Forum konie »

Interpretacja filmików /jazdy, treningi/

grzesiek.1993, troszkę brakuje balansu/równowagi konia prawo-lewo, pionowej. I masz (niewielką) tendencję do wytracania tempa. Ale fiu, fiu!
Sonkowa, No niestety, nie jest to koń przygotowany do zawodów. Galopuje na sztywnych, prostych nogach, odgięty w drugą stronę, skacze płasko... bo jest to ogólna "walka o ogień" a nie jazda. 😉
Widać, że Ty umiesz, ale jako para wymaga to jeszcze dużo pracy na spokojnie, w domu. Nie ma co się szarpać po to, żeby tylko przejechać byle jak.

grzesiek.1993, Chopaku! Ty to już chyba byś mógł mnie uczyć.  😀
Mega gratulacje takiego postępu w tak krótkim czasie. Podziwiam. Zazdroszczę. Kibicuję.  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Jeśli komuś zależy na tym, żeby nauczyć się DOBRZE jeździć konno, to bierzcie przykład z Grześka. Póki jest się młodym warto wyjechać do pracy za granicę luzakować i wkręcić się do dobrej stajni. Praca luzaka jest ciężka, ale od samego patrzenia na najlepszych się człowiek uczy. A jak jeszcze jest możliwość treningu za pracę... to można się nauczyć jeździć na bardzo dobrym poziomie.
powerpuff dzięki  🙂

halo Co do tempa to niestety, ale tendencję mam dużą 🙁 Pierwsze co robię po skoku to wyhamowanie konia (chyba delektuję się tym, że umie wolno galopować  😉 )...Ale powoli zaczynam kontrolować swój mózg, więc jest lepiej 🙂 Dzięki za uwagi.

Julie Oj bez przesadnictwa 😉 Duuużo jeszcze mam do przepracowania (na dowód filmik, nagrany tuż przed tym pierwszym który wstawiłem
[nagrywa moja rasistowska szefowa 😉 ]).
Co drugiej części wypowiedzi - 100% racji! Tak to można się uczyć - porządny plac do jazdy, dobry trener, genialny koń - chodziła jakieś mistrzostwa juniorów, była kontuzjowana, skacze wszystko. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko dobrze dopasowanego siodła do moich żyrafich nóg.
Dodam, że treningów w Belgii łącznie miałem niewiele, zacząłem jeździć częściej dopiero w tym roku. Drugi filmik to pierwsze moje większe (120+) skoki w życiu.
a to, dlugo jezdzisz juz ? grzesiek.1993,
Kinia16322 No jeżdżę już trochę, od jakiś 8-9 lat. Myślę, że lepszym słowem byłoby "podróżuję w siodle" 😉 Dodałem mały dopisek do poprzedniego posta, bo faktycznie wychodziło, jakbym miał kilka treningów w życiu 🙂
grzesiek.1993, filmik potwierdza kłopoty z równowagą boczną. Koń nie może tak składać się do środka w zakrętach. Rozważ, czy nie za mocno przenosisz ciężar na wewnętrzną, czy - ty dobrze, a koń potrzebuje trochę pracy w łukach.
Sonkowa, No niestety, nie jest to koń przygotowany do zawodów. Galopuje na sztywnych, prostych nogach, odgięty w drugą stronę, skacze płasko... bo jest to ogólna "walka o ogień" a nie jazda. 😉
Widać, że Ty umiesz, ale jako para wymaga to jeszcze dużo pracy na spokojnie, w domu. Nie ma co się szarpać po to, żeby tylko przejechać byle jak.

Ja sie tylko odniosę do tego galopowania na sztywnych nogach, on tak ogólnie chodzi. Z siodłem czy bez.. Odkąd go mam tak ma. Na początku mnie to zdziwiło, ale nogi i wszystko miał zdrowe. Taki jego urok.
No i podloze bylo meega grząskie.
Oczywiscie nie mówię tego aby się usprawiedliwiać. Wiem, że do idealu baaaardzo dużo brakuje a nawet i jeszcze więcej. 🙂
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale większośc koni funkcjonuje na zasadzie "oszczędność energi" , po co człapiąc na pastwisku lub pod jeźdźcem angażować tyłek i uginać kończyny (chyba ze w sytuacji zagrożenia życia, kiedy podczas jazdy na maneż niespodziewanie wlatuje foliowa torebka  😁 ) konia trzeba nauczyć pracować i angażować się w jazdę...

