Dowiem dowiem. Z tego co pamiętam to zaczęli tak jeździć po treningu wyjazdowym z jakąś znaną osobistością. I nie przekładają czarnej tak normalnie, tylko dokładają pierścienie i przez nie dopiero idzie wodza.
Słuchajcie, jak to jest. Pytanie baaardzo podstawowe 😡 Jak jest tabela norm na klasy sportowe i jest tak: ZR klasa L na III kl. sportową muszę zrobić 4x55%, a na II 6x60% Czyli, żeby uzyskać od razu tą drugą musze zrobić 4x55 + 6x60? Czy najpierw robię 4x55 dostaję III i następnie 6x60 i dostaję II?
A i potem jak już jest N klasa i jest 5x60 i 3x55 dla ZO i ZR, tzn, że jak już zrobię ten komplet to nie muszę rozbijać się po ZR mogę od razu na ZO? Czy do tego też są jakieś papiery potrzebne?
Możesz zrobić tylko 6x60% i dostaniesz II klasę. Do startowania w ZO nie potrzebujesz nic specjalnego, normalnie możesz jechać, bylebyś była w PZJ zarejestrowana.
W zeszłym roku na Torwarze widziałam ludzi jeżdżących z czarną podpiętą podgardlem. Usłyszałam wtedy odpowiedź, że tak zapięta delikatniej działa. Ale nie wiem ile w tym prawdy :kwiatek:
W tym przypadku podgardle ma też za zadanie złapanie czarnej wodzy po to, żeby koń się w nią nie zaplątał przy stawianiu przednich nóg podczas skoków jak i jazdy po płaskim 😉
Też tak słyszałam, że niby nie działa bezpośrednio ręka-wędzidło, tylko jest jeszcze 'dłuższa' droga przez podgardle - Jeździłam tak nie raz i hmm, chyba poza tym, że właśnie koniowi nie plącze się nic między przodami, to wielkiej różnicy w działaniu nie ma, między tak zapiętą a zapięta normalnie.
A widziałam też konia jeżdżonego na normalnie zapiętej czarnej, który lubił sobie przodami "fikać" - jak wsadził nóżkę właśnie w czarną, to jeździec miał śmierć w oczach... Więc dla takich delikwentów pewnie to dość bezpieczny patent ;-)
Czy jest jakiś inny sposób na wybielenie siwka zimą niż suchy szampon? :kwiatek: W ogóle prosiłabym o wszelakie sposoby, również jeśli chodzi o grzywę i ogon. Dokładne wyczyszczenie/wyczesanie niestety daje marne efekty..
Ogon zawsze możesz uprać, nawet zimą. A na resztę polecam nawilżone husteczki dla niemowląt, potrafią całkiem wiele zdziałać, ale trzeba się trochę namęczyć 😉
Pytanie może bardzo laickie. 😡 Przypadkiem usłyszałam rozmowę o koniu, którego właściciele chcą trochę "uruchomić" po długiej przerwie. Koń chodził kilka alt temu P w skokach, ma zwyrodnienia stawów - nie wiem czy to było przyczyną odstawienia go od treningu, czy brak jeźdźca, a może jdno i drugie? Niemniej, zastanowiło mnie to trochę... Czy koń ze zwyrodnieniami stawów może chodzić w sporcie, np. właśnie skokowo? Nie mówię tutaj o konkursach klasy CC, ale tak N np.? 👀
nie można powiedzieć jednoznacznie, bo wszystko zależy od tego jakie to konkretnie zwyrodnienia i jakiego stopnia, z jednymi może z powodzeniem z innymi wcale...
czy ogłowie jako ogłowie ma jakieś zastosowanie-chodzi mi o różnicę w ogłowiach(angielskie, meksykańskie itd)... czy chodzi bardziej o sam nachrapnik dopasowany do konia przez co wybiera się ogłowie ❓
Widziałam podpiecie czarnej podgardlem kilka lat temu- osoba, która tak jeździła powiedziala, ze w ten sposób zapieta działa tez na potylice- coś jak czambon?
kilka pytań odnośnie wędzideł 😉 W jaki sposób działa kimberwick, mikmar i wędzidło asymetryczne, tak łopatologicznie. Mikmar jest mocnym wędzidłem, ale jak bardzo? Bardziej od munsztuku ?