Mam mieszane uczucia co do odcienia tej Eskadronowej czerwieni. Na niektórych fotach jest ona pięknym jasnym bordo, a na niektórych np. w katalogu -czerwienią o lekko pomarańczowym (koralowym?) odcieniu, co zupełnie do mnie nie przemawia. Przeciwnie. Przynajmniej od zakupów odpocznę 😎
Znalazł ktoś już foty nowych Euro Starów i Anek ? 👀 (Anek poza linkowaną tu wcześniej fota ze strony Anky z przypuszczeniem, że to nowa kolekcja)
Co do tego owijania z wiatrem - to raz, że rzep może się "rozpiąć", gdy jest słaby, słabo przyczepiony, a do tego jeszcze np. koń o coś zahaczy/obetrze (co kiedyś widziałam), a dwa podkładki zakładamy w ten sam sposób- "z wiatrem" (patrząc po zewnętrznej stronie). I zawsze układając początek podkładki w zagłębieniu na ścięgnach i do tyłu, dalej na około. Jeśli mamy podkładki bez rzepów, można kawałek owijki podłożyć pod ostatnią warstwę podkładki ( to sprawi, że owija będzie się dobrze trzymać podkładki nawet gdy nie zrobimy tej trójkątnej zakładki).
Jak mamy podkładkę z rzepem można , jeśli się da, tez kawałek owijki podłożyć pod ostatnią część podkładki, lub zrobić zakładkę o jakiej pisała Korsik, lub przy pewnej wprawie po prostu owijać bez robienia wspomnianej zakładki (ja nigdy nie robię, bo to jedno zagięcie polaru mniej, a mimo to owije mi się nigdy nie rozwijają, nie spadają nawet jak zawijałam bez podkładów). Ważne by nie przesadzić z siłą naciągania (no i warto zawijać na podkładki ), ale i nie zrobić flaka. Swoją potrafię zawinąć (bez "buły"😉 owijkami kucykowymi- 2 metrowymi (nawet na podkładki, dodające objętości), a standardowo zawijam owijkami 3,5 m. Przy dłuższych owijach zaczynam od samej góry (do dołu i z powrotem, zakrywając każdorazowo ok połowy poprzedniej warstwy) przy krótkich od około połowy nadpęcia (zakładając każdorazowo około jednej trzeciej ostatniej warstwy- przy czym piszę około, bo to zależy od wielkości/grubości nogi). A tak w ogóle jest to wyjaśnione w większości prostych książek 😉
ja zawijam podobnie jak tulipan i kasska- wysoko- bardzo mi się podoba jak jest tak zawinięte. podkładek uzywam szytych na maszynie na własne potrzeby 😁 climatexy mam tak małe, że nic 'w całości' nie przykrywająi nie da się zawinąc wysoko, zeby było ładnie bo są za małe- nie wiem kto to wymyślił..
o- ja zawijałam kiedyś tak: jako, że teraz uzywam oczodajnych niebieskich podkładek to zawijam całą górę, i wychodzi tak jak u tulipan lub kasski 😉
ja mam takie najzwyklejsze bawełniane Tattini i sama sie zdziwiłam, ze pasuja 😁 i przody i tyly sa w sam raz
edit: korsik, co do tylow to zapewniam Cie, ze mozesz, a nawet powinnas sporo wyzej zawinac owijka..podkladki raczej sa ok
mi się nie podaboją jak tyły są AŻ tak wysoko, u tulipan mi się podoba, ale na wstawionym przez Ciebie zdjecie, IMO to jest juz przesada 😉 a poza tym owijki by mi nie starczyło 😁
kasska, czytasz to co napisałam?? że nawet podkładki na przody są za małe na PRZODY 🙄 nie podoba mi sie jak zawijasz tyły, nie będę tak zawijać i tyle. Jak byś miała jeszcze trochę owijki to staw skokowy byś zawinęła... Tak jak zawijam jest chronione, to co naważniejsze, nie robi się buła, jest wszystko równomiernie rozłożone, i wszędzie sa conajmniej 2 warstwy owijki. Tak jak ja zawijam nie starczyłoby owijki zeby zawinąć tak wysoko (tył) jak ty
dając instrukcję napisałam, ze tak zawijam ja, ale nikt inny tak nie musi zawijać
To czy jest on oczodajny zależy w dużej mierze od monitoru zauważyłam 🙂 dlatego jestem ciekawa jak będzie wyglądał w naprawdę :P ale nie ma chyba takiego polopadu.. W stripe-inie super a co do derki kolor super ale nie lubie tego fasonu.
O jak dobrze. Z tej kolekcji plum fuchsia NIC kompletnie mi sie nie podoba. Za stara jestem na takie oczojeb....ne kolory. A z tej maritim podoba mi się i to nie do upadłego jedynie szary pad. Uff... zaoszczędzę tym razem