Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. III (rok 2010)

U nas pewnie dziś już przeschło ale to nie to, poza tym łeb urywa.

Ale ja się nie skarżę- Piorek miał wczoraj masaż, dziś kowala, generalnie Tydzień Piękności i dopiero w sobotę jakaś robota 😉 żeby nie było za pięknie trochę go przewiało więc dostał areszt boksowy.
wątek zamknięty
u nas sucho, tylko ciemno  😉 Agr też ma dziś kowala, jutro podskoczki, w sobotę hubertus shalala  😀
wątek zamknięty
Forta, uuuu a jakie plany na Hubertusa? 😀
wątek zamknięty
w sobotę jadę do Dworku (po starej znajomości) poganiać się, bo chociaż mam Agrosa 4 rok, jeszcze ani razu na nim lisa nie łapałam. Miał być teren z przeszkodami w drodze na łąkę,ale niestety "grupa dynamiczna" ograniczyła sie do 2 osób, łącznie ze mną  😉
u nas w stajn i Hubertus dopiero pod koniec października, ale jeszcze po drodze planuje wpaść do Postera, tylko już bez Agra

a wy już po, z tego co widziałam?
wątek zamknięty
To sobie polatasz po imprezach widzę, fajnie 🙂 w Koniku to macie zdrową ekipę co? 🙂

Tak niestety plany 'zawodowe' właścicieli nie dały nam możliwości przebierać w terminach 😉
wątek zamknięty
Ja w dzień werkowania śmiało jeżdżę, skaczę i terenuję 🙂 Nie wiem co to za nawyk, że niektórzy jeżdżą dopiero dzień-dwa po kowalu, przecież nawet mocniej wyciętemu koniowi podeszwa nie odrośnie w 1 dzień.  😎
wątek zamknięty
tajnaa, yyy ale co do stania ma kowal? Masaż miał i ma mieć dwa dni przerwy. Po moim kowalu od razu mogę wsiadać i jeździć. 😉
wątek zamknięty
u nas hubertus jest 23 wtedy kiedy mam urodziny  😕

a tak w ogole trzymajcie kciuki o 16.30 ide na rozmowe o pracę :P
wątek zamknięty
A ja we wtorek lonża, wczoraj lonża zgodnie z zaleceniami wet o 5min więcej każdego dnia. Dziś wsiadam będzie 35 min z moim ciężarem na grzbiecie, zobaczymy co na to maciejowaty. Widzę jednak po nim że jednak trochę bidak jeszcze sapie po kłusie.
wątek zamknięty
Presja, twardy ma być a nie miękki, dobrze będzie 🙂
wątek zamknięty
Burza , chciałabym ale wiesz jest po astmie to tak też nie chcę go brać w ostre obroty bo mi umrze pod nogami 😁
wątek zamknięty
To dobrze  😉, ale zauważcie, że w wielu stajniach taki zwyczaj panuje 🙂 kowal = jeden dzień 'odpoczynku' dla konia.
wątek zamknięty
ja też tak robie, że po kowalu ma wolne ale nie dlatego, że jest źle czy coś tylko bo chce aby miał wolne
wątek zamknięty
tajnaa ja też wsiadam dzisiaj po kowalu, tylko od jutra moje plany są ciekawsze, więc zasługiwały na wzmiankę.

Burza of kors w Koniku ekipa jest super, mam nadzieję, że w tym roku wszystkie re-voltowiczki przejawią gotowość wyjazdu w las! Prawda Libella, Zen, asthray, szerek?  😀
wątek zamknięty
Forta, no, mogłybyście się popisać fajnymi fotami w pełnej ekipie!

tajnaa, na szczęście w żadnej z tych w których byłam 🙂
wątek zamknięty
Ja też zawsze robię dzień po kowalu wolny... dlatego, że przecież koń ma lekką zmianę poziomów, poza tym zawsze mogę wtedy spradzić czy dobrze podkuty i czy normalnie chodzi a nie brać od razu do pracy.

btw. Co może powodować zwiększoną potliwość u konia? Wiem, że zarósł już prawie zimowym futrem a jest dość ciepło ale potrafi być mokry na łopatkach po chwili kłusa a az takiej paskudnej kondycji nie ma.... 🙁
wątek zamknięty
mi się wydaję że może właśnie kondycja?
wątek zamknięty
No ale nigdy tak nie było. Zawsze się pocił ale nie na początku jazdy 🤔wirek:
wątek zamknięty
A ja jestem załamana bo taka piękna pogoda za oknem od paru dni, a ja muszę w domu siedzieć bo jestem chora 🙁 Ale jeszcze tylko jutro, w sobotę już jadę do stajni, bezapelacyjnie  😀