<filmiku nie oglądąłam>
A no to musisz obejrzeć, bo tu zupełnie nie w tym problem, że koń nie ugina nóg i nie angażuje tyłka z lenistwa, tylko dlatego że jest mega spięty i zdenerwowany. Po prostu się boi, leci żeby jak najszybciej mieć to za sobą.
Sonkowa, A jak jest w domu? Jest ogólnie nerwusem, nieobytym z parkurami i wyjazd z domu spowodował takie napięcie?
A bo to był film, którego nie umiałam odtworzyć, teraz juz wszystko jasne 🙂😉
dla mnie ta sztywność bardziej na perypetie plecowe wskazuje 🙂
Kon się kompletnie niczym nie stresuje. Jest jak najbardziej obyty z parcurami. Nerwusem czasami jest. Zresztą widać na początku filmiku. 🙂 może uda mi sie dzisiaj nagrać filmik jak go ganiam luzem. Zapierniczać tez nie zapierniczal. Jest leniwy. Raczej musiałam go poganiać, a że bylo grząsko, tempo mu musiałam narzucić.
Chciałabym wrzucić filmik z mojego egzaminu na srebrną odznakę. Miałam dwa nieposłuszeństwa konia i w sumie to dla wszystkich wielka niespodzianka że dostałam taka wysoką notę. Wiem już, że muszę trzymać rękę wyżej. Czy dostanę jeszcze jakieś wskazówki?

nasturcja, koń jest trwale i solidnie wygięty w lewo  - stąd wszystkie niesubordynacje, na prawo odpuścił dopiero pod sam koniec. Ty jakby za bardzo biernie, jakby tylko posadzona a nie świadomie jadąca, no ale to egzamin i czasem opłaca się pojechać tak pasywnie, ale na co dzień tak jeździć nie powinnaś, powinnaś być bardziej zgrana z ciałem konia, więcej (i szybciej) wymagać. Rękę też wolałabym bardziej aktywną, elastyczną a nie unieruchomioną pokazowo - no ale - j.w. Masz fart, że kontrgalop z lewej nogi, bo z prawej, podejrzewam,  nie zrobiłabyś na tym koniu w ogóle.
Kontrgalop był na obydwie strony, pierwszy z lewej nogi, drugi z prawej (komisja stwierdziła, że pierwszy za płytki, a drugi wręcz modelowy, słychać na końcu jak się weźmie głośno). Wydaje mi się, że nieposłuszeństwa wynikały właśnie z nieelastycznej ręki, wzięłam ja za mocno za ryj, a nie z tego, że to było na prawo, tak wszyscy mi powiedzieli łącznie z komisją. Na co dzień nie mamy takich problemów, wręcz trudniej się jeździ na lewo. W jaki sposób bardziej zgrana, i co to znaczy "więcej i szybciej wymagać"? Trochę to dla mnie mało konkretne.
halo, ale kontrgalop był na obie strony. Też potwierdzam, że tylko siedzisz na koniu, a nie jedziesz. Bierny dosiad, sztywna ręka, sztucznie zadarta głowa. Tak się nie jeździ, nawet na odznace, bo to wypaczenie prawidłowej jazdy, a tym samym i odznaki (ale wszyscy wiemy jak to funkcjonuje, więc pewnie się opłacało tak jechać).
Faktycznie - przycięło mi filmik i drugiego kontr nie widziałam. No i - udało ci się wyegzekwować w czasie... sporu wygięcie w prawo.
Ty zadowolona, komisja zadowolona = wszyscy zadowoleni. A ja widzę: na środkowej konia z łbem w lewo, pierwszy narożnik w prawo - okręcony na przodzie, zatrzymanie - łeb w lewo, sprostowanie wywołało zejście z linii, stęp "swobodny" łeb przy lewym nadgarstku, wolta(?) w galopie w lewo - łeb przegięty do środka, koń zadem okrutnie wypada, galop w prawo - łeb przy lewej łopatce. Może i w żebrach na lewo sztywny ale łeb (z szyją) ma przestawiony na lewo totalnie. Wszelkie próby sprostowania (przy ruchach w prawo) i poprawnego ustawienia wywoływały opór. Tyle. Może sama zrobiłaś to ręką (walcząc o wygięcie w lewo) ale nie sądzę (vide stęp "swobodny"😉.
Dam jeszcze jeden filmik, z treningu, żebyście powiedzieli, czy normalnie też sztywno siedzę, czy to kwestia egzaminu, bo trochę mnie to zmartwiło.

