowania. Daj mu trochę czasu, żeby zaufał twojej ręce. Długo z nim pracujesz?
halo dzięuję za wyczerpującą odpowiedź, poradziłam sobie z profesorem Politeczniki  😁
Bombal on ma teraz 13 lat w moich rękach jest od 4 miesięcy, regularnie jeżdżony i lonżowany, jak dotąd malutką ilość śliny puścił mi tylko na lonży (lonżuje go na gogu)
Czy na każdym wędzidle Sprenger powinno być wygrawerowane logo?
I od czego zależy, że w tym samym modelu wędzidła raz kółka są złote, raz srebrne? 🤔

Każdy model wędzidła Sprenger musi mieć grawer z nazwa modelu i marką, HS przewiduje kilka wariacji zwykle jednego modelu w tym różne "kolory" kółek, różne grubości ściegierza, różne średnice kółek (domyślam się ze to dla ludzi mających ogłowia ze srebrnymi bądź złotymi okuciami.) Z tego co pamiętam wędziłda całe "złote" były droższe. Na stronie przedstawiciela na polske firmy HS- www.fenix.net.pl jest chyba jakieś info a jak nie to sprenger ma wirtualny katalog (całkiem pokaźny) swoich wyrobów łącznie z kodami produktów.
Co do logo, nie wiem, ale ufałabym takim, na których widnieje 😉
Podejrzewam, że kolor kółek zależy wyłącznie od względów estetycznych (np., żeby nie gryzł się z kolorem sprzączek w sprzęcie), bo chyba względów praktycznych brak 😉 Te ze złotymi chyba są droższe (?)
Powtarzam się, ale pisałam równo z sasqach 🙂
edit: literówka
Dzięki śliczne dziewczyny :kwiatek:
Postanowiłam zakupić nowe wędzidło, ale jak zobaczyłam ile tego...  😵
Potrzebuję wędzidła dla konia, który jeszcze niedawno przekładał język nad nie, jest bardzo "miękki" w pysku. Jeśli byście mogli to pomóżcie jakie wędzidło byłoby dla nas odpowiednie?
Podejrzewam, że "sweet steel" czyli zwykłe, rdzewiejące żelazo w wersji "konsumpcyjnej" dla człowieka, czyli czarnej/niebieskiej (bo, wiadomo 😉 rdza jest fuj).
Widział ktoś w jakims sklepie to wędzidło, ale koniecznie dostepne od ręki ??
http://www.okser.pl/pessoa-wedzidlo-rolkami-p-3727.html?manufacturers_id=202
Moze mi ktos wytlumaczyc czym rozni sie wedzidlo westernowe od klasycznego ? :kwiatek:

Np to:
http://konie.sklep.pl/western-1/wildhorn-wedzidlo-westowe-double.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się