Forum konie »

rajdy długodystansowe- kalendarz na rok 2009, 2010, 2011

www.zumi.pl prawdę ci powie. 😉
ok to zerkne
Rajdy, rajdy, moje marzenie.... i mojego konia 🙂 raczej nie pojade na zaden, bo moj kon ma juz 17 lat. Ale bardzo kibicuje dyscyplinie i prawde powiedziawszy dziwi mnie ze jest mniej popularna niz skoki czy ujezdzanie. Wlasnie sporty uprawiane na hali zawsze wydawaly mi sie nudne, ale rajdy... fantastyczna sprawa.
ujezdzanie

Ujeżdżenie!
Rajdy, rajdy, moje marzenie.... i mojego konia 🙂 raczej nie pojade na zaden, bo moj kon ma juz 17 lat. Ale bardzo kibicuje dyscyplinie i prawde powiedziawszy dziwi mnie ze jest mniej popularna niz skoki czy ujezdzanie. Wlasnie sporty uprawiane na hali zawsze wydawaly mi sie nudne, ale rajdy... fantastyczna sprawa.

i w tym jest największy problem "hala" i "parkur"... tam ludzie usiądą na trybunach i mogą wszystko obserwować a niestety w rajdach takiej możliwości nie ma... za granicą są rozstawiane telebimy, konie na trasie są kamerowane i wszystko pięknie widać na ekranach + aktualne informacje z trasy i bramek.. u nas tego niestety nie ma, a ludzie nie chcą przyjeżdżać i nic nie wiedzieć, ani nie widzieć, przez to rajdy nie są w Polsce tak popularne  😤
Freddie -wiek nie jest tak istotny jeżeli zdrowie i kondycja (ok.W Rusi LL920km.) szła kobyłka nn pogrubiona 20lat , przeszła  z całkiem fajnymi parametrami :respect🙁11miejsce na 20 koni) odwodnienie:1 , ruch A, puls1:48, puls2:48 , prędkość11,51
Więc myślę że warto spróbować , chociażby żeby złapać bakcyla i zobaczyć o co w tym biega 😉.
A oto i  owa weteranka 😉 na bramce wet.
W rajdach,rzeczywiście widz polski ma marne atrakcje.
Może nawet czuć się taki zmarginalizowany.
Wszyscy latają zajęci a widz nic z tego nie wie.
Ale też przy rajdzie jest zawsze potrzebna pomoc, więc warto się zgłosić.
Każda para rąk się przydaje . I rajd widziany od środka jest świetny.
Mojego znaczenia trasy nie zapomnę. I luzakowania.
To taskanie beczek z wodą..... Wykombinowaliśy za wielkie i z marnym uchwytem.
jak już się spróbuje to chce się więcej i więcej 😉 dlatego jak się zawsze marzyło, żeby chociaż raz spróbować to naprawdę warto, bo zupełnie inaczej wygląda to "od wewnątrz" 🙂
No dobrze, a jak to wyglada "od kuchni"? Musialabym najpierw zdac brazowa odznake  👀 😁
Jak sie trzeba przygotowac? Jak wyglada najbardziej podstawowy poziom? Ile trzeba trenowac? Kiedy zaczac? (Psia kosc, jestem u konia w weekedny tylko). Jest jakis podrecznik do rajdow?  😁 No i przede wszystkim: ile taka zabawa kosztuje?
Forest ma kondycje lepsza niz niejeden 7 latek, co do tego jestem pewna. Kurcze, strasznie bym chciala sprobowac, to musi byc super sprawa.
Tak podstawą jest zdanie brązowej odznaki, najbardziej podstawowa - klasa LL, ale równie dobrze skoro koń jest w dobrej kondycji to możesz śmiało pojechać klasę L - 30km. Tak naprawdę jeśli koń jest regularnie jeżdżony nie wymaga specjalnego treningu do tego dystansu, głównie też poprzez ograniczenie prędkości (nie więcej niż 14km/h). Jeśli chodzi o koszta zależy od organizatora zawodów - cena za boks i startowe 🙂
Ile wynosi takie startowe?  😀iabeł:
Czy konio musi byc podkuty? Moze startowac w butach na przyklad?
różnie 😉
http://www.endurance.pl/index.php?view=eventlist&task=archive&option=com_eventlist&Itemid=98&lang=pl
tutaj jest kalendarz zawodów z roku 2009, w propozycjach każdych zawodów są napisane ceny za poszczególne dystanse, możesz w nich także znaleźć co będzie potrzebne do startu i Tobie i koniowi 🙂
jeśli chodzi o podkucie - zależy głównie od podłoża
Fredie- zacznij od amatorskich 😉.U nas wpisowe było 50zł.Koń musiał być zaszczepiony przeciwko grypie. W amatorskich odznaki jeszcze nie wszędzie wymagają. 20km. to niecałe dwie godziny spokojnego spacerku 😉.
Bader - wybierasz się do Małej Rusi. Będą duuuże i bardzo fajne zawody 😀
figaro2046 niestety nie, ale za to do Żukowic 🙂
może w przyszłym roku da radę do Małej Rusi 🙂
My się na pewno wybierzemy pokibicować i podpatrzeć od kuchni 🙄
W przyszłym sezonie zawody będą u nas! 🏇
Ps. Amatorskie oczywiście...
furmanka - w i mieniu swoim i organizatora  😀 ZAPRASZAM  😀!!!
co to rajdow u p.Saneckiego to bylam w pazdzierniku 2009 i bardzo mi sie podobalo.🙂 szczegolnie trasa, ktora byla zupelni inna od tej po ktorej jezdze na codzien.: ) i w czerwcu wybieram sie do Rusi na 100%.: )
A są jakieś rajdy organizowane w woj. śląskim?
Do Małej Rusi mam bardzo , ale to bardzo daleko  🙁 bo chętnie bym pojechała. Żukowice trochę bliżej , ale droga fatalna. Tak to jest mieszkać na końcu Polski , wszędzie daleko.
Bardzo mnie ciekawi jak wygląda taki udział w rajdzie od podszewki, może mógłby ktoś opisać?

