Forum konie »

Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

Dramka, bo... tego właśnie nie wiem. Ciągle słyszałam o zużyciu/starzeniu się materiału, który po prostu się osłabia. Nie wiem ile w tm prawdy, a ile marketingu. Jak mówiłam - mój jest starszy (7 lat?) i jeszcze jakiś czas będzie musiał służyć. Jak go wymienię, to (odpukać) ze względu na uszkodzenie lub na regulowany, jak będę mieć wolne środki. Z tym, że wychodzę z założenia, że jeśli nic mu nie dolega, to po co wydawać kilka stó na nowy? Swój lubię, jest wgodny, podoba mi się... 😉
A ja słyszałam, że kask należy wymienić po każdym upadku  😉
Po każdym groźnym - czyli jak ostro przyłupiesz w glebę i jest podejżenie, że kask mógł pęknąć.
nie musi pęknąć - moga zrobić się mikrouszkodzenia co zmniejsza skuteczność.
z biegiem lat, warunków przechowywania (temperatura - wysoka i niska, słońce, wilgotność ...)  styropian czy pianki, kleje sie utleniają, - zmniejszona skuteczność, bo materiał traci właściwości
ubite od noszenia - są luźne - nie dopasowane - mniejsza skuteczność ...
Mam kask 10 lat. Ponad 10. Jest ok, lubię go, to CASCO.
Ale może faktyczńie skruszał?
nie mam pojęcia ile twa takie utlenianie.
na bank szybciej jak nie osłonięty (styropian na domach trzeba w kilka dni/tygodni otynkować, inaczej robi się żółty - efekt optyczny i traci wlasciwości izolacyjne, kruszeje. trzeba zrywac i nowy kłaść ) ile jak jest pod plastikiem albo pomalowany choć (dużo tańszych kasków tak ma, także casco) - nie mam pojęcia. (też mam bezwypadkowe ale już kilkuletnie kaski).

może warto by do jakiegoś producenta o to napisać?

w końcu o nasze życie i zdrowie chodzi...
wichrowelove, gdzie w Polsce można dorwać na miejscu kaski Charles Owen i Whitaker?  :kwiatek: widziałaś je może? czym się różnią? Bo różnica w cenie jest dość znaczna (Whitaker - 200 funtów http://www.johnwhitakerintltd.com/product_detail.cfm?id=RH1, Owen - 200 $ http://www.smartpakequine.com/charles-owen-hampton-helmet-2399p)
Beckersport  😉
Dramka, łeee, Warszawa? 😉 a są w ogóle jeszcze jakieś inne utrzymane w takim stylu? bo muszę swój wymienić, przymierzałam się do GP, ale te 'eleganckie'  aksamitne kaskotoczki  zaczęły mi się strasznie ostatnio podobać.  👀
Na Śląsku też można pomierzyć 😉 Jest też tańsza wersja kasków stylizowanych na stare-Busse York
Horze też ma chyba coś podobnego w katalogu? Ocean chyba? A ten kask Busse jest bardzo ładny, mniejszy niż Owen, nie wygląda się jakby się miało wodogłowie.
hej
Mam pytanie czy do kasku pasuje spinka z siateczka czy nie bardzo?
paulincia789, ja do swojego zakładam, wygląda to tak mniej więcej (trochę zjechała):
no i super dziekuje ci bardzo 🙂 🙂 :kwiatek:
Ten Horze jest straszny, wygląda jak dynia z dziurą na głowę powleczona aksamitem.
Dobrze wiedzieć, wiedzieć na oczy go nie widziałam. 🙂
możecie mi pomóc?
postanowiłam, że potrzebuję kamizelki.
nie chce wydać majątku, ale ma byc wygodna i CHRONIĆ
czy taka: http://cavalloshop.pl/produkt/kamizelka-ochronna-hkm.html (lub podobna)
jest ok, czy absolutnie mam się trzymać z daleka?
horse_art ja to bym raczej celowała w segmentową, bo te to takie deska z przodu, deska z tyłu.. (nie w sensie cycków  😁 )
totalnie niewygodnie jak dla mnie.
no wlasnie, a ja deska (w sensie cycków) nie jestem 😉))
mialam wczesniej troche za małą, chyba nawet segmentowaną troche z przodu i nie dość że splaszczała, że z oddechem było ciężko, to przybywalo mi optycznei ze 20 kilo :P