Co do wypadania zadem i łopatką, to do niedawna miałyśmy w ogóle problem ze skręcaniem, nie jestem w stanie określić, do jakiego stopnia była to wina mojego błędnego oddziaływania pomocami, a do jakiego jej tendencja. Ale staram się nad tym pracować na tyle, na ile daję radę i wiem jak..
Na filmiku z treningu ogólny obraz jest swobodniejszy, nie wyglądasz tak sztywno na koniu, ale popełniasz większość tych samych błędów. Dalej nie jedziesz na koniu, tylko na nim siedzisz, w ogóle nie ma pracy dosiadem. Pracujesz bardziej ramionami i całymi plecami, a twoje biodro jest kompletnie zablokowane, wobec czego nie daje zupełnie sygnałów. Stąd koń będzie wypadał zadem czy łopatką. I gdyby nie ogrodzenie, to pewnie byś podróżowała po dużo większym obszarze. Jeżeli cokolwiek się dzieje, to reagujesz pociągnięciem za wewnętrzną wodzę.
Poza tym na tym filmiku, przez 3,5 minuty galopujesz po ścianach w zasadzie bez celu.
No tak, teraz już całkiem rozumiem o co chodzi z tym biernym jechaniem.

To może jeszcze dorzucę filmik ze skoków, chyba żeby się pogrążyć. Dla porównania z filmikiem z pierwszych zawodów, który wstawiłam jakieś dwie strony wcześniej.
podbijam  🤣
wrzucam - mam do tego karty oceny,wrzucę wam potem poglądowo...nie zgadzam się tylko z jednym komentarzem w jednej z kart  😎

Ktoś jak można ocenić czworobok z tej perspektywy? Można podziwiać uśmiech co najwyżej  😉
Ktoś: na moje oko to przydałoby się więcej impulsu, dojechania w kontakt, w stępie swobodnym bardziej w dół powinien pójść
ElaPe w tym czworboku nie ma sterami swobodnego tylko step pośredni 😉
Ja tam nie czuję się kompetentna to komentowania czy krytykowania czyichkolwiek czworoboków;d, ale jak już w takim temacie wstawiłaś filmik to ja zaś chętnie widziałabym więcej żucia w tym żuciu bo dopiero na drugiej połowie koła tak naprawdę obniżył szyję, i momentami stabilniejszy kontakt i krótsze wodze (w sensie więcej na zewnętrznej, bo mam wrażenie w niektórych momentach np na kołach, że jest za dużo ustawienia do wew ale może być to kwestia perspektywy).
A co do stępa to tam w programie jest pośredni cały czas.

Ps. Podejrzałam sobie na wynik i gratulacje bo bardzo zacny🙂
aha, no to jak pośredni to jak najbardziej na kontakcie, a tu koń puszczony samopas

tak jakby był jakiś problem z akceptacją kontaktu. A za długie wodze nie pomagają
zgadzam się,zgadzam 😁 zucie skopałam, i stęp i w pozostałych wkestiach tez się z wami zgadzam 🙂 tak to jest jak skoczek sobie na czworobk wjeżdża...😉
na swoje usprawiedliwienie dodam tylko,ze wsiadłam na Integro po ponad półrocznej przerwie jakieś 4 czy 5 dni przed zawodami i mało mielismy czasu,żeby sobie przypomniec i wjeździć się w siebie.

karty ocen wrzucę wieczorem,bo teraz nie mam możliwości.

_Gaga, film kręcony był z perspektywy sędziego w literze C, nie wiem gdzie musiałby stac kamerzysta,żeby było lepiej. 🙂
Ktos nie widać liter ani rysunku. Moze z 1 przejście w literze (w znaczeniu widać, ze w literze, bo się akurat litera zaplątała)
Ocenić można kilak pojedynczych elementów, ale na prawdę widać tak "sędziowsko" niewiele niestety 🙁
Poza tym odniosłam wrażenie, że kręcone jest z perspektywy B raczej... chociaż nie odtworzę filmy w pracy aby to jeszcze raz sprawdzić... (blokada na YT)
wrzucam karty oceny:

To i ja nieśmiało poproszę o ocenę. Możecie lać ile wlezie.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się