Ale i tak pewnie pojeździmy do końca października a potem trzeba będzie zrobić przerwę na zimę...

wątek zamknięty
zastanawiałam się, czy to że koń jest postawiony na pomoce wystarczy, żeby zrobić lotną. Prawie wystarczy.  😎
wątek zamknięty
hanoverka możesz się rozwinąć? Bo takie pisanie nie wiele wnosi.
Ktoś proste, że robię błędy aczkolwiek sama nie jeżdżę  😉 ale dzięki za krytykę  😉 każde słowo się przyda  😎
wątek zamknięty
quanta (i malenstwo 😉 ) pieknosci!

przedwczoraj dowiedzialam sie ze juz po chorobie ale wystarczyl caly dzien na uczelni zeby znow sie rozlozyc  😵 nie, nie, nieeee!!!
wątek zamknięty
quantanamera - śliczny koń! 🙂

najprościej - bo zazwyczaj ludzie nie szanują tego co dostali za darmo. a ty oddawszy konia tracisz kontrolę nad jej dalszym losem, bo wlascicielem znowu nie będziesz.

I ja się pod tym podpiszę.Osobiście znałam klacz (którą notabene uwielbiałam).Niestety została oddana za darmo 14 letniej dziewczynce (teoretycznie to jej cioci,ale koń miał być dla ww dziewczynki) ponieważ poprzednia właścicielka nie miała pieniędzy na utrzymanie (a koń do łatwych nie należał,do lubianych również,wsiadało na nią mało osób,w związku z tym nie zarabiała na siebie) a moja sytuacja finansowa również nie pozwalała na płacenie za chociażby pensjonat.Tak więc klacz trafiła do nowej właścicielki,która oczywiście mówiła,jak to koń będzie miał u niej dobrze,w przydomowej stajni,z drugim koniem,że jej nie odda,zostanie u niej na dożywocie bla bla bla.Po niecałym roku koń jest wystawiony we wszystkich chyba możliwych (tutaj również) portalach na SPRZEDAŻ (chociaż otrzymała ją za darmo),a dziewczynka sprawiła sobie nowego konika,bo przecież ten,którego dostała ma już 20 lat,zaźrebić ciężko,jeździć także,więc po co jej taka kobyła?Ale niestety była właścicielka,u której klacz stała przed oddaniem dziewczynce nie ma już nic do powiedzenia...
wątek zamknięty
[quote author=Mąka link=topic=14622.msg729908#msg729908 date=1286463739]
hanoverka możesz się rozwinąć? Bo takie pisanie nie wiele wnosi.
Ktoś proste, że robię błędy aczkolwiek sama nie jeżdżę  😉 ale dzięki za krytykę   😉 każde słowo się przyda  😎
[/quote]to nie krytyka,to dobra rada starszej cioci ;-)
wątek zamknięty
coby to nie było dziękuję  :kwiatek:
wątek zamknięty
Dziewczyny, pewnie macie rację ... . Na szczęście (chwilowe ale zawsze) widmo sprzedaży odsunęło się. Dzisiaj dowiedziałam się, że właściciel sprzedał swojego drugiego konia i Heroina na razie zostaje do wiosny ... . Tak więc mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia, może coś się zmieni do tego czasu  🙄 .
wątek zamknięty
moge sie pochwalic, moge?
rozmawialam dzis z szefowa, moge przywiezc Fantazje do Wloch  😅  😅
wątek zamknięty
Fantazja, to cudownie! 😀
wątek zamknięty
Fantazja-Super! 🙂 Na pewno bardzo się cieszysz 🙂 Kiedy planujesz ją zabrać mniej więcej?
Pożyczyłam sobie dziś Twoja kurtkę, bo strasznie zimno było 😉
A to my z dzisiejszej jazdy (Milusia :kwiatek🙂

wątek zamknięty
Tristia, nie wiem kiedy, musze sie najpierw dowiedziec co i jak z transportem, ile to kosztuje itp.
A kurtka spoko  🥂
Ale Gabi okragly  😀 idziecie do przodu? jest lepiej?
Mia strasznie sie ciesze  😀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.