Forum konie »

trzeszczki

w Polsce nie,  tego leku nie ma w obrocie, w Stanach jest na receptę  😕
A nie da sie tego jakos zorganizowac?? To sie az niesamowite wydaje. Nasi nie maja "kontaktu" z tamtejszymi klinikami ?? Tak na chlopski rozum wydaje mi sie, ze weterynarzowi byloby latwiej cos takiego zalatwic.
no właśnie usłyszałam że tego nie może,ale że osoby załatwiały przez rodzinę znajomych właśnie
No własnie się nie da... Ja załatwiałam przez kolezanke, która miała znajomego weta, który wystawił imienną receptkę na mojego konia, bo polskie recepty sie nie liczą... .
Trwało to jakieś dwa miesiące a potem paczka nie dochodziła i nie dochodziła, aż w końcu dostaliśmy list, że mamy zadzwonic do jakiejs tam komendy policji, bo paczka została zatrzymana i jeszcze troche i by ją zdetonowali :P
maxowa, i jak po Tildrenie??
bo u nas kosmos, kon z dnia na dzien wraca do zdrowia, az niesamowite to jest... 😉

info podam jak będziemy wracać do bardziej normalnej pracy
zima, wiem co mówisz 🙂 

maxowa, trzymam kciuki  😉

Bandos w środę dostał 3 porcję. Przyszedł już zamówiony Cortaflex i zaczynamy co półroczną kurację. Koń ma się bardzo dobrze.
Bandos, czyli to jest klasyczny scenariusz dochodzenia do siebie po leku?? 🙂 Myslalam, ze duuuzo dluzej to trwa. Kmiecik mowil, ze takie ustabilizowane efekty sa do dwoch miesiecy po kroplowce, wiec myslalam, ze ede czekac, i czekac, a tu juz prawie nie znaczy, jeszcze tylko troszke w klusie, a to raptem niecale trzy tygodnie  😅.

maxowa, a co rozumiesz przez program powrotu dla trzeszczek?? Bo u nas jak tak dalej pojdzie, to mysle, ze za jakies 2 - 3 tygodnie moze zaczniemy delikatne lonze, i zastanawialam sie, jak ugryzc temat. Myslalam, ze przez pierwszy tydzien, dwa, maxymalnie 15 minut lonzy, w tym do 5 min klusa, no i ewentualnie gogue, zeby konia troche odbudowac po ponad pol roku nicnierobienia... 🏇
Ale tez boje sie przegiac...

1 tydzień - mały padok tylko
2 tydzień  mały padok + stęp w ręce 10 minut
3 tydzień padok + 20 minut stęp pod siodłem
4 tydzień padok + 2 razy dziennie pod siodłem 5min stęp+5 min kłus+5 min stęp
5 tydzień padok + to samo tylko 10 min kłusa

aktualnie kończymy 4 tydzień  😉 dam znać dzisiaj co mówi lekarz czy wracamy do pracy czy na 3 mce spokój na padokach
zima, Bandos dostaje dostawowo Tildren. Efekty były bardzo szybko. Po pierwszym podaniu (wtedy koń na zmianę kulał i nie kulał) mieliśmy tydzień samego stępa potem 2-3 tygodnie kłusa i potem dopiero galopy. Teraz kilka dni się tylko oszczędzamy po podaniu ok, 2-7 zależy od samopoczucia konia i obserwujemy. Dzięki temu lekowi, Cortaflexowi i naszemu kowalowi możemy cieszyć się wspólnymi jazdami, mam nadzieję, że jeszcze długo.  🏇

Maxowa, to podobnie jak u mnie , lipiec- koń jeszcze skakał, a od września leczyliśmy. Teraz mija rok.
Bandos będzie dobrze :kwiatek: a jak rokowania co do skoków?
no my od początku sierpnia tylko stęp
Rokowania bardzo dobrze. Troszkę poskakaliśmy w tym roku. Generalnie mamy "pozwolenie".
ok- wraca tym planem do roboty   💃

jakieś  wieści nowe o waszych rumakach ❓

a ja wynalazłam takie cudo:
http://www.doversaddlery.com/product.asp?pn=X1-04567&ids=922144112

poki co, zwierzyna wyłacznie na metodach naturalno szamańskich przestała kuleć 😎
zoyabea ..... - mi otwiera się strona z kaloszkami magnetycznymi ?
napisz coś więcej hehe i jak zamawiasz???  😉 no właśnie trzeba tu wkroczyć z szamańskimi spceyfikami  😁
Tak, to sa kaloszki na pobudzenie krazenia w kopycie, stymulujace proces rosniecia kopyta, przeciwbolowe itd.
Zamawiałam przez znajomych, ale sklep na luzie wysyła do Polski. 😎
oooo no proszę
ja chętnie zamówię - muszę trzymać się wszystkiego !!! - czy ktoś bylby chętny - taniej by wyszły koszty przesyłki
50 $ to nie majątek, ja jeszcze zastanawiam sie na magnetikami podkładkami ...

na ile te kaloszki czasu są zakładane?
Dawałam witaminę C z Cortaflexu, razem z Corta-vetem HA. Wit C wspomaga działąnie a poza tym potrzebna nam była do wzmocnienia naczyń przed podaniem Tildrenu.