ale całkiem tragedia? będę zakładać rzadko- tylko na treningi skokowe... za stodołą 😉

i taka segmentowa to nie chroni mniej? uderzenie się gorzej nie rozchodzi?
[quote author=horse_art link=topic=153.msg1931904#msg1931904 date=1385150441]
i taka segmentowa to nie chroni mniej? uderzenie się gorzej nie rozchodzi?
[/quote]

nie wiem, nie badałam 😉
ale skoro mają 3 poziom, to wyżej już nie będzie 😉 w zasadzie im grubsza kamizelka, tym bezpieczniejsza- tak gdzieś kiedyś wyczytałam.

edit: a tutaj coś o atestach http://www.satrappeguide.com/EN13158.php
Kaktus, dziękuje ci bardzo!

a testy(poziomy) - wiesz - kaski tez mają ten sam test, a wiadomo, że realny poziom ochrony różny... poczytam 🙂
ze grubsza lepsza logiczne, brak segmentów wydaje mi się, że też. głupim jest np zamek z przodu- bo to brak ochrony na tym pasie - np mostku ;/

w zasadzie jej potrzebuje psychologicznie. bo zauważyłam, że troche pękam przed przeszkodą, miałam poważne wypadki i boję się bólu. i wlasnie chyba 1 koń wyczuł, że sie boje, on dopiero zaczyna (a ja po kilku letniej przerwie) - to nie jest dobre połączenie. ja musze być pewna, żeby jemu to przekazać.  wspomagacz mi potrzebny - nie wygodniejszy, a bezpieczniejszy. więc i w gorset gipsowy bym sie wsadziła jakby mialo lepiej działać - ot na kilka treningów potrzeba 😉 a i tak jestem w szoku, że się nie boje jawnie (przynajmniej małych 😉 ) :P
[quote author=horse_art link=topic=153.msg1931939#msg1931939 date=1385152738]
Kaktus, dziękuje ci bardzo!

ze grubsza lepsza logiczne, brak segmentów wydaje mi się, że też. głupim jest np zamek z przodu- bo to brak ochrony na tym pasie - np mostku ;/

[/quote]

to Kaktus jeszcze spieszy z wyjaśnieniem, że od spodu zamek też ma panele, przynajmniej w segmentowych SmartRiderach, które my mamy.

edit. 1
a co do psychiki.. w zeszłym roku startowałam na hubertusie i miałam śmierć w oczach jak mój rozpędzony koń galopował z górki. Brakowało mi właśnie tego psychicznego komfortu, że w razie czego mam kamizelkę (także mądrzejsza o to doświadczenie, teraz już bym się w nią zaopatrzyła).

edit. 2 a jeszcze co do tego sporego biustu... kurcze, ciężko mi sobie wyobrazić tą kamizelkę przy dużym biuście, niby się pianka dopasowuje, ale jakoś segmentowa prędzej się ułoży, mimo że segmenciki mocno zbite 😉
Są kamizelki specjalnie dostosowane do kobiet. Airowear Women's Outlyne- sama jestem posiadaczką. Także miałam tą HKM z linka Horse_art. I tak jak mówi Kaktus, kamizelka nie dopasuje się do kształtów kobiety i trochę się w niej wygląda jak w hmm... kartonie? O ile z przodu jeszcze nie jest tak źle to z tyłu wygląda strasznie brzydko 😁.
Za to monotematycznie będę piać nad airowear. Świeżo po założeniu mam uczucie, że naciska na piersi ale po wygięciu to tu to tam jest idealnie dopasowana. Nie wiem co to za materiał ale bo rozgrzaniu robi się niesamowicie elastyczna. Przednia część de facto składa się z 3 piankowych segmentów. Dwa symetryczne do siebie i cieniutki paseczek przytwierdzony do jednego z ww segmentów- po zapięciu jest idealnie pod zamkiem. Jak dla mnie jest kamizelką idealną.  😍 Aż wstyd, że do tej pory nie mam jej zdjęć.
ogromny nie jest, ale i tak będę jak Pudzian wyglądać (albo z odmą opłucnową 😉 ) :P
w kamizelkach wygląda się źle (pomijając takie pseudo - na pokaz, ew jakieś z hiper czegoś tam - że cienkie, a chronią)

