[quote author=Blądek. link=topic=15273.msg497953#msg497953 date=1266945925] I odwilż pełną parą, na ujeżdżalni epoka lodowcowa, a przed stajnią już płynie mini rzeczka. Po południu +12 w słońcu. [/quote]
Dokładnie 🤣 Czuję już wiosnę, a nawet zaczęłam się opalać 😀
U nas pięknie wszystko się topi. Dziękuję za wynalazek jakim są termobuty - guma do kostek - woda i błoto nie przecieknie, traktor na podeszwie - nie lutnę na glebę z powodu lodu pod kałużami - a koniki takie czyściutkie kopytka mają - takie odmoczone że aż miło. Tylko miejscami pojawiło się nowe zjawisko - wciągające błoto - już buciora jednego chciało mi pożreć - apokalipsa. Jeszcze troszkę i będzie git - ptaszki, motylki i takie tam 🤣
Szok w trampkach! (Dobra, w kaloszach... :lol🙂 - Dziś dało się normalnie jeździć na placu! 👀 większy śnieg zbronowali i ogólnie wyrównali... Całkiem niegłupio się zrobiło. Tzn, pomijając zacinający wiatr w facjate... 😫
To chyba tylko ja przeżywam tą wiosnę jak apokalipsę. Przyjeżdżam do stajni: przez las przejść się nie da bo dróżka jest jednym wielkim strumykiem, przy schodkach mam jezioro, po konia na padoku mogę śmiało brać ponton;/ Na łączce niestety w tej części w której bym chciała, żeby się stopił- to śnieg leży, a w tej w której miał zostać- zrobiła się wciągająca konia ścieżka;/ Dobrze, ze łączka duża- czas udeptać jakąś inną miejscówkę. I termobuty mi przemokły🙁 Ale za to śmigałam w samej bluzie, słonko świeciło prosto w gały i koń mi całą jazdę mrugał namiętnie albo w ogóle zamykał oczy i szedł na czuja.
To chyba tylko ja przeżywam tą wiosnę jak apokalipsę.
Nie tylko Ty 🤣 Ja też nie cierpię wiosny, na naszym gliniastym terenie robi się koszmarne błocko, konie są upaprane... ale za to świeci słońce, jest cieplutko i już niedługo będzie można zainstalować wąż do myjki 💃 U nas we czwartek i w piątek było już po 21 stopni w słońcu 😜
Dramka no to ja mam nadzieję, że do nas nie dojdzie , będę ja odstraszać 🍴 a tak poważnie to z rana spadło kilka płatków śniegu i trochę się tym zmartwiłam ale teraz świeci piękne słoneczko czasami chmurki go zasłonią ale ogólnie chyba dzisiaj jeszcze zima nie dojdzie (już się przyzwyczaiłam do tego luksusu bez śniegu) . Problem mam tylko z wieczorną jazdą, do śniegu jeździło się fajnie , a teraz jakoś tak ciemno mi się zrobiło na padoku.
Śnieg, śniegiem (u nas też tylko "postraszyło" w nocy) ale ta temperatura 👿 I znowu podłoże na ujeżdżalni (wczoraj już prawie idealne) zmieni się w jedną, wielką grudę 👿
Tak, przez ostatni tydzień puszczał- w nocy były przymrozki, w dzień słońce, więc przed południem podłoże się fajne robiło. Ale dzisiaj na dzień zapowiadają temp. 0, -1 więc może być ciężko...
Dramka no to wykrakałaś: dopiero co był i wiatr i śnieg;/ nie mam nawet jak wsiąść, bo wszystko trzeszczy i się wali;/ konie chodzą jak żyrafy, bo a nuż coś zacznie spadać i będzie można się spłoszyć... Wczoraj hardcorowo pojechałam w teren, ale dzisiaj stwierdziłam, że wymiękam. Ja chcę z powrotem wiosenkę z tym słonkiem, bez wiatru, śniegu, deszczu i innych dziwactw natury.
u nas temp, nadal na plusie (ok 2-4 stopnie) ujeżdżalnia w porządku, nie ma żadnych kałuż, ani błota. co mocno wieje, ciemne niebo jakby się zbierało na descze (już od 3 dni) co jakiś czas popaduje śnieg (ale to tskie bardzo przelotne pięcio minutowe popadywanie 😉)
Ja jakbym nie miała hali bym nosa nie wystawiła na dwór teraz.. Też tak mówiłam jakis rok temu... 😉 🤔
Wiatr o tyle dobry, że jak wieje to szybciej wyschną jakieś błocka, kałuże etc. Tylko, żeby jeszcze takowe były, a nie śniegowe zaspy... 😫 Czytałam w prognozie długoterminowej że odwilż od następnego tygodnia - póki co powrót zimy (sic!)
Taa i wolno odzwyczaja 😉 Zgrzytam zębami ze złości, że w sumie uzależniona jestem od tej @#$%&* pogody. Gorszej zimy nie mogliśmy sobie wybrać na zimowanie bez hali... 🙄
Heh, no z jednej tak, bo przynajmniej po nie głębokim śniegu da się coś porzeźbić, a jakby tak były mrozy, że wszędzie na placu byłby beton, albo po kostki wody... A z drugiej, miło by było, jakby zima już sobie poszła. 🙄
eee tam, mi wyswietla w Lublinie opady sniegu do soboty 😎 ale dobrze by bylo by w W-wie w sobote rano nie sniezylo i nie wialo, bo nie wyladuje 👀 a wtedy sie wkurze 👿
ale pogoda pewnie zrobi sie juz kompletnie wiosenna i bedzie... blotniscie 😁 a wtedy powstanie watek - do bezhalowcow: jezdzicie w tym blocie?! 😜 😜 😜
w ostatniej chwili przed burzą śnieżną zjechałam dzisiaj z padoku (a tak przyjemnie się jeździło) , wiało okropnie a jeszcze bardziej sypało. Trwało to może 10 minut. Zrobiło się biało i w ciągu 20 minut stopniało. Niestety po śnieżnej burzy zrobiło się okropnie zimno, właściwie temp. się nie zmieniła ale ten wiatr potęguje uczucie zimna. Oby w końcu uspokoił się bo zaczyna już wszystkim m mocno dokuczać. 🙁
jak to mówią w marcu jak w garncu 🤣 swoja droga ja juz sie cieszyłam że przez ten wiatr troche ujeżdżalnia wyschnie i bedzie gdzie pojeździć ale tu znowu zaczeło sypac i wszystko od nowa wrrr 👿