JA ostatnio zauważyłam lekkie kulawizny BAndosa na zakretach i np. po nocy. Była wczoraj PAni doktor i okazało się, że to moje "widze wiecej niz trzeba". Uff.....
ile kosztuje ok przesyłka z usa do polski? bo kaloszki są za 50$
w polsce mogę je dostać za 390 zł  ❗ 😲

zoyabea - w tych magnetikach są jakieś rozmiary? bo nie widzę w sklepie?
przesylka powinna kosztowac na moje oko 15dol...max 20. Pamietaj, ze im wiecej zamowisz tym wieksza jest szansa, ze Cie oclą. Cło sie płaci od chyba 70-80 dol wzwyż - wiec przesyłki grupowe nie sa dobrym pomyslem.
Zadzwon, albo napisz do nich. Wysylaja fedexem.
Jest jeden rozmiar. Nie jest napisane na jak dlugo moga byc zalozone. Pewnie informacja jest na pudelku 👀
A może ma ktoś pomysł jak podobne zrobić ?  😉
Fajne, fajne

Sama chętnie bym coś takiego dla swojej wymyśliła ( tyle, że  zakup wydaje mi się z perspektywy właściciela zdrowego konia dość drogi. A może by coś pomogło i na lepszy rozwój naszych strzałek- poza specjalnym rozczyszczaniem ).
Ale jak ten magnes niby wpływa na rozwój kopyta? Pierwsze słyszę... i w dodatku przeciwbólowo działa? To nie jakies czary-mary? 😉
Doroteah,

Szczerze powiedziawszy to na bank mozna takie sobie samemu zrobic.
Kupujesz magnesy z atestem, stare kaloszki i siuuuu..... (mam nadzieje 😉)
Nie wiem tylko jak z "moca" takeigo magnesu...na niektorych derkach magnetycznych  jest np napisane, ze nie mozna ich "nosic" dluzej niz 7-8 godz....niestety nie wiem od czego to zalezy 🙁
Własciwosci magnesu sa bardzo rozlegle i na pewno przynajmniej wspomoga rozwoj kopyta i stzrałki...tak mi sie wydaje 🙄
nie wiem jaka cena jest jeszcze  bo 49 dolarów tylko w tym sklepie, ale nigdzie nie ma rozmiarów. W innych sklepach 70-80 dolarów i jest do wyboru rozmiarówka - czytałam że kaloszki się zakłada na 2h stopniowo zwiększając do 12 h maksymalnie i pomiędzy ich noszeniem masaże zimną wodą lub lodem
napisałam maila ile będą kosztować + wysyłka do Polski

terapia polem magnetyczna to nic nowego...
z powodzeniem jest stosowana u ludzi...

tak na chybil trafil...
http://www.eioba.pl/a78107/leczenie_magnesami_najstarsza_terapia_swiata
http://www.butterfly-mag.pl/o_nas.html
http://www.gortomed.pl/terapia_magnetyczna.php

sama wlasnie siedze z magnesami na zlamanej nodze i dzieki temu mi nie dretwieje i mniej boli... 😉
nie wiem jak....ale dziala 🤣
Ja się tylko zastanawiam czy takie działanie przeciwbólowe nie zasłoni prawdziwych problemów, bo mozna nie zauważyć, kiedy zacznie sie cos dziać.
no ale to jako wspomagacz dla mnie - bo po tildrenie, na cortaflexach, teraz czekam na ziółka

nie wiem jak inni trzeszczkowcy ale ja zamierzam robić rtg co kilka mcy już zawsze, więc kontrol jest
No, ale czasem rózne rzeczy widac na rtg a kulawizna swoją drogą😉 Mi chodzi nie tylko o kulawiznę trzeszczkową, ale o rózne inne problemyw kopycie. Po prostu można cos przeoczyć skoro to znieczula. I koń tez może np. przestac oszczdzac jakąś noge chociaz powinien.
Alice ale to raczej nie jest znieczulenie (kamuflujące problem) jak np. po zastrzyku, a zmniejszenie bólu bo działa/pomaga  😉

Kurka a gdzie kupić takie magnesy i jak je względem siebie umieścić by dobrze działały??? wie ktoś?
Bo chyba położenie magnesów jest istotne  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się