O 22😲0 przekazanie stajni ochronie i cisza do świtu. Od rana walka z upałem. Powodzenia wszystkim. Przepraszam, nie doczytałam w telefonie. Starty były po 4 rano-te na 160 i ok 5 ten na 120.
Rajd za nami. UFF... Zwycięzcą jest każdy,kto ukończył a nawet każdy ,co zaczął w taki upał. To po pierwsze. Mistrzem świata są organizatorzy, którzy wszelkie siły i środki zakotwiczone w przyjaźni i dobrym sąsiedztwie , rzucili na szaniec i ogarnęli to wszystko. Mistrzem naszej konstelacji są organizatorzy startujący /mimo zmęczenia/ a najbardziej: Jolanta Lubera, która przemknęła 120 km a nazajutrz bohatersko kolejne 60. I nagroda fair play też się jej należy. A wszystkim zawodniko/organizatorom gratuluję wytrwałości,wyników i energii. I Pan Sebstian Karaśkiewicz i jego siwy koń Grant ( Entyk, Greczynka), oo, ogier13 lat ,za wspaniały start na dystansie 160 km(!) I znów: Zwycięzcą jest każdy,kto ukończył a nawet każdy,co zaczął w taki upał. Nasza Żukowicka Wioska prezentowała się zielono i pięknie. I miło było gościć tylu jeźdzców i koni. Tyle z marszu. Resztę napiszę jak ochłonę. Bajkowe konie. Silne,dzielne .Wspaniałe. A już achał tekin zloty.... no bajka poprostu.
a już za miesiąc (13-14.08) kolejne zawody rajdowe w naszych okolicach - w stadninie koni arabskich SK Wiśnicz w Dąbrówce k. Brzeska - zawody towarzyskie i regionalne na dystansach 20, 40 i 60 km..
no właśnie tez czytałam na endurance.pl http://www.endurance.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=264:ceicen-stare-ukowice-wyniki&catid=68:wyniki-2010&Itemid=66 Wyniki zawodów opatrzone są licznymi błędami zarówno obliczeniowymi, jak i merytorycznymi. Od momentu publikacji otrzymujemy liczne informację od zawodników o kolejnych zaobserwowanych pomyłkach. Lista błędów jest zatrważająco długa. Apelujemy do osób odpowiedzialnych za tę sytuację o jak najszybsze poprawienie wyników.
Dziewczyny, co jechałyście i jak poszło? bo skoro się mijałyście to domyślam się że różne dystanse jechałyście 🙂
a już za miesiąc (13-14.08) kolejne zawody rajdowe w naszych okolicach - w stadninie koni arabskich SK Wiśnicz w Dąbrówce k. Brzeska - zawody towarzyskie i regionalne na dystansach 20, 40 i 60 km..
wczesniej są jeszcze zawody w Gieniuszach - 30/07/2010 - 01/08/2010 MISTRZOSTWA POLSKI JUNIORÓW I MŁODYCH JEŹDŹCÓW W DŁUGODYSTANSOWYCH RAJDACH KONNYCH klasy L, P, N, l*, 2* http://www.kjbik.pl/propozycje/MPMJ_J_F.doc
ja sie wybieram, jako serwis 🙂 ktoś się może też wybiera?
Jako początkujący rajdowiec mam do was pytanie, posiadając brązową odznakę co muszę zrobić aby stratować jako zawodnik? Tylko rejestracja siebie i konia? I słyszałam że koń musi być podkuty, a jak ktoś nie kuje konia to co?
Ja jechałam nawet 2 razy 30 km na bosym koniu, ale na dłuższe dystanse i w większych tempach dużo lepiej jest podkuć konia. Chyba weterynarze nie sprawdzają czy koń jest kuty? Chociaż ja L startowałam 2 lata temu i coś się mogło zmienić od tego czasu. Tylko rejestracja w WZJ/PZJ, po pierwszych startach dostaje się też książeczkę startów jeźdźca i konia.
kasia&figa generalnie nie ma żadnego obowiązku kucia konia, ale na dłuższe dystanse nie wyobrażam sobie konie niepodkutego, szczególnie, że podłoże potrafi zaskakiwać 🙂 jeśli posiadasz brązową odznakę to musisz zarejestrować siebie i konia oraz wykupić dla siebie i wierzchowca licencję PZJ/WZJ - do startów do klasy N włącznie natomiast do dalszych startów w konkursach gwiazdkowych potrzebna już jest licencja PZJ. Wszystkie informacje na temat potrzebnych dokumentów znajdziesz w regulaminie na stronie endurance.pl i powinny być one także w propozycjach zawodów.