pudel-Oooo... To bardzo fajnie 😀
a ja ma nadzieje ze ktos z was bedzie w małej rusi bo ja dopiero zaczynam a sama tez nie chciałabym byc jeszcze zebys sie zgubiła to juz kompletna wpadka by byla
hihi bedzie ktos z was początkumjących oczywisci ?
szarotka co byś chciała konkretnie wiedzieć?
Bader no konkretnie to wszystko. 😀
Czyli tak: jesteśmy gotowi startować w rajdzie długodystansowym, znamy już miejsce i termin, dzwonimy i zgłaszamy chęć udziału. Ładujemy konia do przyczepy i jedziemy ( ilu zabrać luzaków do pomocy? )Szczęsliwie dojeżdżamy na miejsce i ............... 🤔
Ja jeżdżę na rajdy jako ekipa serwisowa naszych zawodników.
W tym roku na MPMK w Gieniuszach startowało 2 naszych zawodników i mieli po 5 osób do serwisu.Wyszło rewelacyjnie,zdobyliśmy nawet złoto w kategorii 4 latków.
Jeśli to pierwszy start, czyli klasa L to naprawdę nie potrzeba wielu osób do pomocy, wystarczą nawet 2, które będą wiedziały co mają robić - a ich zadaniem jest pomóc Ci na trasie, czyli napoić, ewentualnie polać konia, a na miejscu także schłodzenie i towarzyszenie na bramce wet - pomoc w ściągnięciu derki itp. Oczywiście jak masz wielu chętnych to też nie będzie problemu, byleby nie zrobiło się zamieszanie 😉
Po dotarciu na miejsce musicie znaleźć boks, w którym będzie stał Wasz pupil, boksy są zazwyczaj podpisane, ale jak są jakieś wątpliwości to najlepiej zapytać się organizatora. O godzinie podanej w propozycjach rozpoczyna się przegląd weterynaryjny, albo w boksach, albo od razu na miejscu wyznaczonym na bramkę wet, do którego potrzebny jest paszport konia (dajemy go komisji wet). Po zakończeniu przeglądu, także o wyznaczonej wcześniej godzinie rozpoczyna się odprawa techniczna, na której jest pokazywana i tłumaczona trasa rajdu, omawiane są godziny poszczególnych startów oraz można dokonać reszty opłat.
Następny dzień: wstajemy odpowiednio wcześniej przed startem, żeby koń mógł sobie spokojnie zjeść i żeby mieć wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie i przygotowanie siebie 🙂 ekipa serwisowa przygotowuje miejsce na serwis, napełnia butelki i ruszamy  😀
Rajd w Zabajce tuz,tuż. Ktoś się wybiera?
Oby pogoda dopisała- życzę wszystkim uczestnikom. :kwiatek:

Zawody w Rajdach Długodystansowych – odwołane

W związku z żałobą narodową, planowanymi na sobotę uroczystościami żałobnymi oraz pogrzebem Prezydenta, który ma się odbyć w niedzielę 18 kwietnia, zawody regionalne 17-18 kwietnia w rajdach długo dystansowych w LKJ Zabajka zostają przełożone na inny termin. Data nowych zawodów zostanie podana w późniejszym terminie.
Dziękuję za informację. :kwiatek:
W Rancho Palomino w Starych Żukowicach ruszyły pomaleńku przygotowania do lipcowego rajdu.
Oj szykuje się wielka impreza! Międzynarodowa. Dopisali sponsorzy. Klikowa dołączyła do organizatorów.
Podobno planuje się jedną z tras właśnie do Klikowej. Ma być podobno dystans 160 km rozgrywany.
Zapowiada się jedna z nawiększych rajdowych imprez w tym roku w Polsce.
Ogromnie się cieszę. 😅
Po Roleski4 spins - to już drugie znaczące zawody jeździeckie w "naszej wiosce".
W tamtym roku niestety nie byłam, ale w tym na pewno nie odpuszczę 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się