ja widziałam taką z zamkiem, gdzie pod byl tylko materiał czy jakaś cienka pianka - stąd mój wpis. Fajnie, że robią "mądrzejsze" 🙂

mi by się przydała przy upadku z koniem, gdy przy jego odbiciu dostałam w plecy... długa duszność i kaszel krwią to straszne przeżycie...

ChingisChan  - dzieki, już szukam , czy mnie stać 😉 bo jak mówię - tak to ot fanaberia na treningi (chyba, że mi się spodoba :P i zaczne cos niebezpiecznego poza jeździć). nie musi wyglądać pięknie, ale musi nie krępować ruchów ...
i jak to z tylu tylko źle? kobiety i faceci mają podobne plecy przecież?

znajomy ma taką dmuchaną - przyczepiasz do siodła, jak spadasz to ona się pompuje.
wyglada w niej kiepsko (wielka jakas taka) no i nie wypróbowane... a każdego kusi żeby spróbować jak działa.... tylko głupio starszego pana z ciekawości z konia zrzucać...
horse_art, widziałam jak to działa, kiedy kolega zapomniał odpiąć od motocykla. Zabawnie 😁 Głównie z powodu miny kumpla, który zapomniał i się nie spodziewał, ale generalnie fajny bajer. Zwłaszcza, że daje dużą swobodę.
Dworcika, i pompuje się faktycznie tak szybko, że zanim w cos uderzysz to zadziała?
kiedyś go choć zagadam jak będzie zsiadał :P

znalazłam http://www.rideaway.co.uk/airowear-the-outlyne-body-protector - i nawet mam podobny brązowy kask(ta sama firma i kolor)
tylko kurcze pani modelka oczywiście biustu nie ma...

i tak patrze...chyba wersja: sztywna, gruba, duża - daje mi więcej psychicznego przynajmniej bezpieczeństwa 😉 ta jakaś taka delikatna, cienka...
(psychika -psychika! wiesz, że masz ubezpieczenie -nic sie nie dzieje, wiesz że nie masz - klops! )
Horse_art jak dla mnie tył był nieproporcjonalnie duży w stosunku do przodu. Niezgrabna- tak to ujmę.
widze właśnie po katalogowym ;/ .
ale to taka gruba, mocna tarcza broniąca przed dostępem do kręgosłupa i żeber😀 (psychika! psychika!)
horse_art, one działają błyskawicznie. Zasada taka, jak przy poduszkach powietrznych w samochodzie. Nie ma szans dolecieć do ziemi, zanim się napompuje.

TU masz filmik obrazujący jak to działa. Model inni niż znam, ale zasada oczywiście ta sama.

Mieliśmy takie kamizelki w pracy, żadna nie została, relacji jeszcze niestety nie było.
Ja mam od wakacji kamizelka ochronna Airowear Outlyne i jestem z niej zadowolona, mimo że jest dość gruba to po chwili stępa przestaje mi przeszkadzac, zapominam, że mam ją na sobie, nie krępuje ruchu i nie usztywnia, co niestety dało się odczuć przy mojej poprzedniej kamizelce 😉
Jeśli chodzi o biust nie ma problemu, nic nie przeszkadza i nie uciska 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się