Informacje ze strony Endurance.pl Otrzymaliśmy informację od Joli Lubery, że zawody w Starych Żukowicach w terminie 09 - 10 lipca br., o których informowaliśmy dziś przed południem, nie odbędą się. W terminie 19 - 21 sierpnia w Klikowej koło Tarnowa (teren dawnego PSO Klikowa) zostaną natomiast rozegrane CEN, ZO oraz Otwarte Mistrzostwa Małopolski w Konnych Rajdach Długodystansowych. Organizatorami tych zawodów bedą LKJ Klikowa oraz Ranczo Palomino.
Przepraszam, ale nie mogę znaleź na stronie "enduransu" informacji że zawody odwołane, bo "drogi porozwalane" w Żukowicach? więc po co insynuować takie rzeczy? Szczególnie, że w tej dyscyplinie konie biegają po każdym podłożu i w każdych warunkach. Może to chodzi o to, że Klikowa dysponuję dobrym zapleczem na organizację zawodów- murowane chłodne stajnie, możliwość zlokalizowania wszystkich startujących koni w jednym miejscu, jak również o promocję tego miejsca, które kiedyś było wizytywką Tarnowa. A organizator jest ten sam - Ranczo Palomino ze Starych żukowic wspólnie z LKJ Klikowa. Odnośnie terminu to jaki jest sens organizować tak duże zawody w tydzień po zawodach międzynarodowych i Mistrzostwach Polskich w Kużni, stąd pewnie zmiana terminu zawodów. W rajdach min czas odpoczynku pomiędzy kolejnymi startami wynosi 13 dni dla małych konkursów, 20 dla startów powyżej 80 km.
Duże stajnie i zaplecze, w tym gastronomiczne, w jednym miejscu, z ogromnym potencjałem - to chyba ogromny atut, możliwość zorganizowania bramki na hipodromie jak w Zabajce, uważam, że to bardzo dobry pomysł i ciekawa propozycja🙂 i podobnie jak Paladynka, uważam, że nie ma co szukać drugiego dna.
Mam pytanie czy jest jakiś limit wiekowy dla startujących koni?
nie wiem czy uzyskałaś już odpowiedź na pytanie 😉 ale jak nie to służe pomocą, otóż minimalny wiek konia do startów to 4 lata - w tym wieku może chodzić tylko dystans klasy L, jako 5-latek klasę L i P, jako 6-latek klasę L, P i N, a po zagraniu się 2xN - 1*. Więcej informacji znajdziesz na www.endurance.pl w regulaminie dyscypliny, który miejmy nadzieje niedługo się wreszcie pojawi, ale limity wiekowe są takie same w każdym roku 🙂
Tez chcialam do Lukowego jechac, ale raczej w tym roku odpadnie 🙁
Raciechowice jednak sa duuuuzo blizej. Gdyby ktos z Podhala lub okolic sie wybieral do Raciechowic i mial wolne miejsce w przyczepie to sie chetnie zabiore 😀 Ciekawe jak moj kon to przezyje - nasze pierwsze zawody. Moze byc ciekawie 🤣
kurde, wszystkie zawody są mega daleko od mazowsza ... a ja bym chciała pojechać na zwykłą L-kę tak dla sprawdzenia siebie i konia. A transport konia 200 km mnie przeraża 🙄 ahhh
Pewna jesteś? Nic nie ma na stronie stajni o rajdzie w lipcu, ani na endurance.pl . W sumie mam do nich najbliżej, raptem 230km.. czy w Kuźni organizowane będą zawody amatorskie?
Pewna jesteś? Nic nie ma na stronie stajni o rajdzie w lipcu, ani na endurance.pl . W sumie mam do nich najbliżej, raptem 230km.. czy w Kuźni organizowane będą zawody amatorskie?
Patrz na stronie endurance .pl- zakładka- kalendarz- 1-3 lipca w KuźniN. Mstrzostwa Polski w Rajdach, i zapewne jak i w poprzednich latach będą rozgrywane również konkursy amatorskie podczas tych zawodów.