[quote author=Fajrant^^ link=topic=14922.msg449555#msg449555 date=1264020299] Uspokój Downa - znaczy ,że ktoś ma się sam uspokoic- kiedy ktoś dostaje nagłej szajby , czy to agresywnej czy głupawki ... ;p [/quote]
ja znam w wersji - ogarnij downa 🙂 btw równie chamskie jak o Rumunie :]
i specjalne rodzinne: nie rób tak bo ci zostanie i będziesz wyglądał jak młody O...wski 🙂 (znajomy rodziny) - do dzieci które przy rodzinnym obiedzie bawiły się wysysając powietrze ze szklanki 😁
Niektóre powiedzonka zanikają i nikt ich nie pamięta. Kiedyś powiedziałam: -Oj, pojadę do Rygi..... I znajomy trzydziestolatek okropnie się zdziwił i spytał: A po co?
-jechać do Rygi =wymiotować Podobnie zanika: -niewymowne /inexprimable/= majtki - tam,gdzie król chodzi piechotą =WC Ze współczesnych: -Kaplica= sytuacja trudna -Kaplica Sykstyńska = sytuacja fatalna
[quote author=Ktoś link=topic=14922.msg450273#msg450273 date=1264063576] "spokój i długie ruchy to cecha mistrza"..... [/quote] Treser mówi ..... to cecha zawodowca 😉
oj... mój fizyk z liceum był mistrzem w przekręcaniu powiedzonek...
`Grasz na zwłokach` - czyli grasz na zwłokę `Nie jesteś Alfą i Romeą` - zamiast `nie jesteś alfą i omegą` ` Spocząć na Laurze` - zamiast spocząć na laurach...
zakrecony jak świński ryj;] proste jak 5 metrów sznurka w kieszeni - o czyms co wcale nie jest proste mieć węża w kieszeni - być skapym jak sie nudzisz - weż granat i się rozerwij na pytanie co bedziemy robić - pluć, łapać i w metry układać prostować oko, walić w kimono, zalegać w gawrze - spać zrąbany jak koń po westernie - zmeczony szukać śmietany na gównie - doszukiwać sie czegoś nadzwyczajnego w czyms prostym, choć w sumie nie dosłownie rzeźbic w gównie - ------II-------