Forum konie »

Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

Mozii koleżanka ma i jest mega zadowolona;twierdzi,że nie wymieniłaby go na żaden inny... 🙂

Ja osobiście bardzo polecam JABU VOLTA+ (kupiłm ten bo ze wszystkich modeli podoba mi się najbardziej..),jest bardzo fajny 😉
Fajnie się dopasowuje i ma bardzo dobrą wentylację,w czyszczeniu też nie sprawia żadnego problemu  :kwiatek:
Foch. Normalnie foch. Przeczytałam na amerykańskim forum, że Troxel za niewielką opłatą ma program... wymiany kasków na nowy. Po poważnym upadku. Ech - do cywilizowanego świata to nam trochę brakuje 🙁
nie wiem, czy już było, ale mam pytanie o kaski Villa Horse, konkretnie o taki KASK jest akurat promocja, stąd taka cena, normalnie było coś 250zł. obecnie jeżdżę w Jabu Delta i w sumie podobałyby mi się porównywalna jakość, więcej nie wymagam 🙂 no i rozmiar - czy 54 Jabu to będzie to samo 54 Villa Horse?

Też zastanawia mnie, dlaczego praktycznie każdy sklep jeździecki wyprzedaje te kaski Villa Horse.
Ale jak kupowałam to o tym nie myślałam 🙂 Akurat przyszedł czas na wymianę kasku, szukałam czegoś sensownego i w miarę taniego. Spodobały mi się te kaski i zaryzykowałam.
Nie żałuję. Kask bardzo fajny 🙂 Głowa mi się nie poci, trzyma się stabilnie na głowie i wygląda solidnie, ale bardzo ładnie.
Co do rozmiarówki się nie wypowiem, bo nie mam porównania. Ale na promocjach zostały już nieliczne sztuki i trudno jest znaleźć małe rozmiary.
Upadek przeżył na szczęście tylko jeden. I to też spadłam wtedy wprost na tyłek, więc nie miało prawa mu się nic stać. Dlatego nie mogę też nic powiedzieć o jego faktycznej trwałości, ale mam nadzieję, że posłuży mi jak najdłużej 🙂
jeszcze nie kupiłam, bo nie wiem, jak z rozmiarem. nie mogłabyś zmierzyć obwodu głowy i porównać z rozmiarem kasku? jeśli np masz 56cm obwodu to jaki masz rozmiar kasku. co do dostępności rozmiarów, to też zależy od koloru zauważyłam 🙂
Racja, ja upolowałam praktycznie na samym początku czarno-szary w rozmiarze 55 i cieszę się, że nie zwlekałam z tym 🙂

Nie wpadłam na to, aby zmierzyć obwód głowy  😵 Zmęczona jestem i nie myślę tak, jak powinnam. Więc tak jak pisałam wyżej, kask mam w rozmiarze 55, a obwód głowy wychodzi mi mniej więcej 54,5 🙂
oki, dzięki wielkie! tego mi było trzeba 🙂
Co do kamizelki to nie jestem całkiem pewna 😉 Dużo instruktorów mówi że one nie pomagają i że przez nie może być kiepsa pozycja na koniu ;pp
Ja osobiście nie noszę i nie zamierzam.
Toczek.. To nie wiem bo mam jeden już od 3 lat ale nigdy nie spadłam z konia więc nie mam pojęcia ;D
A ja mam już trzeci rok taki kask i naprawdę nie mogę narzekać. Nawet w letnie dni nie mam w nim zapoconej głowy, jest wygodny i trwały. Nie brudzi się szybko mimo zamszu, którym jest pokryty  😉 Jak już chcę wyprać to wrzucam do pralki, bez problemu to znosi, wychodzi czysty i pachnący. No i myślę też, że nienajgorzej w nim wyglądam, więc strzał w 10  🙂

Zarzucę dwoma zdjęciami, jedno jest nieszczęśliwe wykadrowane, bo koń nie ma dolnej wargi, na drugim popisałam się mimiką twarzy, ale... kask widać  😁

