Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Ale ja nie o to głównie pytałam. Ostatnio u nas w stajni była rozmowa na temat kursów. I dlatego pytam tu, bo to taki wątek o wszystkim, gdyż w kąciku instruktora to są raczej pogawędki o jazdach itp.

Wie ktoś? Czy teraz są honorowane inne kursy niż szkolenia podstawowego organizowanego z PZJ? 
Aga,ale przez kogo honorowane? przez pzj? jeżlei przez pzj to tylko te,które są wymienione tu:
http://pzj.pl/modules/szkolenie/index.php?content=3:79
tak chodziło mi o PZJ. Kiedyś przecież wszyscy robili kursy instruktora rekreacji ruchowej, teraz słyszałam że nie są już praktycznie  organizowane(?) bo PZJ ich nie uznaje. 
bo pzj powoli dochodzi do pozycji monopolisty (ta cała dyskusja w wątku o zawodach towarzyskich i uchwały pzj),dlatego nikt ich już nie organizuje.
instruktora rekreacji ruchowej praktycznie zastąpił instruktor szkolenia podstawowego.
tak chodziło mi o PZJ. Kiedyś przecież wszyscy robili kursy instruktora rekreacji ruchowej, teraz słyszałam że nie są już praktycznie  organizowane(?) bo PZJ ich nie uznaje. 

a istnieje jakaś uchwała, ustawa, rozporządzenie , która mówi o tym, że ludzie z IRR nie mogą już prowadzić jazd?
Organizowane są (ostatnio ktoś pisał o kursie jakoś w lutym) ale dla PZJ instruktorem nie jesteś. Niemniej, dla pracodawcy coś taki papierek może znaczyć (choć poziom takich kursów często najwyższy nie jest 🙄 )
Mam wątek: http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,71.1260.html
a to nie było zawsze tak, że instruktor rekreacji to uprawnienia wydawane i honorowane przez ministerstwo sportu zaś instruktor szkolenia podstawowego to 'najnizszy stopień szkoleniowca' wg PZJ.
Magdzior, ale kiedyś PZJ chyba uznawało takie kursy jako niższe od swoich a jakiś czas temu się na nie całkiem wypięło 👀
mnie chodzi tylko o to jakie są konsekwencje prowadzenia jazd z legitymacją IRR? PZJ takiego do sądu nie poda.
Według artykułu Dariusza Orzoła (z listopada 2011):
"W październiku 2010 roku Ministerstwo wprowadziło nowelizacją ustawy niekorzystną dla posiadaczy uprawnień IRR. Mianowicie akt ten nie przewiduje Instruktora Rekreacji w grupie uprawnionych do szkolenia osób zarejestrowanych w związku sportowym. Co oznacza, że w sporcie kwalifikowanym uprawnienia IRR nie dają nic. W obszarze działalności amatorskiej, bez udziału osób rejestrowanych, uprawnienia te są nadal ważne i honorowane."
oj, pięknie. Dziękuję, fajnie, że ktoś jasno to określił.
Misskiedis, a gdzie Darek ten artykuł popełnił? tzn.gdzie go można w całości przeczytać?
Niestety na Galopuje 😉
toś zapodała
przestanę odbierać od niego telefony 😁

p.s. podlinkujesz? 🙂
widzexxcie, szeregi zamknięte zdarzają się w konkursach myśliwskich i są... zamknięte, ogrodzone, czyli nie można z nich bokiem wyjechać - trzeba wyskoczyć. Osobiście szeregu zamkniętego nie widziałam nigdy w życiu (albo już nie pamiętam).
Aaa to takie proste  😀 a myślałam, że to bardziej skomplikowane  🏇
czyli takie jak czasem w WKKW się pokazują ? 
Mam takie pytanie, jak powinno prawidłowo wyglądać uczenie konia chodzenia w zaprzęgu? Od czego zacząć, jak przeprowadzać pierwsze ciągnięcia z obciążeniem? :kwiatek:
[s]Powie mi ktoś, skąd mogę pobrać druczek na przedłużenie licencji WZJ (pomorskie)? Na stronie pomorskiego ZJ nie ma i nie wiem, czy muszę udać się do biura w klubie czy da radę z Internetu 😡  :kwiatek:
edit. literówka[/s]
edit2. już nie potrzebne 🙂
widzexxcie, tak
Livia, gdzieś w "Kąciku zaprzęgowca" (długi nie jest) jest dobra instrukcja.
Ja mam pytanie odnośnie czarnej wodzy. Czym się różni jej działanie idącej od popręgu, między nogami konia () pomiędzy zapięciem jej od popręgu tak jak wypinacze ().
Co prawda na tym drugim zdjęciu o ile mnie wzrok nie myli to są wypinacze, ale gdzieś widziałam już zdjęcie tak zapiętej czarnej i mnie to ciekawi.
arabek,  działaniem. Czarna wodza przypięta między nogami zmusza do opuszczania głowy/ nie pozwala uciekać koniowi do góry (w wypadku zbyt silnego działania powoduje rolowanie się), a przypięta po bokach ma (chyba) mocniejsze działanie i raczej powoduje ganaszowanie się niż zejście z głową.  (poprawcie mnie jak piszę głupoty 😉 )
halo, dziękuję, już się tam podpytałam 🙂
Ja bym powiedziała również, że czarna zapięta po bokach (oprócz tego, że ustawia troszkę wyżej) to lepiej koryguje zgięcie. Ja tak na ogól zapinam jeśli używam czarnej.
Magda Pawlowicz, otóż to. 🙂
jeszcze jest wypiecie typowo chamsko-hamulcowe 😉 do kolek od napiersnika.
katija moja szefowa tak czasem jeździ 😉

Można jeszcze połączyć czarną z podgardlem 😉
podgardlem podpina sie czarna przypieta miedzy nogi, na skoki.
katija, a ja spotkałam się z czarną zapiętą tak, jak mówisz, ale do jazdy po płaskim. Jakie to ma zastosowanie/działanie? :kwiatek:
edit. dopisek
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się