Puma - a niby w jaki sposob kamizelka mialaby pogorszyc pozycje na koniu?  🤔
czy może ktoś polecić mi jakiś dobry ale niezbyt drogi kask?mojemu przydałaby się wymiana ale krucho u mnie teraz z funduszami :/  czy np kaski yorka są w miarę ok? albo ten? http://arcus-konie.pl/promocje-i-wyprzeda/kask-horze-halorider-plus.html
hugolina009- Ja mam od niedawna ten Horze HaloRider i jestem bardzo zadowolona.
Wklejałm nawet linka niedawno. Mam ten brązowy:
http://dobry-kon.pl/opis/2945068/horze-kask-halorider-pluz-szary-i-braz.html
W Arcusie sporo tańszy, ale jak widzę, ze względu na brak rozmiarówki chyba.
To pierwszy kask w którym czuję się ładnie 😉 He he  😁
Jak ze skutecznościa chronienia- nie wiem i mam nadzieję, że nie będzie mi dane tego sprawdzać 😉
Przyłączam się do wielbicielek kasków Atlantyckich Horze.  😍
Jeden z bardzo nielicznych hełmów w którym nie wyglądam jak wymoczek z marsa, ogólnie sama się sobie w nim podobam.  🤣 Trzeba tylko brać o 2 rozmiary większy niż się nosi w rzeczywistości bo rozmiarkówka jest bardzo zaniżona...

hugolina009
, dla mnie skorupka jak skorupka, wszystkie kaski teraz mają europejskie atesty a Yorki mają fajną cenę przy porządnym wyglądzie. "U mnie" całkiem dobrze się sprzedają i ludzie nie narzekają. ;-)
Jesli chodzi o haloridera i upadek to prosze - http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,30241.210.html

Upadek byl centralnie na glowe.
Kask jest caly. Glowa tez. Uderzenie poszlo w szyje.
W kasku chyba tylko daszek sie zgial nieco.
Upadek w terenie, ziemia nieco rozmiekczona.
Moon popieram w 100%. Jedyny kask oprócz GPA-owej muchy w którym moja chuda gęba nie wygląda jak grzyb atomowy :P
(btw...rozmiarówka jest też jak w GPA...i wykonanie...:P )
ojojoj, chyba nie wiem co robić, jak zobaczyłam ten ostatni z Horze, no i ta cena 🙂🙂 aż dwa rozmiary więcej? szkoda, ze przez neta...
Chyba juz nie ma tego haloridera plus, byl rozm 57 a teraz jest brak.
89zl zamiast 239 to zal nie brac...
miałam na myśli link wstawiony przez Tristia 🙂
Moon a jaki masz obwód głowy, a jaki rozmiar? dokładnie te 2 cm/rozmiary się różni? jak tak, to chyba się skuszę 🙂
calore ja normalnie noszę kaski 57 a mój horze jest 59 😉
A wiecie moze czy ten halorider plus ma wyjmowana wewnetrzna wkladke?
Halorider tak ma, a ten? Wie ktos moze?
krysiex213 dziękuję :kwiatek: szykują się zakupy 🤣
calore- Ja mam obwód tuż nad brwiami 53,5 cm, a kask w rozmiarze 55 (ale 54 też byłby dobry).
Edit: brązik jeszcze ładniejszy niz na zdjęciu, taki cieplejszy.
Nie ma wyjmowanej wkładki- właśnie sprawdziłam.
ok, ja mam równo 54 obwód, więc te 0,5 myślę może zrobić różnicę. wezmę 56 🙂 o! a jakby miał wyjmowany środek, to już byłabym przeszczęśliwa 🙂
calore z tego co pamiętam to te gąbeczki w środku da się powyjmować....ale nie dam sobie ręki uciąć bo..jeszze nie prałam... 😡
calore- Ja bym chyba wzięła 55 na twoim miejscu, bo mi wchodzi spokojnie kominiarka pod spód (cienka w prawdzie, no ale):

Mogę zrobic zdjęcia kasku samego i w środku zaraz, jak ktoś bardzo chce 😉
Ja bym bardzo chciala 🙂
Pasuje Ci ten braz bardzo !
Edit:
Zdjęcia:

Tristia, super wyglądasz w tym kasku. Bardzo twarzowy 🙂
Ja po trudach i znoju związanych z kupnem kasku (kupiłam jeden - odsyłałam, kupiłam kolejny - odsyłałam), nie będę już cudować i kupuję Casco Mistrall. Liczę, że się sprawdzi na letnich rajdach 🙂
Jak to jest z tymi rozmiarami muchy GPA ??
Normalny (nie ogarniam modelu) GPA powinnam mieć 55. Muche 56 ??
Klami, a nie odwrotnie? 😉
Ktoś, no własnie nie wiem.... pogubiłam sie. Gdzies ktos mi mówił, że mucha musi być rozmiar wieksza ??
Twój (który mi poratował zycie / zadek itd.  :kwiatek🙂 był przyduzy, ale nie jakos kosmicznie. Masz 57 ?? Dobrze pamietam ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się